Džihādisti pārņēmuši Sīrijas naftas atradnes • IR.lv

Džihādisti pārņēmuši Sīrijas naftas atradnes

29
Irākas džihādisti. Foto: AFP/LETA

Gandrīz visi Deir ez Zoras provinces lauku rajoni ir IS kontrolē

Džihādistu grupējums “Islāma valsts” (IS) patlaban kontrolē Sīrijas lielākās naftas un gāzes atradnes, kas atrodas Irākai blakus esošajā Deir ez Zoras provincē, informē Londonā bāzētā sīriešu aktīvistu organizācija “Syrian Observatory for Human Rights” (SOHR).

IS Irākas un Sīrijas teritorijās veic uzbrukumus pret valdības karavīriem un ir pasludinājuši “Islāma kalifātu”, ziņo LETA/AFP.

“IS ir pārņēmuši kontroli pār Tanakas naftas atradnēm Deir ez Zoras provinces austrumos,” paziņoja SOHR. Tas noticis pēc konkurējošo kaujinieku atkāpšanās.

Tajā pašā dienā džihādisti ieņēma arī Al Omāras naftas atradnes. Viņi vēl nav ieņēmuši niecīgo Al Vardas naftas atradni, kurā iegūst tikai apmēram 200 barelus naftas dienā. To vēl kontrolē vietējā cilts, informē SOHR vadītājs Rami Abdelrahmans.

IS ieņēma naftas atradnes pēc “Al Qaeda” atzara “Al Nustra” un pārējo kaujinieku grupējumu atkāpšanās.

Gandrīz visi Deir ez Zoras provinces lauku rajoni ir IS kontrolē. Viņi ir bruņojušies ar Irākas kareivju steigā pamesto bruņojumu.

Janvārī grupējums “Al Nusra” un citi islāma kaujinieki pavērsa ieročus pret džihādistiem, kas tad bija pazīstami kā “Islāma valsts Irākā un Levantē” (ISIL), kad tie sāka izrādīt savu pārākumu pār sabiedrotajiem.

Dumpinieki padzina IS no Idlibas provinces ziemeļaustrumiem un no lielākās pilsētas Alepo. Tomēr tagad džihādistu grupa ir devusies uz Alepo pretuzbrukumā.

Piektdien IS pārņēma divus pie Turcijas robežas esošus kurdu ciematus. Abdelrahmans brīdināja, ka Alepo pilsētas dumpinieku daļas “nu ir ielenktas no visām pusēm. Vienā pusē ir Sīrijas valdības karavīri un otrā ir IS kaujinieki.”

Alepo dumpinieku kontrolētajos rajonos, kas lielākoties ir pilsētas austrumos, kopš decembra katru dienu notiek uzlidojumi, liekot desmitiem tūkstošiem cilvēku pamest mājas un doties vai nu uz lauku reģioniem, vai Turciju.

Pagājušajā svētdienā IS pasludināja “kalifātu”, kas ir pirms gandrīz simts gadiem izzudusi islāma pārvaldes sistēma. Pārējie dumpinieki un Sīrijas islāmisti to nosaukuši par zaimošanu.

Piektdien Sīrijas armija turpināja uzlidojumus dumpinieku rajoniem, īpaši Derā, Alepo, Damaskas un Idlibas provincēs. Uzlidojumos Idlibas provincē ceturtdien gājuši bojā deviņi cilvēki.

Sīrijas karš sākās kā miermīlīga kustība, kas pieprasīja Sīrijas prezidenta Bašara Asada atkāpšanos, bet pārauga konfliktā pēc tam, kad Asada režīms protestus vardarbīgi apspieda.

Pēc vairākiem cīņu mēnešiem Sīrijā ieradās džihādisti, kas iegūstot bēdīgu slavu ar savu nežēlību.

 

Komentāri (29)

oktaavs 05.07.2014. 20.45

Visi lielākie un dārgākie kari šajā gadsimtā notiek naftas un citu dabas resursu dēļ.

Kalifātus drīkst pasludināt neauglīgā tuksnesī nevis naftas atradņu vietās.

Musulmaņu darugi var jau laicīgi gatavot mirstamās drānas, jo drīz ieradīsies dzelzs putni un no viņiem pāri paliks tikai pelnu čupiņas. Nedrīkst līst ar saviem kalifātiem tur, kur nedrīkst.

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu