Vēlētāji bez pasēm Saeimas vēlēšanās, iespējams, balsos ar apliecībām • IR.lv

Vēlētāji bez pasēm Saeimas vēlēšanās, iespējams, balsos ar apliecībām

37
LR pilsoņa pase. Foto: Gints Ivuškāns, F64
Lāsma Gaile

Gandrīz 25 000 ID karšu īpašnieki vēlētāja apliecības varētu saņemt no 22.septembra

Lai piedalītos šoruden notiekošajās 12.Saeimas vēlēšanās, tie gandrīz 25 000 cilvēku, kuriem ir tikai personas identifikācijas karte, no 22.septembra Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) nodaļās varēs saņemt bezmaksas vienreizlietojamu vēlētāja apliecību, vēsta Saeimas preses dienests. Dodoties vēlēt, personai vajadzēs uzrādīt gan vēlētāja apliecību, gan ID karti.

Tā kā ID kartēm nevar uzspiest zīmodziņu, kas apliecina piedalīšanos Saeimas vēlēšanās, un Saeimas vēlēšanām nav vēlētāju reģistra, identifikācijas karšu īpašnieki rudenī gaidāmajās Saeimas vēlēšanās nevarētu balsot. Kā zināms, Saeimas vēlēšanās var balsot, uzrādot Latvijas pilsoņa pasi, kurā tiek izdarīta atzīme par balsojumu. Vēlētāju apliecība būtu pagaidu risinājums tam, ka liels skaits cilvēku nav izņēmuši jaunās pilsoņa pases, bet gan tikai ID kartes.

Tomēr līdz tam Saeimai jāpaspēj veikt grozījumus Personu apliecinošo dokumentu likumā, lai šādas vēlētāja apliecības varētu uzskatīt par vēlēšanām derīgu dokumentu.

Ritvars Eglājs, Centrālās vēlēšanu komisijas sekretārs, Ir.lv skaidro, ka vēlētāju apliecības līdzināsies ID kartei – tajās būs īpašnieka vārds, uzvārds un personas kods. Tās varēs izņemt tikai vienreiz. Ja apliecību pazaudēs, otru vietā dabūt nevarēs. Tiem ID karšu īpašniekiem, kuri pēdējā mirklī vēlēsies tikt arī pie pases, jaunajā dokumentā būs spiedogs, kas apliecinās personas piedalīšanos vēlēšanās.

Eglājs izteica minējumu, ka vēlētāju apliecības varēs saņemt tajā pašā PLMP nodaļā, kurā izņemta ID karte. Iespējams, varētu būt arī iespēja nokārtot, ka vēlētāja apliecību var saņemt arī kādā citā, iedzīvotājam tuvākā filiālē. Taču Ir.lv aptaujātie PMPL pārstāvji izvairījās runāt par konkrētu vēlētāju apliecību saņemšanas kārtību, sakot, ka par to tiks domāts pēc tam, kad likumā būs veikti attiecīgie grozījumi.

Vienas vēlētāja apliecības izmaksas ir 16 centi, neskaitot PVN, informē Eglājs. Tomēr tā, kā pašlaik nav zināms, cik vēlētāja apliecības būs nepieciešamas, Ritvars Eglājs izvairās minēt, kādas varētu būt kopējās izmaksas.

Eglājs teic, ka to, vai ID karšu īpašnieki izvēlēsies piedalīties vēlēšanās, lielā mērā noteiks šo cilvēku demogrāfiskais raksturojums. Lielākoties ID karšu īpašnieki ir gados jauni un laukos dzīvojoši Latvijas pilsoņi.

Pēc Eglāja domām, ID karšu īpašnieki nevarētu īpaši ietekmēt vēlēšanu rezultātus 12.Saeimas vēlēšanās, jo vēlētājs nobalsot var jebkurā vēlēšanu iecirknī atšķirībā no Eiroparlamenta vai pašvaldību vēlēšanām.

Saeimas Juridiskās komisijas deputāts Andrejs Judins (Vienotība) uzskata, ka vēlēšanu digitalizācija noteikti ir jāturpina. Pārpratumu ar ID kartēm, kad iedzīvotājiem neapdomīgi tika solīts – ar ID kartēm varēs balsot arī vēlēšanās -, deputāts nodēvē par procesa pārejas rezultātu.

Viņaprāt, ja Saeimas vēlēšanu iecirkņiem būtu sasaiste ar CVK datu bāzi, pašreizējais risinājums būtu lieks. Judina ierosinājums ir, ka persona balsojot uzrādītu personu apliecinošu dokumentu un tiktu iereģistrēta CVK datu bāzē. Vairākkārtēju balsošanu Saeimas vēlēšanās varētu novērst, pārbaudot CVK datu bāzē, vai persona jau ir nobalsojusi.

Tomēr vēlētāju apliecības Judins nosauc par gana veiksmīgu risinājumu, jo valstij jānodrošina visiem tās iedzīvotājiem iespēja nobalsot par savu parlamentu. Deputāts cer, ka līdz nākamajām vēlēšanām jautājums par ID kartēm būs nokārtots.

Līdz 12.jūnijam Latvijā bija reģistrētas 24 988 personas, kurām kā personu apliecinošs dokuments ir tikai identifikācijas kartes.

PMLP statistika par cilvēkiem, kuriem vienīgais personu apliecinošais dokuments ir ID karte un kuri to izņēmuši kādā no lielākajām PMPL nodaļām, liecina, ka Rīgā tie ir pāri 3000, Valmierā nedaudz vairāk nekā 2000, Bauskā – 1328, Kuldīgā – 1390, Saldū – 1431, Talsos – 1729. Savukārt Cēsīs un Dobelē ID karšu izņēmēju skaits nepārsniedz tūkstoti – Cēsīs tas 901 cilvēks, bet Dobelē – 884.

12.Saeimas vēlēšanas notiks 4.oktobrī.

 

Komentāri (37)

Ludmila 29.06.2014. 07.44

rasma -karkliņa

Tādas ir vairums ārzemes kas nesastāv ES, piemēram Krievija, Baltikrievija, ASV, Kanāda, Ēģipte, u.c… varbūt vēl apdomāsies!

….

Norvēģiju piemirsi , bija plaš TV sižets . Par UK neziniu , bet viens otrs saka ,ka arī šamie grib pasi .

+1
0
Atbildēt

1

    efeja60 > Ludmila 29.06.2014. 08.57

    Tā jau atkal bija Latvijas problēma, jo pēc ID kartes nevarēja pateikt, pilsonis vai nepilsonis.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

Aivars Krauklis 29.06.2014. 13.08

Grūti gan mums, nabaga bārenīšiem. Ka jābalso noteiktā vietā pēc vēlētāju saraksta – brēcam, kad varam balsot, kur gribam, tikai pase ar vietu zīmogam vajadzīga – brēcam vēl skaļāk. Jo mēs taču sirdgudrie nezinīši – kad par EU balsojām, nezinājām, ka naudiņa būs cita, kad ņēmām ID kartes – ne prātā nenāca, ka vēlēšanās uz tām nevar zīmogu uzspiest. Kaut abas reizes viss tika skaidrots ilgi un pamatīgi.

0
0
Atbildēt

0

kristaps_otersons 27.06.2014. 12.07

Aprakstītais risinājums ir veiksmīgs. Papildus jānorāda, ka gan Vēlēšanu komisija gan Pilsonības un migrācijas dienests atkāroti informējusi sabiedrību un ID īpašniekus, ka Saeimas vēlēšanās (un iespējamos referendumos!) var balsot tikai ar LR pilsoņa pasi. CVK veikta aptauja rāda, ka tie pilsoņi, kas ir iegādājušies tikai ID un ne pasi to ir darījuši apzināti, jo neplāno piedalīties balsošanās vai arī neplāno doties uz tām ārzemēm, uz kurām var ceļot tikai ar pasi. Tādas ir vairums ārzemes kas nesastāv ES, piemēram Krievija, Baltikrievija, ASV, Kanāda, Ēģipte, u.c… varbūt vēl apdomāsies!

+2
-2
Atbildēt

5

    Ieva Priedenfelde > kristaps_otersons 27.06.2014. 23.42

    Kliķe atsakās lietot vēlētāju reģistru, lai varētu pareizi skaitīt balsis.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Ieva Priedenfelde > kristaps_otersons 27.06.2014. 23.44

    Visa Latvija ir viens liels iecirknis, tās problēmas ar reģistru sen varēja atrisināt.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    efeja60 > kristaps_otersons 29.06.2014. 08.54

    Kārkliņa nav dzīvojusi PSRS, tāpēc nezin, ka šāds risinājums ož pēc padomju laika birokrātijas. Kāpēc vēlētājus nevar vēlēšanu iecirknī pārbaudīt pēc iedzīvotāju reģistra online?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ansis > kristaps_otersons 28.06.2014. 12.09

    Piedevām – īsi pirms man beidzās pase – pa radio stāstīja, ka ID karte būs izmantojama vēlēšanās – to, ka šo likuma grozījumu nepieņēma vai aizgrozīja atpakaļ – to pa radio tik aktīvi nereklamēja un es palaidu garām.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Ansis > kristaps_otersons 28.06.2014. 12.06

    Pirmkārt – vairums pilsoņu – jo īpaši gados – vispār nebrauc ne uz kādām ārvalstīm. Un no tā saraksta, kur nevar braukt ar ID karti … vienīgi Krievija un Baltkrievija varētu interesēt normālus cilvēkus, bet bet pārējās valstis vien no tūrisma atkarīgos.
    Piedevam – ar ID karti nāk elektroniskai paraksts un šādas tadas elektroniskās identificēšanās iespējas.
    Ja neskaita Saeimas vēlēšanas, tad pase nekur citur nav izmantojama un ir lielaka=neērtāka un krietni dārgāka par ID karti.
    Es ID karti izvēlējos šādu apsvērumu dēļ.

    Var jau smīkņāt – 10 va 15 lati – kāda starpība? Bet cilvekiem, kam pēc ikmēneša rēķinu nomaksas paliek pāris lati ar ko pārtiku mēnesim nopirkt … dažam tie ir gada ietaupījumi.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu