Ceturtdien Svētā Pētera baznīcā Radio koris atskaņos Lista opusu "Via Crucis" • IR.lv

Ceturtdien Svētā Pētera baznīcā Radio koris atskaņos Lista opusu “Via Crucis”

37
Koncerta diriģents Kaspars Putniņš. Foto Edijs Pālēns, LETA

Pie klavierēm pianiste Diāna Ketlere

Rīgas festivāla laikā šovakar plkst.20 Rīgas Svētā Pētera baznīcā Latvijas Radio koris diriģenta Kaspara Putniņa vadībā atskaņos Franča Lista opusu “Via Crucis”, raksta aģentūra LETA. Pie klavierēm būs Londonā dzīvojošā latviešu pianiste Diāna Ketlere. 

Lists galvenokārt asociējas ar virtuozi spoža klavierlauvas slavu, tomēr savā muzikālajā mantojumā viņš atstājis arī lielu daļu sakrālās mūzikas. Mūža beigās Lists izvēlējās kļūt par abatu. Lista lielformāta opuss “Via Crucis” pirmoreiz atskaņots tikai 1929.gadā. Izmantojot tradicionālus viduslaiku dziedājumus, latīņu himnas, luterāņu korāļus, ekspresionistisku taustiņinstrumentu partiju, Lists radījis svaigu skatījumu uz sakrālo mūziku. “Francis Lists savā laikā bija slavens komponists. Viņu varētu salīdzināt ar popzvaigžņu vai rokzvaigžņu statusu mūsdienās. Lista uzstāšanos gaidīja visā Eiropā, sākot no karaļnamiem un beidzot ar vienkāršiem ļaudīm. Opuss “Via Crucis” ir 19.gadsimta minimālisma mūzika, kuru varētu salīdzināt ar Arvo Perta kompozīcijām, kur skaņa ir impulss klusumam un klusums ir piepildīts ar jēgu, ar kontemplāciju,” izsakās diriģents Putniņš. 

Rīgas festivāls norisināsies līdz 21.jūnijam, piedāvājot priekšnesumus, kurus citā formātā nevarētu parādīt. Vairāk informācijas festivāla mājas lapā

Biļetes cena 15 eiro. Biļetes nopērkamas www.bilesuparadize.lv

Komentāri (37)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu