Dņepropetrovskas uzņēmumi atbalsta protesta akciju pret separātismu (papild.) • IR.lv

Dņepropetrovskas uzņēmumi atbalsta protesta akciju pret separātismu (papild.)

29
Vācijas kanclere Angela Merkele. Foto: AFP/LETA

Merkele aicina Putinu atbalstīt Ukrainas vēlēšanas

Dņepropetrovskas apgabalā, Ukrainas vidienē, uzņēmumi atbalstījuši ietekmīgā Doņeckas uzņēmēja miljardiera Rinata Ahmetova iniciatīvu un otrdien plkst.12 sarīkojuši mierīgu protesta akciju pret separātismu, karu un asinsizliešanu, pavēstīja Dņepropetrovskas apgabala valsts administrācija.

Akcijā iesaistījušies metalurģijas, rūpniecības un transporta uzņēmumi, ziņo LETA/NBN.

Plkst.12 Dņepropetrovskas apgabala uzņēmumi, iedarbinot sirēnas, “nobalsoja” par mieru un vienotu Ukrainu, kā arī sarīkoja savu protesta akciju pret vardarbību un terorismu.

Protesta akcijas pret karu notikušas arī Doņeckas un Luganskas apgabalos.

“20.maijā ir saņemti pieteikumi no arodbiedrībām un darba kolektīviem par brīdinājuma akcijas “Donbass bez ieročiem” sarīkošanu. Akcija notiks vairumā pilsētas uzņēmumu,” Doņeckas mēra Oleksandra Lukjančenko teikto citē tīmekļa izdevums “Ostrov”.

Protestējot pret separātismu un nekārtībām Ukrainas austrumos, otrdien uz laiku darbu apturējuši arī Doņeckas apgabala Mariupoles metalurģijas uzņēmumi.

Jau ziņots, ka miljonārs un Donbasa ogļu šahtu īpašnieks Rinats Ahmetovs nācis klajā ar aicinājumu visiem Donbasa strādniekiem doties brīdinājuma streikā, lai tiktu pārtrauktas apšaudes reģionā, jo bruņotie separātisti darbojas pret Donbasu. Ahmetovs arī nosodījis prokrieviskos separātistus, ziņo UNIAN.

„Ļaudis ir noguruši dzīvot šausmās. Viņi ir noguruši no terora. Ļaudis ir noguruši baidīties iziet ielās un nokļūt apšaudē. Donbasā staigā ar granātmetējiem, automātiem, pilsētās ir marodierisms un bandītisms. Vai tā ir dzīve?” vaicā Ahmetovs.

Miljonārs arī paziņojis, ka Donbasa ļaudis nevarēs iebaidīt un pārliecināt par kaut kādu pašpasludinātu Doņeckas republiku. „Kas tā tāda? Ko šie laudis ir izdarījuši Donbasa labā? Nē. Tā ir cīņa pret Donbasu! Tas ir Donbasa genocīds,” teica Ahmetovs, uzstājoties televīzijā.

Lai ietekmētu notikumus Donbasā, viņš aicina Donbasa strādniekus visā reģionā vienoties vienas dienas brīdinājuma streikā. Noskanot uzņēmumu trauksmes sirēnām, tieši pusdienlaikā viņš aicina strādniekus sākt streiku un turpināt to, kamēr Donbasā netiks atjaunots miers.

Tiesa, Ukrainas mediji atgādina, ka viena no Ahmetova struktūrvienībām „Metinvest” vēl nesen noraidīja Ukrainas likumīgo varu Donbasā un slēgusi vienošanos ar Austrumukrainas separātistiem no tā saucamās Doņeckas republikas.

Savukārt Vācijas kanclere Angela Merkele pirmdien notikušajā telefonsarunā aicinājusi Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu atbalstīt Ukrainas prezidenta vēlēšanu sekmīgu norisi, vēsta ziņu aģentūra “Reuters”.

Merkele aicinājusi Krievijas prezidentu “izdarīt visu, kas ir viņa spēkos, lai atbalstītu vēlēšanas un atzītu to rezultātus”. Viņa uzsvērusi, ka 25.maijā gaidāmās vēlēšanas ir svarīgas situācijas stabilizācijai.

Kanclere pozitīvi novērtējusi nacionālā dialoga sākumu Ukrainā un norādījusi, ka tas dod iespēju visiem, kas “skaidri distancējas no vardarbības”, diskutēt par Ukrainas nākotnes vērtībām.

Krievijas diversanti un vietējo separātistu kaujinieki kopš aprīļa vidus Ukrainas austrumos sagrābuši vairākas valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus, piemēram, lidlaukus, bet uz ceļiem izveidojuši kontrolposteņus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes sākušas pretterorisma operāciju.

Krievija februāra beigās okupēja Krimu, bet martā to anektēja. Starptautiskā sabiedrība nosodījusi Krimas okupāciju un tās aneksiju neatzīst.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu