FOTO: Ņujorkā atklāts muzejs 11.septembra upuru piemiņai • IR.lv

FOTO: Ņujorkā atklāts muzejs 11.septembra upuru piemiņai

1
ASV prezidents Baraks Obama (no labās) bijušā Ņujorkas mēra pavadībā pie sienas ar 11.septembra upuru fotogrāfijām. Foto: AFP/LETA

Plašākai publikai tas tiks atvērts 21.maijā

ASV prezidents Baraks Obama ceturtdien Ņujorkā oficiāli atklāja memoriālo muzeju 2001.gada 11.septembra upuru piemiņai, ziņo BBC.

Muzeja atklāšanas pasākumā piedalījās arī tie, kuriem izdevās izdzīvot šajā terora aktā, kad divas „Al Qaeda” kaujinieku vadītās lidmašīnas ietriecās Pasaules tirdzniecības centra debesskrāpjos jeb tā saucamajos dvīņu torņos. Traģēdijā bojā gāja gandrīz trīs tūkstoši cilvēku.

Vēl viena „A Qaeda” kaujinieku nolaupītā lidmašīna ar pasažieriem skāra Pentagona ēku, bet ceturtā lidmašīna nogāzās uz lauka Pensilvānijā pēc tam, kad tās pasažieri sāka cīņu ar nolaupītājiem un novirzīja lidmašīnu no uzbrukuma Baltajam namam.

Muzeja, kuru plašākai publikai atvērs 21.maijā, ekspozīcijā izvietoti bojāgājušo personīgie priekšmeti, kā arī sagrauto ēku fragmenti.

Muzeja un memoriālā piemiņas laukuma izveide izmaksājusi 700 miljonus ASV dolāru. Šī nauda tika savākta ziedojumos, kā arī ņemta no valsts budžeta.

Lielākā daļa muzeja ekspozīcijas laukumu atrodas zem zemes.

Muzeja izveidi pavadījusi arī kritika. Vairāku bojāgājušo radinieki nav apmierināti, ka ekspozīcijā iekļautas neatpazītu upuru atliekas. Savukārt musulmaņu dažu sabiedrisko organizāciju pārstāvji norāda, ka video, kas stāsta par „Al Qaeda”, nenorāda atšķirību starp lidmašīnu nolaupītājiem, kurus vadīja radikālā islāma idejas, un parastiem musulmaņiem.

 

Komentāri (1)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu