ECT liek Turcijai maksāt kompensācijas Kipras grieķiem • IR.lv

ECT liek Turcijai maksāt kompensācijas Kipras grieķiem

8
Kipras grieķi protestē pret turku varu. Foto: AFP/LETA

Kipra apsūdzēja Turciju, ka tā ir atbildīga par 1500 Kipras grieķu pazušanu un 20 000 pārvietošanu

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) nospriedusi, ka Turcijas valdībai ir jāmaksā 90 miljonus eiro liela kompensācija par cilvēktiesību pārkāpumiem, kas notikuši Turcijas īstenotās Ziemeļkipras okupācijas rezultātā.

Prasību ECT bija iesniegusi Kipras Republikas valdība, ziņo LETA/DPA.

Kipra apsūdzēja Turciju, ka tā ir atbildīga par 1500 Kipras grieķu pazušanu un 20 000 pārvietošanu.

Nikosija apsūdzēja Turcijas varasiestādes, ka tās ir atbildīgas par Kipras ziemeļdaļā dzīvojošo grieķu pamattiesību pārkāpšanu tādās jomās kā piekļuve izglītībai un informācijai.

Tiesa atzina, ka Turcija ir pārkāpusi vairākus Eiropas cilvēktiesību konvencijas pantus, arī tos, kuros noteiktas tiesības uz īpašumu, kā arī necilvēcīgas un pazemojošas apiešanās aizliegums.

Kipra ir sadalīta kopš 1974.gada, kad Turcijas karaspēks okupēja salas ziemeļu trešdaļu, reaģējot uz toreizējās Atēnu militārās huntas atbalstīto apvērsumu, kura mērķis bija apvienošanās ar Grieķiju.

2004.gadā ar ANO starpniecību tika panākta vienošanās par salas atkalapvienošanos, taču referendumā, kas vienlaicīgi notika abās Kipras kopienās, grieķi šo vienošanos noraidīja, kamēr vairākums turku balsoja par.

Pēc vienošanās izgāšanās grieķu pārvaldītā Kipras daļa, kas ir starptautiski atzīta, pievienojās Eiropas Savienībai, kamēr pašpasludinātā Ziemeļkipras Turku Republika (ZKTR), kuru atzīst vienīgi Ankara, joprojām atrodas faktiskā starptautiskā izolācijā.

 

Komentāri (8)

lindukjis 13.05.2014. 10.35

Nožēlojams spriedums! Liekas, ja atceramies vēsturi, tad Kiprā varu sagrāba Atēnu hunta un gribēja Kipru pievienot Grieķijai, apmēram tāpat kā nesen notika ar Krimu. Ņemot vērā faktu ka Kipra bija suverēna valsts, kuru apdzīvo 2 etniskas grupas un, zinot kāda ir Grieķijas attieksme pret Turciju un turkiem, Turcijai izdevās paglābt turku iedzīvotāju daļu no masu iznīcināšanas. Šodienas notikumi liecina ka “legālā” Kipra kļuvusi par Krievijas mafijas iebraucamo vietu un grieķi, kopumā, ir vai lielākie krievmīļi visā Eiropā (latvieši, protams, tos pārspēj!). Viss šis notikums liek apšaubīt spriedumu, liek apšaubīt “legālās” Kipras uzņemšanu ES un € zonā, bet dīvainā attieksme pret turkiem un Turciju, kura ir viens no NATO “cietokšņiem” pret Krieviju Eiropas dienvidos, ir, maigi izsakoties, nesaprotama.

+5
0
Atbildēt

0

Timurs Čuntonovs 13.05.2014. 12.54

Man tikai interesē, kad Krievija kā PSRS mantiniece maksās kompensācijas Latvijai??

+2
0
Atbildēt

0

Aivars Krauklis 13.05.2014. 11.53

Ierakstām „Turcija” vietā „Krievija” , tad Ziemeļkipras vietā – Austrumprūsiju, Karēliju, Abreni, Dienvidosetiju, Krimu… (tas ātrumā, gan jau var vēl sameklēt visādus Kuriļus). Tur ECT tikpat neredzīga, kā visa progresīvā cilvēce. Mūsu Krievzeme tak demokratizējas septiņjūdžu soļiem.

Ne tā, kā Turcija, kur pavisam nesen Konstitucionālā tiesa taisīja spriedumu (laikam pat vairākus) pret Erdoganu, viņa partiju un politku. Vai kas līdzīgs manīts Krievijā pret Puķinu un gosdumas lemto? Dažas nedēļas pēc tam Turcijas konstitucionālās tiesas priekšsēdis svinīgā sanāksmē ar ministru un paša Erdogana piedalīšanos atkal smagi kritizēja valdības politiku, bet pat līdz šai dienai nav no amata nenolidojis. Atkal mēģinu kaut ko līdzīgu iztēloties suverēni demokrātiskajā Krievijā.

Tumša un reakcionāra gan tā Turcija.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu