Jaukie, briesmīgie krievi • IR.lv

Jaukie, briesmīgie krievi

7
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Aivars Ozoliņš

Krievijas lielākā problēma ir nenotikusī morālā revolūcija, uzskata no Krievijas izraidītais Financial Times korespondents Deivids Saters

Deivids Saters ir pirmais ārzemju žurnālists kopš aukstā kara beigām, kuru Krievijas varas iestādes izraidījušas no valsts. Kaut gan laikraksta Financial Times korespondents bija saņēmis akreditāciju trim mēnešiem un arī izpildījis visas formalitātes pastāvīgas vīzas saņemšanai, Krievijas «kompetentās iestādes» pērn decembrī paziņoja, ka viņam piecus turpmākos gadus liegts iebraukt valstī. Mūsu sarunā viņš uzsver, ka, kārtodams formalitātes un sadzīves lietas, šajā reizē Krievijā vēl neko daudz nebija paguvis izdarīt kā žurnālists, tāpēc izraidīšanas iemesls acīmredzami bijis viņa iepriekš darītais un «drošības dienestu ieskatā tas, ko es varētu izdarīt turpmāk». 

Sateram ir ilga attiecību vēsture ar kaimiņvalsts «kompetentajām iestādēm». Viņš bija FT korespondents Maskavā no 1976. līdz 1982.gadam. 1979.gadā viņu apsūdzēja «huligānismā» un posās izraidīt no PSRS, taču ASV Valsts departaments un Lielbritānijas Ārlietu ministrija brīdināja, ka par atbildi izraidīšot divus padomju žurnālistus, un «viņi izrēķināja, ka negribētu zaudēt divus par vienu». «Es paliku vēl trīs gadus un darīju, ko varēju, lai liktu viņiem nožēlot savu lēmumu ļaut man palikt,» viņš smaidīdams bilst.

Sarunājāmies vienā no sanāksmju telpām viesnīcā Radisson Blu Tallinā aprīļa beigās notikušās gadskārtējās Lennarta Meri konferences laikā. Tās varētu nosaukt par starppusdienām – izbrīvējām laiku starp rīta «brokastu paneļdiskusijām» un dienas vidus «tīklošanās pusdienām», kad viesnīcas otrā stāva halle dūca no konferences dalībnieku – politiķu, diplomātu, politikas pētnieku, žurnālistu – neformālām sarunām. Galvenais temats šogad konferencē bija, protams, Krievijas agresija Ukrainā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu