Pēc ieslodzītā nāves 120 cietumnieki piesaka badastreiku • IR.lv

Pēc ieslodzītā nāves 120 cietumnieki piesaka badastreiku

30

Pēkšņā nāvē miris ieslodzītais, kas iepriekš ziņojis par saimnieciskiem pārkāpumiem cietumā

Pagājušajā nedēļā Brasas cietumā pēkšņā nāvē miris ieslodzītais Vents Kraslovskis, vēsta portāls delfi.lv, atsaucoties uz Saeimas deputāta, agrākā Ieslodzījuma vietu pārvaldes darbinieka Kārļa Seržanta (ZZS) sniegto informāciju. Šodien vairāk nekā 120 cietuma ieslodzīto pieteikuši badastreiku.

Seržants norādīja, ka Kraslovskis savulaik ir sniedzis gan viņam kā Saeimas deputātam, gan tiesībsargājošajām institūcijām daudz informācijas par dažādiem būtiskiem saimnieciska rakstura pārkāpumiem ieslodzījumu vietās. Pagājušā gada sākumā viņš informēja, ka Rīgas Centrālcietumā ieslodzīto darbs masveidā tika izmantots dažādiem remontdarbiem, taču naudu par paveikto saņēma privātfirmas. Viņš publiskoja cietuma tā laika vadības noklusētu informāciju par katlumājas eksploziju Centrālcietumā, kas nodarīja lielus materiālos zaudējumus, kā arī par metāllūžņu demontāžu un izvešanu lielos apmēros.

Pēc šis informācijas nonākšanas atklātībā Tieslietu ministrijas (TM) pārbaudē daudzi fakti apstiprinājās. Pēc dokumentu iesniegšanas Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā tika sākta resoriskā pārbaude, kurā Kraslovskis bija liecinieka statusā. Pēc informācijas apstiprināšanās TM radās iespēja atbrīvot no amata toreizējo Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) priekšnieku Visvaldi Puķīti.

“Vēl burtiski nesen saņēmu no Kraslovska jaunu informāciju par nepietiekamo medicīnisko aprūpi, kur (..) bija teikts: “Ceļot gaismā visas šīs nelikumības, es apzinājos, ka pret mani tiks vērstas represīvas sankcijas. Uz tādām nebija ilgi jāgaida, jo jau 2013. gada janvārī tiku bez iemesla atbrīvots no darba. Vienas dienas laikā es tiku pakļauts kratīšanai, pēc kuras atņēma man piederošās mantas – elektroierīces un dažādus nelikumības apliecinošus dokumentus. Jau nākošajā rītā no izolētas kameras tiku pārvests uz Brasas cietumu, kur represijas turpinājās”,” atklāj Seržants.

Pēc neoficiālas informācijas Kraslovska nāves cēlonis ir bijusi sirdslēkme, un viņš ir miris ātrās palīdzības automašīnā pa ceļam uz slimnīcu, ziņo Delfi.lv. Tuviniekus par notikušo, zvanot no nelegāla telefona, informējuši mirušā kameras biedri. Tikai pēc dienas to apstiprināja IeVP.

“Pat zinot, ka Kraslovskim bija problēmas ar veselību, uzskatu, ka šis notikums būtu ļoti rūpīgi jāizmeklē, lai noņemtu jebkuru šaubu ēnu par patiesajiem Kraslovska nāves iemesliem,” uzsver Seržants.

Par to, ka Brasas cietumā ir problēmas, liecina kāda cita ieslodzītā pirmdien sniegtā informācija par “Brasas cietuma administrācijas visatļautību, nesodāmību un regulāru prettiesisku rīcību ieslodzīto pazemošanu, fizisku un psiholoģisku vardarbību”. Vairāk nekā 120 cietuma ieslodzīto pieteikuši badastreiku. Arī šī notikuma apstākļi ir rūpīgi jāpārbauda, norāda Seržants.

IeVP portālam “Delfi” apstiprināja, ka pirmdien daļa Brasas cietuma notiesāto atteikušies no brokastīm un pusdienām. Ne Brasas cietuma vadība, ne IeVP nav saņēmusi oficiālus rakstiskus iesniegumus no notiesātajiem par šādas rīcības motīviem. Patlaban rit sarunas ar ieslodzītajiem un tiek noskaidroti iemesli. Plašāku informāciju par situāciju Brasas cietumā IeVP sniegšot tad, kad būs noskaidroti visi apstākļi, norādīts pārvaldē.

Komentāri (30)

Janka, Janic 28.04.2014. 22.24

cik atceros Puķiite bija tas zem kura tika radiita cietumnieku nodarbinaašana , nauda tika pumpeeta privaataas kabataas , par ko viššaņeema briidinaajumu , bet izkruķiijaas , jo itkaa nekaads ļaunums jau neesot nodariits , arii cietumnieki izteica atziniibu , jo kautkaadus zantiimus arii šiem atmeta , bet tad Bordaans atrada nelikumiibas iepirkumos un puķiitis tika padziits ..http://www.diena.lv/latvija/zinas/tieslietu-ministrs-nolemj-atvalinat-no-dienesta-ievp-prieksnieku-pukiti-14013951.. aciimredzot tur valda liela anarhija , aiz dzeloņdraatiim vecais gulaags

+1
0
Atbildēt

0

Inese 28.04.2014. 17.54

ingazilunska 28.04.2014. 18.17

Latvijā cilvēka dzīvība nekā nav vērta, paldies nacionālai valstij.

0
-4
Atbildēt

1

    Nika > ingazilunska 29.04.2014. 03.12

    Mantojums no krievu valdishanas laikiem. Cerams driz ari cietumos atnaks rietumu civilizacija.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu