Piektdien Lielajā ģildē uzstāsies Šopēna pianistu konkursa laureāts Jundi • IR.lv

Piektdien Lielajā ģildē uzstāsies Šopēna pianistu konkursa laureāts Jundi

31
Publicitātes foto

Atskaņos Ludviga van Bēthovena, Frederika Šopēna un Roberta Šūmaņa darbus 

Lielajā ģildē šovakar plkst.19 uzstāsies starptautiskā Šopēna pianistu konkursa laureāts pianists Jundi no Ķīnas, raksta aģentūra LETA. Mūziķis atskaņos Ludviga van Bēthovena, Frederika Šopēna un Roberta Šūmaņa darbus. 

Ķīniešu mūziķa Jundi – jau kādu laiku tā sevi dēvē pianists Jundi Lī – mākslā ir sastapušies Austrumi un Rietumi. Viņa vārdu laikam gan zina ikviens no 1,351 miljarda Ķīnas iedzīvotājiem. Kopš 2000.gada, kad Jundi kļuva par pirmās prēmijas laureātu 14.Starptautiskajā Šopēna pianistu konkursā Varšavā, viņu ir iemīļojuši klausītāji arī citās pasaules valstīs. Toreiz Jundi bija tikai 18 gadi, kad viņš kļuva par visjaunāko laureātu Šopēna konkursa vēsturē un par pirmo ķīniešu pianistu, kas uzvarējis šajā konkursā, turklāt pirmo vietu iegūstot pēc 15 gadiem, kad tā netika piešķirta nevienam. Šopēna biedrība dāvāja viņam speciālbalvu par polonēzes labāko atskaņojumu. Jundi uzvara izvērtās sensācijā, kurai līdzīgas nav bijis. Šopēns atnesa jauneklim slavu un kļuva par svarīgāko komponistu mākslinieka repertuārā. 

Šopēna mūzika arī mudināja viņu tālākām studijām. Strādnieku ģimenē uzaugušais Jundi klavierspēli bija mācījies Ķīnā, taču pēc uzvaras konkursā vēl sešus gadus slīpēja savu meistarību Vācijā, Hannoveres Mūzikas un teātra augstskolā. Ja par Jundi saka, ka viņa tehnika ir nevainojama un enerģija – neierobežota, tā ir taisnība. Viņš tiek aicināts koncertēt pasaules lielākajās koncertzālēs: gan “Carnegie Hall” Ņujorkā, gan “Royal Festival Hall” Londonā, gan arī “Philharmonie Berlin”, “Alte Opera Frankfurt”, “Herkulessaal” Minhenē, “Gewandhaus zu Leipzig”, “Salle Pleyel” Parīzē, Maskavas Starptautiskajā Mūzikas namā, Marijas koncertzālē Sanktpēterburgā, “National Centre for Performing Arts” Pekinā, “Seoul Arts Centre” un “Suntory Hall” Tokijā. Viņš uzstājas ar pirmklasīgiem orķestriem un tādiem diriģentiem kā Seidzi Ozava, Rikardo Šaijī, Daniēls Hārdings, Valērijs Gergijevs, Gustavo Dudamels. 

Jundi dzīvesstāsts ir iedvesmojis miljoniem bērnu mācīties klavierspēli. Jundi viņiem ir dzīvs paraugs, jo slavenais pianists pastāvīgi koncertē gan provinču galvaspilsētās, gan Ķīnas mazpilsētās. Viņš sniedz meistarklases ne vien Londonā un Kembridžā, bet arī savā dzimtenē, kur kopš 2012.gada ir Sičuaņas konservatorijas profesors. 

2010.gadā Jundi tika apbalvots ar Zelta medaļu “Gloria Artis” par izcilu ieguldījumu Polijas kultūrā.

Biļetes nopērkamas www.bilesuserviss.lv

Komentāri (31)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu