Timurs un viņa komanda • IR.lv

Timurs un viņa komanda

2
Timura Tomsona. Foto — Valters Pelns
Ieva Puķe

Augumā un valodu zināšanās viņš pārspēj citus Latvijas kultūras iestāžu vadītājus, bet ne tikai tajā slēpjas Lielā dzintara direktora Timura Tomsona (33) izcilība. Tituls Gada liepājnieks piešķirts par prasmīgu koncertzāles vadību pandēmijas krīzes laikā. Elīnas Garančas 10. oktobra solokoncerts tikko saņēmis Lielo mūzikas balvu

Divus metrus un divus centimetrus garš, sportisks, izskatīgs. Timuram Tomsonam, sagaidot viesus uz Liepājas Lielā dzintara kāpnēm, grūti palikt nemanītam. Neilgi pirms tam, kad pandēmija rudenī slēdza durvis kultūras pasākumu vietām Latvijā, tiekoties ar Elīnas Garančas koncerta apmeklētājiem, viņš staroja priekā. «10. oktobrī no visu pasaules koncertzāļu direktoriem es biju vislaimīgākais,» Timurs apstiprināja Lielās mūzikas balvas pasniegšanas ceremonijā. Lielā dzintara vadītājs kāpa uz operas skatuves, lai Garančas un skotu pianista Malkolma Martino vārdā par Liepājas performanci saņemtu apbalvojumu nominācijā Gada koncerts. 

Oktobrī Tomsona pārraudzītā koncertzāle skatītājiem ne tikai divos neaizmirstamos koncertos ļāva baudīt pasaulslavenā latviešu mecosoprāna uzstāšanos, bet arī paspēja nosvinēt piecu gadu jubileju. Februārī, nopērkot robotkameras, kļuva par pirmo digitālo koncertzāli Latvijā. 18. martā Tomsons saņem titulu Gada liepājnieks — «par prasmīgu koncertzāles vadību un dažādu žanru koncertu nodrošināšanu Covid-19 izplatības apstākļos».

«Zaķis» ģildē un operā

Kad pirms četriem gadiem Timurs uzvarēja Liepājas domes izsludinātajā konkursā uz Lielā dzintara valdes priekšsēdētāja amatu, viņam bija 29 gadi. «Atrados Zviedrijā, kur pārlaidu trīsdesmitgadnieka krīzi, pārvērtēju savas dzīves izvēles un piestrādāju par otrā plāna aktieri masu skatos,» Timurs smaidot iezīmē situāciju. «Kur tik es neesmu filmējies — gan detektīvseriālos, gan Zviedrijas Zelta zivtiņas reklāmās!» 

Konkursā, kuram pieteicās vēl 12 pretendentu, vajadzēja sniegt vīziju par Lielā dzintara attīstību. Ārzemēs Timuram bijis daudz brīva laika, viņš kārtīgi atvēzējies: izveidojis 40 lappušu «grāmatu» ar ievadu, iztirzājumu, tabulām un salīdzinājumiem. «Pārsteidzu komisiju. Prieks, ka mērs Uldis Sesks pateica gala «jā». Viņi paņēma cilvēku, kas ir jauns un nav pazīstams, bet vieta ir atbildīga. Es gan nešaubījos, ka dabūšu šo vietu, es zināju!» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu