Mainu lieko svaru pret slimnīcu! • IR.lv

Mainu lieko svaru pret slimnīcu!

5
Ilustrācija — Panther Media/Scanpix
Gunita Nagle

Uztura bagātinātāju nekontrolētā tirdzniecība internetā novedusi dietologus šausmās par to, uz kādu risku slaida auguma dēļ gatavi viņu pacienti

Tas bija pretīgi! – kā mazs bērns noskurinās Līga (56, vārds mainīts), atminoties, kādu efektu uz viņu atstāja Green Coffe, Latvijā nereģistrēts uztura bagātinātājs, kas internetā tiek piedāvāts kā kafijas pupiņu ekstrakts, «vēl viens līdzeklis cīņā ar lieko svaru». Lai gan Latvijā to nemaz nav atļauts pārdot, mājaslapā rakstīts, ka veikalos «zaļā kafija» jau izpārdota un tāpēc dabūjama tikai tiešsaistē. Līga tā arī darīja – izlasījusi «dietologa Jāņa Valtera» ieteikumus, viņa pasūtīja Green Coffee, samaksāja 39 eiro un, kad sūtījums pienāca, sāka dzert ik dienu pa tabletei. Sākumā priecājās, ka arvien vairāk enerģijas, bet ēst negribas. Taču naktīs sāka mocīt bezmiegs, pa dienu brīžiem reiba galva, trīcēja rokas. «Sabijos,» atzīstas Līga, kura jau pēc nedēļas dārgo bundžiņu izmeta atkritumos. Sieviete neslēpj, ka viņu ietekmēja arī Draugiem.lv tievētāju klubiņa diskusijā lasītais, ka šādas internetā pirktas tabletes ir drīzāk kaitīgas nekā veselīgas.

Dietologa Jāņa Valtera Latvijas ārstu reģistrā nav. Tāpat tajā nav atrodama ārste Ināra Kaļiņina, kas internetā piedāvā savus pakalpojumus kā «šūnu uztura speciāliste». Pirms gada Perkamkopa.lv bija nopērkams atlaižu kupons procedūru kompleksam Tavas veselības atslēdziņa, kurā «nutricioloģe» Ināra Kaļiņina solīja, izmantojot «ķermeņa sastāva analizatoru», noskaidrot liekā svara cēloņus. Medicīnas studentei Artai (20) šo kuponu uzdāvināja mamma. «Sākumā biju ļoti kritiski noskaņota. Konsultantei bija tāds kā aparāts, tādi kā svari – ar to palīdzību viņa noteica, ka man ir problēmas ar aknām un žultspūsli. Nezinu, kā viņa to noteica, bet tā viņa sacīja,» atminas Arta. Ināra Kaļiņina izstrādāja Artai diētas plānu un ieteica vairākus uztura bagātinātājus – Garlic, True Lecithin jeb lecitīnu, Laks-Maks, kura sastāvā ir gandrīz 20 dažādu vielu, arī caureju izraisošās sennas ekstrakts, un Papaya. Ūdenim, ko Marta uzdzēra uztura bagātinātājiem, vajadzēja piebērt Coral-Mine jeb koraļļu kalciju. Tie, tāpat kā visi pārējie konsultantes ieteiktie uztura bagātinātāji, tiek izplatīti ar vietnes Smartlife.lv starpniecību. Lai nopirktu šo produkciju, tā jāpasūta internetā vai jāsazinās ar Coral Club jeb Koraļļu kluba pārstāvjiem. 

Ināra Kaļiņina, kura pašlaik portālā Dzīve ar plus zīmi piedāvā konsultācijas organisma veselības atjaunošanā, žurnālam Ir atzīst – viņa patiešām nav ārste, bet nutricioloģes jeb šūnu uztura speciālistes izglītību esot ieguvusi Maskavā. Sakās nezinām, kas ir Smartlife.lv, bet nenoliedz, ka priekšroku dod Koraļļu kluba produkcijai, jo «neko pārliecinošāku nevaru atrast». 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu