VIDEO: 77 000 eiropiešu katru gadu saslimst ar pārnēsātāju izraisītām slimībām • IR.lv

VIDEO: 77 000 eiropiešu katru gadu saslimst ar pārnēsātāju izraisītām slimībām

18
NULL

Katru gadu vairāk nekā miljons cilvēku mirst no pārnēsātāju izraisītām slimībām, tādām kā malārija, Denges drudzis (dengue), šistosomiāze, leišmaniāze, Čagas slimība un dzeltenais drudzis.

Daudz vairāk ir gadījumu, kad inficēšanās rezultātā slimība kļūst hroniska un ir cēlonis invaliditātei. Vairāk nekā pusei pasaules iedzīvotāju ir inficēšanās risks ar kādu no šīm slimībām. Ceļojumu, tirdzniecības un migrācijas pieauguma rezultātā palielinās inficēšanās risks arvien lielākam iedzīvotāju skaitam.

Aprēķini liecina, ka visnāvējošākā pārnēsātāju izraisītā slimība – malārija – 2010.gadā bija nāves cēlonis apmēram 660 000 cilvēku. Tomēr visstraujāk augošā pārnēsātāju izraisītā slimība pasaulē ir Denges drudzis ar trīsdemitkārtīgu slimības izplatības pieaugumu pēdējos 50 gados. Tirdzniecības globalizācija, ceļošana un vides izaicinājumi, tādi kā klimata izmaiņas un urbanizācija, iespaido šo slimību izplatību, izraisot to parādīšanos valstīs, kur tās nebija sastopamas iepriekš.

Pasaules Veselības organizācijas (PVO) pārstāvniecības Latvijā vadītāja dr. Aiga Rūrāne komentē par pārnēsātāju izraisītām slimībām.

Komentāri (18)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu