ES Tiesa: Prasība saglabāt telekomunikāciju datus pārkāpj pamattiesības • IR.lv

ES Tiesa: Prasība saglabāt telekomunikāciju datus pārkāpj pamattiesības

29
Temīda. Foto: Sarmīte Livdāne, LU

Tiesa pasludina ES direktīvu, kas tika pieņemta terorisma apkarošanas dēļ, par spēkā neesošu

Eiropas Savienības (ES) Tiesa otrdien noraidījusi ES direktīvu, kurā pieprasīts, lai telekomunikāciju uzņēmumi reģistrē privātos datus tiesībsargājošo iestāžu vajadzībām, norādot, ka šādi tiek pārkāptas pilsoņu pamattiesības.

Tā dēvētā Datu saglabāšanas direktīva tika pieņemta terorisma apkarošanas pasākumu gaitā 2006.gadā pēc Londonas un Madrides teroraktiem, ziņo LETA/DPA. Tajā norādīts, ka uzņēmumiem dati ir jāsaglabā līdz diviem gadiem, bet dalībvalstis aicinātas ieviest vajadzīgos likumus.

“Direktīva īpaši nopietnā veidā ir pretrunā ar pamattiesībām, kas garantē privātās dzīves respektēšanu un privāto datu aizsardzību,” nosprieda ES Tiesa, norādot, ka direktīvas nosacījumu normās pieprasīts krietni vairāk, nekā tas ir nepieciešams.

“Ar šodienas spriedumu tiesa pasludina, ka direktīva nav spēkā,” apliecināja ES Tiesa.

Līdz ar sprieduma pieņemšanu tiek sniegta atbilde uz Īrijas un Austrijas pretenzijām, kuras izskatīja Luksemburgā bazētā tiesa.

Arī Vācija bija apstrīdējusi direktīvu, un tās Konstitucionālā tiesa bija nolēmusi, ka direktīva pārkāpj likumu nosacījumus par slepenības ievērošanu telekomunikāciju jomā.

 

Komentāri (29)

Inese 08.04.2014. 12.47

Lieliska ziņa!

+2
-2
Atbildēt

0

silvija 08.04.2014. 13.30

Teroristi, bandīti, zagļi un citi urlu iemīļoti elementi priecāsies, uz augšu palēkdamies.

+1
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu