Nosaka kriminālatbildību par "legālo narkotiku" pārdošanas aizlieguma pārkāpumiem • IR.lv

Nosaka kriminālatbildību par “legālo narkotiku” pārdošanas aizlieguma pārkāpumiem

6
Foto: Rūta Kalmuka, F64
Beāte Rozmane

Policija atzīst, ka narkotiku tirgoņiem netiek līdzi

Saņēmuši sabiedrības nopēlumu par vilcināšanos, Saeimas deputāti ceturtdien steidzamības kārtā ieviesa kriminālatbildību personām, kuras pārdod tā dēvētās legālās narkotikas, ja to apritei piemērots pagaidu aizliegums.

Grozījumus Krimināllikumā virzīja Saeimas Juridiskā komisija, un Saeimā tie tika apstiprināti galīgajā lasījumā, vēsta LETA.

“Patlaban likums ļauj valsts iestādēm operatīvi reaģēt un piemērot pagaidu aizliegumu uz 12 mēnešiem vielām, kas vēl nav iekļautas aizliegto vielu sarakstā, bet par kuru kaitīgumu lielu šaubu nav. Tirgotājiem noteikts pienākums šādas vielas desmit dienu laikā nodot policijai, taču problēma bija tā, ka par pagaidu aizlieguma neievērošanu nav noteikta kriminālatbildība. Mēs rosinām noteikt, ka tiem, kuri turpinās tirgot nāvējošās vielas, jārēķinās ar līdz pat diviem gadiem ilgu cietumsodu. Savukārt, ja šīs vielas “klientiem” būs izraisījušas smagas veselības komplikācijas vai pat nāvi, cietumsods varēs sasniegt piecus gadus,” informēja Juridiskās komisijas Krimināltiesību apakškomisijas priekšsēdētājs Andrejs Judins (Vienotība.

Politiķis akcentēja, ka, redzot lielo postu, ko nodara sintezētās narkotikas, šai likuma normai jāstājas spēkā pēc iespējas ātrāk, tādēļ komisija nolēma to virzīt kā patstāvīgu likumprojektu atsevišķi no citiem Krimināllikuma pilnveidošanas priekšlikumiem, kuri atšķirībā no šīs normas vēl prasa padziļinātas diskusijas.

Turpmāk personu, kas būs pārkāpusi jaunu psihoaktīvo vielu aprites aizliegumu, sauks pie kriminālatbildības, kā sodu nosakot brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu un policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem. Šāda sankcija noteikta par jaunas psihoaktīvas vielas vai tās saturoša izstrādājuma, kuru aprite ir aizliegta vai ierobežota, izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu un pārsūtīšanu realizācijas nolūkā vai par šādu vielu realizāciju. To nosaka pieņemtais likums.

Savukārt par tādām pašām darbībām, ja tās izraisījušas smagas sekas, sodīs ar brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem vai piespiedu darbu un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem.

Patlaban, līdz ko tirgū parādās jaunas apreibinošās vielas, atbildīgā iestāde tām var noteikt pagaidu aizliegumu un izņemt no apgrozības, bet šodien veiktās izmaiņas ļaus pie kriminālatbildības saukt personas, kas šo aizliegumu būs pārkāpušas.

Izmaiņas Krimināllikumā stāsies spēkā nākamajā dienā pēc likuma izsludināšanas.

Trešdienas pievakarē pirms Saeimas sēdes Rīgas domē bija sanākuši uz diskusiju visu ieinteresēto pušu pārstāvji, lai spriestu, kā pretoties šai “legālo narkotiku” invāzijai galvaspilsētā.

„Pilsētā situācija ir dramatiska,” tā par „legālo narkotiku” izplatību un popularitāti jauniešu vidū teica Rīgas pašvaldības policijas priekšnieks Juris Lūkass.

Viņš norādīja, ka lavīna sākās pagājušā gada otrajā pusē, izvēršot šā gada sākumā 62 „spaisa” tirgošanas vietas tikai Rīgā vien. Tagad to skaits samazināts līdz 42.

Tirdzniecības vietas visu laiku mainās, tirgošanās ar šāda veida psihotropajām vielām notiek arī internetā, atzīst policijas pārstāvji.

Šo vielu tirgotāji ir ļoti zinoši un piesardzīgi, viņiem ir veidi gan kā piesaistīt jaunus klientus, gan norādījumi, kā rīkoties policijas reidu gadījumā. Policijas pārstāvis diskusijā norādīja, ka šo narkotisko vielu realizētāji ir ieinteresēti par katru cenu turpināt biznesu. 

Policijai ir zināmas aptuveni četrdesmit vielas, kā arī 33 formulas šādiem maisījumiem, kas ir atzītas par bīstamām, bet šo maisījumu skaits patiesībā ir daudz lielāks. Policijas pārstāvis Andrejs Aronovs atzina, ka neoficiāli var domāt par 400 formulām, kas var būt par pamatu šādu psihotropo vielu veidošanai, iespējams, šādu formulu ir pat vairāk kā tūkstotis. „Mēs skrienam šai industrijai astē”, atzīst Aronovs.

(papildināta ar ziņām no diskusijas RD)

Komentāri (6)

Inese 03.04.2014. 14.59

Lūk, ko raksta latvieši interneta portālos:

Interesanti ir cits jautājums visā šajā legālo spaisu tirdzniecībā – kas to visu pieļāva un atvēra reālu tirgu šajā valstī??? Šim lēmumam ir vārds un uzvārds! Un kāpēc Saiema vēl joprojām nevar pieņemt lēmumu ir ļoti vienkārši- kāds no deputātiem ir ieinteresēts, lai šis jautājums netiktu ātri izskatīts un pieņemts. Paskataties,kā kurš balso un viss tiks skaidrs…..skumji, bet šī valsts pūst no augšas!!!

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu