Pie Ministru kabineta atklāts pilsētvides objekts "Pieminekļu kari" • IR.lv

Pie Ministru kabineta atklāts pilsētvides objekts “Pieminekļu kari”

39
Instalācija "Pieminekļu kari". Foto - Dmitrijs Suļžics, F64

Asprātīgā instalācija apspēlē dažādās Rīgas un Latvijas likteni ietekmējušās varas

Šodien, 27.martā Brīvības un Elizabetes ielas krustojumā atklāts pilsētvides objekts “Pieminekļu kari”, raksta aģentūra LETA. Projekta “Pieminekļu kari” kurators ir tēlnieks Aigars Bikše.

“Pieminekļu kari”ir asprātīga un provocējoša instalācija, kas apspēlē dažādās Rīgas un visas Latvijas likteni un attīstību ietekmējušās varas. Projekts “Pieminekļu kari” mēģinās parādīt Rīgu daudzveidībā, kā dažādu kultūru un vēsturisko pārmaiņu vietu. Tajā tiek runāts par Latvijas teritorijas vēsturi un latviskās identitātes dažādajiem aspektiem, latviskajiem tikumiem un īpatnībām, kas veidojušās četru Latvijai būtisku kultūru – Vācijas, Zviedrijas, Polijas un Krievijas – ietekmē. 

Instalācijas “Pieminekļu kari” pamatā būs podests, kas piedāvā mainīgu simbolisku pieminekļu plejādi. Katra no objektā iekļautajām četrām skulptūrām reprezentē kādu no Latvijas kultūras identitātei būtiskiem aspektiem. Uz podesta varēs redzēt 15.gadsimta beigu nezināma autora skulptūru “Madonna uz mēness sirpja”, Karla Ludviga Menceļa 1902.gadā veidoto skulptūru “Vilhelms I”, Gustava Kluča 1922.gada darba kopiju “Visu zemju proletārieši, savienojieties!” un nezināma autora darbu – “Lelle Bārbija”. 

Instalācijas priekšā ir podests, kur ikviens var uzkāpt un nofotografēties vai nu ar skulptūrām, vai viens pats, tādējādi arī katrs pats simboliski var kļūt par pieminekli. 

Projekta “Pieminekļu kari” kurators Bikše pastāstīja, ka visas projektā iekļautās ir kopijas reāli eksistējošām skulptūrām, izņemot vienu, kas tapusi pēc Kluča zīmējumiem. Viņš norādīja, ka Poliju un kristietību projektā simbolizē Dievmāte Marija, kuras koka oriģināls atrodas Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā. Ķeizars Vilhelms I, kura skulptūra arī iekļauta projektā, pēc Bikšes teiktā, Pirmā pasaules kara laikā bijis ieradies Rīgā, lai pieņemtu karaspēka parādi. Kluča darba kopija pārstāvot gan revolūciju, gan Krieviju. Bikše par Kluci stāstīja, ka, kaut arī viņš sevi sauca par krievu, tajā pašā laikā viņš ir lielākais latvietis vizuālajā mākslā, kurš sasniedzis milzīgu atzinību pasaulē. Ceturtā skulptūra “Pieminekļu karos” pārstāv Zviedriju un globālo, atvērto sabiedrību. Tā esot melnādaina Bārbija, tērpta kā zviedru tautumeita. 

Projekts “Pieminekļu kari” būs skatāms līdz 26.oktobrim. Vairāk informācijas www.riga2014.org

Komentāri (39)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu