Pavasara bumba • IR.lv

Pavasara bumba

2
Zīmējums — Līga Spunde

Saule un gaisma modina mūsu sirdis, bet redīss -arī pēc ziemas nedaudz sagurušo ķermeni

Reiz kāds paziņa, kurš pēc tautības ir īstens anglis, bet kādu laiku jau dzīvo Latvijā, man teica, ka nekur citur nevarot novērot tik izteiktas cilvēku garastāvokļa maiņas, pielāgojoties gadalaikiem, kā tas ir Latvijā. Nudien – vismaz četrus mēnešus gadā mēs esam ar nedaudz nodurtiem deguniem, bet, nākot pavasarim, burtiski uzplaukstam, uzzeļam no jauna. Un ne jau velti – dienas kļūst garākas un saulainākas, laiks siltāks, un bez mums mostas arī daba. Šo maģisko kombināciju būtu grēks laist vējā un nesākt kaut ko audzēt arī pašiem. 

Līdz tomātu, gurķu un burkānu ražai jāgaida vēl diezgan ilgi, taču redīsu (Raphanus sativus) ražu varēsim notiesāt jau pavisam drīz – vidēji pēc 25-30 dienām. Viena no labajām redīsu īpašībām ir tā, ka sēklas iztur diezgan zemu temperatūru, tādēļ zem plēves tos var sēt jau martā, turpretī vasaras karstumam šie augi nav piemēroti. Jāatceras, ka šim krustziežu dzimtas augam, kura brālis ir rutks, ražas ievākšanas laiks ir pavisam īss – aptuveni nedēļa, tādēļ ir vēlams tos sēt vairākas reizes ar 1-2 nedēļu intervālu.  Neliels rūpests par dīgšanas un augšanas procesu gan ir – redīsi ir ļoti mitrumprasīgi, tādēļ sēklu vai dīgstu iekaltēšana pat uz brīdi var nodarīt ražai lielu postu. Tā kā redīsam ir sekla sakņu sistēma, laistīšanai jābūt regulārai – nedrīkst pieļaut augsnes virskārtas izžūšanu. Augsnei jābūt ar neitrālu pH, irdenai un ar trūdvielām bagātai.

Saule un gaisma modina mūsu sirdis, savukārt redīss pilnīgi noteikti modina arī mūsu pēc ziemas nedaudz sagurušo ķermeni. Vispirms tas satur ļoti maz kaloriju (līdz 16 cal/100 g) un daudz šķiedrvielu, kas ir laba pārmaiņa pēc stingrajām ziemas maltītēm. Redīsa sastāvā ietilpst ne tikai kālijs, kura joni regulē sirdsdarbību un muskuļu apgādi ar enerģiju, bet arī kalcijs un magnijs, kas ir īpaši nozīmīgs, lai pēc garas un nogurdinošas ziemas atgūtu enerģiju. Magnija trūkuma gadījumā cilvēks jūtas noguris, ir grūti koncentrēties, kā rezultātā samazinās darba spējas, bet, tuvojoties pavasara darba cēlieniem, tas nepavisam nav ieteicams. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu