Valsts kase atmaksās EK vienu miljardu eiro • IR.lv

Valsts kase atmaksās EK vienu miljardu eiro

24
Foto: Dmitrijs Suļžics, F64

 

Valsts kase otrdien atmaksās daļu no ekonomiskās krīzes laikā Latvijai izsniegtā starptautiskā aizdevuma – Eiropas Komisijai (EK) tiks pārskaitīts viens miljards eiro, aģentūrai LETA iepriekš sacīja Valsts kases preses sekretāre Eva Dzelme.

“Aizdevums krīzes laikā mūsu valstij bija ļoti būtisks, bet tikpat svarīga bija Latvijas spēja atgriezties uz izaugsmes ceļa. Latvija ar šo maksājumu apliecina, ka pēc krīzes ir spējusi pilnvērtīgi atgriezties ārējos finanšu tirgos un pārfinansēt savu ārējo parādu. Turklāt mēs esam starp pirmajām Eiropas Savienības dalībvalstīm, kas spēj savlaicīgi atmaksāt savu aizņēmumu,” paziņojumā medijiem norāda finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība).

Pēc EK aizdevuma daļas nomaksas prognozētais resursu atlikums Valsts kasē ir 1,2 miljardi eiro. Saskaņā ar resursu piesaistes plānu šogad Latvijas valstij plānota aizņemšanās gan iekšējā, gan ārējos tirgos, apliecināja Valsts kases pārstāve.

Valsts kase pastāvīgi seko līdzi situācijai finanšu tirgos, un atkarībā no tās tiks pieņemts lēmums par nākamā ārējā aizņēmuma laiku, valūtu un citiem nosacījumiem, jo aizņemšanās stratēģija paredz piesaistīt resursus pēc iespējas labvēlīgākā brīdī, informēja Finanšu ministrijā.

Aizņemšanās starptautiskajos finanšu tirgos 2014.gadā jāturpina, jo saskaņā ar vidēja termiņa aizņemšanās stratēģiju resursi nākamajai 2015.gada sākumā veicamajai EK aizdevuma atmaksai jānodrošina savlaicīgi, lai izvairītos no riskiem, kas saistīti ar aizņemšanos īsi pirms saistību izpildes.

Pēc šodienas maksājuma veikšanas nākamā starptautiskā aizņēmuma programmas daļa Latvijai būs jāatmaksā 2015.gadā, kad EK būs jāatmaksā 1,2 miljardi eiro, bet Pasaules Bankai – 60,05 miljoni eiro. EK starptautiskā aizņēmuma daļas jāatmaksā arī 2019.gadā – 500 miljoni eiro un 2025.gadā – 200,06 miljoni eiro. Savukārt Pasaules Bankai parāda atmaksa jāveic līdz 2020.gadam. 2016., 2017., 2018. un 2019.gadā jāatmaksā 80 miljoni eiro katru gadu, bet pēdējais maksājums Pasaules Bankai jāveic 2020.gadā, kad jāsamaksā 20,06 miljoni eiro.

Starptautiskā aizdevuma programmas apjoms Latvijai tika plānots 7,5 miljardu eiro apmērā. Valsts ekonomiskā un finanšu situācija stabilizējās un uzlabojās, tāpēc Latvija neizmantoja pilnā apmērā aizdevuma pieejamo finansējumu. Latvija ekonomiskās palīdzības programmā kopumā izmantoja 4,4 miljardus eiro.

Latvija jau 2012.gada septembrī pirms termiņa atmaksāja Starptautiskā Valūtas fonda aizņēmuma daļu 1,1 miljarda eiro apmērā.

Jau ziņots, ka vēl daļa valsts parāda Latvijai jāatmaksā aprīlī – 2.aprīlī jāveic 2004.gadā emitēto eiroobligāciju atmaksa 0,4 miljardu eiro apmērā.

Saskaņā ar Valsts kases publicēto informāciju pērn gada nogalē 36% no valsts parāda veidoja parāds EK, 35% – eiroobligācijas, 16% – iekšējais parāds, 5% – parāds Pasaules Bankai, bet 8% bija citas ārējā parāda saistības.

 

Komentāri (24)

Jolanta Švābe (Stalidzāne) 25.03.2014. 15.19

SVF parādu jāprasa atpakaļ no tiem, kuri treknajos gados bija valdībās un citos atbildīgos amatos, kur pieļāva nekustamo īpašumu un kredītu burbuļu veidošanos. Dēl kā Latvijā krīze gāja pa smago. Tā vietā vairāki to laiku varoņi šoruden atkal nesodīti pošas iesvempties Saeimā.

+3
0
Atbildēt

0

Ivars Ozols 25.03.2014. 13.26

Cik saprotu, valsts atmaksā dārgo kredītu aizņemoties lētāk publiskajā tirgū. Vai kāds ir izrēķinājis pēc cik ilga laika tie 4,4 miljardi € būs reāli atmaksāti?

+2
0
Atbildēt

2

    ciparsone > Ivars Ozols 25.03.2014. 14.48

    Domāju, ka plāns ir tos neatmaksāt nekad. Tas balstās un aplamā pieņēmuma, ka ekonomika tikai augs, parāda daļa kļūs nenozīmīgāka un to vienmēr būs iespēja palielināt. Vienīgā reālā parāda atmaksa var notikt, ja budžetā ir pārpalikums. Jebkurš mūsu budžets ar deficītu ir aizņemšanās uz mūsu bērnu un mazbērnu rēķina. Šķiet Igaunija konstitūcijā iekļāvusi prasību pēc sabalansēta budžeta.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ciparsone > Ivars Ozols 25.03.2014. 14.49

    palielināt–>pārfinansēt

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu