Radars Pasaulē • IR.lv

Radars Pasaulē

3
Krievijas prezidents Vladimirs Putins 18.martā Kremlī uzrunā Krievijas parlamenta deputātus,

Nedēļas notikumi pasaulē

Krievija anektējusi Krimu – otrdien Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Krimas, kā arī Sevastopoles pašpasludinātie līderi parakstījuši līgumu par Ukrainai piederošās pussalas aneksiju. 16.martā Krievijas armijas okupētajā Krimā notika referendums par pievienošanos Krievijai. Saskaņā ar promaskavisko varas iestāžu datiem par iekļaušanos Krievijas sastāvā nobalsojuši 96,77% referenduma dalībnieku. ASV un starptautiskā kopiena neatzīs Krimas «referenduma» rezultātus, jo tas sarīkots, pārkāpjot Ukrainas konstitūciju un Krievijas militārās intervences apstākļos, paziņojis ASV prezidents Baraks Obama.

Sankcijas pret Krievijas un Ukrainas augstām amatpersonām iedarbinājušas ASV, Kanāda, Japāna un ES. ASV un Kanāda vēršas pret 11 amatpersonām, to skaitā septiņām no Krievijas, bet ES «melnajā sarakstā» iekļāvusi 21 Krievijas un Krimas amatpersonu, kas tiek vainotas Ukrainas krīzē. To skaitā, kuru īpašumi ASV tiks iesaldēti, ir Krievijas premjera vietnieks Dmitrijs Rogozins un vairāki Valsts Domes deputāti, kā arī prezidenta Vladimira Putina padomnieki.

Maskavā opozīcijas organizētajā Miera maršā, kas bija veltīts mieram starp brāļu tautām ukraiņiem un krieviem, sestdien piedalījās 50 tūkstoši cilvēku, aplēsusi aģentūra AFP. Tādējādi šī pretkara demonstrācija kļuvusi par lielāko pēdējā laikā Krievijā. Vienlaikus Krievijas galvaspilsētā notika otra demonstrācija, kas atbalstīja prezidenta Putina agresiju Ukrainā. Tajā piedalījās mazāk cilvēku – ap 10 tūkstoši.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu