Nākamā būs Moldova? • IR.lv

Nākamā būs Moldova?

5
Laukstrādnieces atgriežas no darba Gagauzijā.

Moldovas pašreizējā valdība steidzas vēl pirms šā gada novembrī plānotajām vēlēšanām oficiāli pabeigt sarunas un noslēgt asociācijas līgumu ar Eiropas Savienību. No savas ietekmes sfēras mazu valsti nevēlas izlaist arī Krievija, kurai, protams, atradušies iztapīgi rokaspuiši

Ja viss notiktu pēc Mihaila Formuzala prāta, nekāda revolūcija Kijevā nemaz nedrīkstētu notikt. Tad arī Moldova izvēlētos Krieviju, nevis ciešāku sadarību ar Eiropas Savienību. 54 gadus vecais Formuzals ir autonomā Gagauzijas reģiona prezidents. Februāra sākumā viņš sarīkoja referendumu, lai noskaidrotu, kāds noskaņojums valda aptuveni 155 000 cilvēku nelielajā pareizticīgo minoritātē.

Prezidents vēlējās uzzināt, vai vietējie dod priekšroku Kremļa plānotajai muitas savienībai vai arī Eiropai. Rezultāts: 98,5% balsotāju izvēlējās Krieviju. No 68 000 balsotāju par sadarbību ar ES iestājās tikai 1900.

Principā Moldovā tas citiem nebija liels pārsteigums. Gagauziju viņi jau sen uzskata par Maskavas piekto kolonnu. «Mēs esam pret ES, jo esam pragmatiķi,» saka bijušais padomju artilērijas majors Formuzals, sēžot savā birojā Ļeņina ielā, kur pa logu redzams masīvs granīta Ļeņina piemineklis. «Mans dēls mācās Vācijā pie lielākā eiropiešu kurpju pārdevēja Heinrich Deichmann. Mums patīk Eiropas vērtības, izņemot geju laulības.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu