Lielgabali un mūzas • IR.lv

Lielgabali un mūzas

6
Aivars Ozoliņš

Nevar būt «neitrāla» attieksme pret Ukrainas vai Latvijas okupāciju 

Aktrise Guna Zariņa atteikusies spēlēt galveno lomu Vladislava Nastavševa izrādē Mēdeja Gogoļa centrā Maskavā. Visas šonedēļ paredzētās izrādes atceltas. Vēstuli Gogoļa centram, kurā paskaidro, ka protestē pret Krievijas karaspēka ievešanu Ukrainā, māksliniece noslēdz ar vārdiem: «Mūzas klusē. Uz tikšanos pēc kara!»

Patiesībā jau mūzas nekad neklusē. Tās izpaužas gan ar grafiti karu postīto pilsētu drupās, gan ar koncertiem, teātra izrādēm, mākslas izstādēm konfliktu mocīto tautu atbalstam, gan daudzos citādos veidos. Jautājums ir, kā parasti, par personisko izvēli vai nu paust savu attieksmi pret notiekošo, vai nu izlikties, ka šīs tālās vai tuvās zemēs notiekošās traģēdijas «uz mani neattiecas». 

Varētu šķist loģiski savu neiejaukšanos politikā skaidrot ar nespēju to mainīt. To labi pateicis Raimonds Pauls: «Ne jau mēs – aktieri un mūziķi – tos konfliktus atrisināsim.» Bijušais Saeimas deputāts uzskata, ka «kultūras cilvēkiem» nevajadzētu iejaukties arī konfliktā starp Krieviju un Ukrainu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu