Ušakova plāns izgāzies • IR.lv

Ušakova plāns izgāzies

40
Protesta akcija pret Rīgas mēru Nilu Ušakovu pērn. Foto: Ieva Čīka, LETA
Sarmīte Ēlerte

Tarifu noteikšana Rīgā ir jānodod Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai

Ušakova plāns sašķelt Latviju rīdziniekos un „lauķos”, sarīdīt novadus pret galvaspilsētu ir izgāzies. Velti pirmsziemassvētku laikā cilvēkiem bija jāstāv bezgalīgās rindās pēc „Rīdzinieku kartēm”.

Sabiedriskā transporta diferencēto biļešu ieviešanas farsam, kura īstais iemesls bija Rīgas vēlētāju dvēseļu zvejošana par pašu rīdzinieku nodokļos samaksāto naudu, bija maz sakara ar rūpēm par rīdziniekiem. Tagad Rīgas domes priekšsēdētājs plāna izgāšanos cenšas iztēlot kā Saskaņas centra un “Gods kalpot Rīgai” uzvaru: „Cīņas rezultātā brauciens maksās mazāk arī nerīdziniekiem – arī Rīgas viesiem būs jāmaksā 0,60 eiro” (apollo.lv,17.02.14.).

Tāpēc ir vērts atgādināt „lauķu” biļešu seriāla hronoloģiju. Pagājušā gada 17. septembrī Rīgas domes Satiksmes komitejas priekšsēdētājs Vadims Baraņņiks pacilāti skaidroja rīdziniekiem, ka mainot tarifu no latiem uz eiro, tas tiks samazināts par santīmu uz leju, proti, līdz 0,70 eiro. Pavisam drīz pēc šīs ziņas, 29.septembrī, Ušakovs nāk klajā ar pilnīgi pretēju „prieka vēsti” sabiedriskā transporta pasažieriem – no 2014. gada 1. janvāra braukšanas maksa tiks palielināta par 71% līdz 1,20 eiro.

Tas ir lielākais sabiedriskā transporta tarifu kāpums Latvijā kopš neatkarības atgūšanas. Pie varas esošajiem Rīgā tas bija nepieciešams, lai turpat paziņotu par dāsno atlaidi 50% apmērā rīdziniekiem un lai Rīgu pretnostatītu pārējai Latvijai.

Uz šāda tarifa nepamatotību un Latvijas iedzīvotāju pretnostatīšanas nepieļaujamību atkārtoti norādīja opozīcijas “Vienotības” un Nacionālās apvienības frakcijas deputāti.

Neilgi pēc tam Ušakovs sāk plašu un dārgu mediju kampaņu, aicinot Latvijas iedzīvotājus masveidā deklarēties Rīgā, turklāt reālā dzīvesvieta netiek uzskatīta par argumentu. Reklāmas kampaņa bija maldinoša, jo Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) bija pieprasījusi atcelt domes saistošos noteikumus, kas paredzēja atšķirīgas cenas Rīgā deklarētajiem un nedeklarētajiem.

Pret Ušakova plānu nostājās “Vienotības” un Nacionālās apvienības domes frakcijas. Mums bija nepieņems mēģinājums šķelt Latviju, pārvērst Rīgas centru par lielu autostāvvietu, apgrūtināt ārpus Rīgas dzīvojošajiem cilvēkiem iespēju doties uz darbu, valsts un pašvaldības institūcijām, apmeklēt medicīnas un kultūras iestādes, kuras no saviem nodokļiem uztur visi valsts iedzīvotāji.

Aicinājām VARAM izvērtēt un atcelt saistošos noteikumus par diferencētām biļešu cenām Rīgas sabiedriskajā transportā. 20.decembrī VARAM atzina par prettiesiskām vairākas normas Rīgas domes noteikumos un pieprasīja tās atcelt. Valsts nepieļāva Ušakova sabiedrības šķelšanas plāna īstenošanos, tas vismaz uz laiku ir izgāzies. Uz laiku, jo, tuvojoties vēlēšanām, mēģinājumi to īstenot var turpināties jaunā noformējumā, ar jaunu retoriku.

Tādēļ nedrīkst pieļaut turpmākas Saskaņas centra/Gods kalpot Rīgai manipulācijas ar „Rīgas satiksmi”. Pašvaldības kapitālsabiedrība nedrīkst būt slepena impērija, finansiāli necaurskatāms melnais caurumu, kurā rīdzinieku – nodokļu maksātāju nauda tiek lietota, piemēram, politizētas arodbiedrības finansēšanai.

Ņemot vērā „Rīgas satiksmes” apgrozījumu un tās lomu sabiedriskā transporta pakalpojumu nodrošināšanā, tarifu noteikšana Rīgā ir jānodod Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai.

Savukārt VARAM, strādājot pie likuma par Latvijas galvaspilsētu, vērts izskatīt iespēju pārņemt valsts ziņā funkciju nodrošināt sabiedriskā transporta pakalpojumus Rīgā. Galvaspilsētas sabiedriskais transports ir ļoti cieši saistīts ar visas valsts labu funkcionēšanu. Tas atbrīvotu Ušakovu un viņa biedrus no funkcijas, ar kuru viņi netiek galā, un pasargātu mūs visus no Saskaņas centra un “Gods kalpot Rīgai” indeves lietot Rīgas satiksmi politiskām manipulācijām.

Autore ir Rīgas domes „Vienotības” frakcijas priekšsēdētāja

 

Komentāri (40)

Aldīna 21.02.2014. 08.10

Es domāju pietiks rakstīt žēlabainus rakstus, vajag rīkoties! Piemēram, ja RD grib lai valsts kaut ar centu piedalās RS finansēšanā, tad pirmais solis uz to ir TIKAI pilns RS audits!

+19
0
Atbildēt

13

    inta_s > Aldīna 21.02.2014. 09.01

    Rīdzinieki ir ieinteresēti RD opozīcijā kas būtu racionāla, izstrādātu reālus piedāvājumus kā risināt problēmas, izglītotu par tām sabiedrību (kaut vai šeit par to rakstot), liekot uz balsošanu internetā šādus ierosinājumus, lai noskaidrotu vai ir atbalsts, liekot uz balsojumu RD, utt. – jā, no tā mēs tiešām iegūtu.

    Bet ne jau no kārtējām Sarmītes žēlabām un gānīšanos – no šī mēs neko taustāmu neiegūstam. Taču saprotams ka šādus rakstiņus vienatnē cept nepatērā daudz enerģijas un intelekta salīdzinoši ar to ko minēju augstāk.

    +2
    -11
    Atbildēt

    0

    inta_s > Aldīna 21.02.2014. 10.26

    Vēlētājam nevar pārmest par to ka viņš/viņa slikti ir sekojis. Tas ir ievēlētā pienākums meklēt ceļus pie vēlētāja – kā piemēram, šeit ir.lv – tā vietā lai žēlotos bet lūk, tur kur atrodas reālie vēlētāji – stāstīt par saviem piedāvājumiem un organizēt vēlētāju iesaistīšanu piedāvājumu atbalstīšanā.

    +1
    -9
    Atbildēt

    0

    inta_s > Aldīna 21.02.2014. 09.49

    Es aicinu lielāku uzsvaru likt uz diskusiju ar sabiedrību par to kādi ir piedāvājumi ir pozīcijai, jo ja reiz sabiedrība tos atbalstīs tad būs spiediens uz Ušakovu ieklausīties.

    Taču nevis žēlošanās un gānīšanās sabiedrībai par ļauno Ušakovu – to visu jau zinu un man tas nav interesanti.

    +2
    -9
    Atbildēt

    0

    inta_s > Aldīna 21.02.2014. 10.53

    Betij? Jūs arī tagad pārmetaties uz http://en.wikipedia.org/wiki/Troll_%28Internet%29 ?

    Žēl.

    +2
    -7
    Atbildēt

    0

    inta_s > Aldīna 21.02.2014. 16.41

    Izdomajiet kaut ko sava galva un piedevejat man. Nu manuprat tas nav sapratigi. Nekur neesmu te rakstijis ka Usakovs racionals vai saimniecisks. Es noradiju ka manas intereses nav sada opozicja kas tika vaid un gaanaas, nevis rikojas, ka aprakstiju. Usakovs var but vissliktakais mers, tacu sada opozicija nepadara situaciju labaku.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    inta_s > Aldīna 21.02.2014. 19.17

    Man nav ne jausmas par ko Jūs rakstāt, bet jūtama agresija no Jūsu puses, kas liecina, ka acīmredzot būšu aizskāris Jums kādu sāpīgu tēmu.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Þanis Bezmers > Aldīna 21.02.2014. 20.13

    Tikai netēlo romas pāvestu vai snoudenu. Svētāks par svēto gribēt ir smieklīgi, kas labi nepielec īstiem pridurkiem, kādiem pienākums ielīst jebkurā tēmā, jebkurā laikā par pusglāzi semočku.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Þanis Bezmers > Aldīna 21.02.2014. 18.40

    Viedokli: var padomāt, ka stila maiņa izšķir būtību. Īlens maisā. Tas pats pridurku kantoris, specializējies kaku ietīšanai konfekšu papīriņos. Amēbu dalīšanās produkts. Vienkārši semočku grauzēji mazliet aplaužas, jo klaja purga šajā auditorijā diezko nekotējas. Asveicu ar apgaismību! Šitā lielāka iespēja kādu paķert uz dullo.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Antra > Aldīna 21.02.2014. 09.18

    Viedoklis_lv

    Kādi jauki ierosinājumi! Varbūt ieteiksi arī kaut ko Krievijas domes un Ukrainas Radas opozīcijām.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    Þanis Bezmers > Aldīna 21.02.2014. 14.29

    Var psdomāt, ka ušmerika pozīcija ir tik ļoti racionāla. Tik racionāla, ka bija vajadzība nopirkt pensionētos tituškas, autobusus un plakātus, lai vadonis paceltu gaisā pirkstus vēdeklī un viņam nobučotu roku. Šito tavu roku, viedokli, vari šeit nestaipīt, neviens to te nebučos.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Aldīna 21.02.2014. 10.47

    Es nedomāju, ka pie Ušakova rokas bučotājām ir vērts meklēt ceļu. Tāds dabā nepastāv.

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

    Verners Losbergs > Aldīna 21.02.2014. 10.22

    Slikti esi sekojis līdz opozīcijas diskusijām un ierosinājumiem. Kaut pa radio vien gana beiži notiek diskusijas par un ap tēmām kā uzlabot un mainīt RD darbu no opozīcijas puses.

    Galvenais piemērs ar ierosinājumiem ko darīt bija pirms 4iem gadiem, kad Opozīcija, tā laika atsevišķo Vienotības bloku personā, ierosināja ieviest atlaides un bezmaksas biļetes skolēniem līdz 6stai klasei.

    A ko Ušaks ar savu kliķi izdarīja? Trīcēja par vēlēšanām Valsts domē un ieviesa bezmaksas biļetes visiem penžām. Kāpēc? lai lēti zvejotu balsis uz mūsu pašu rēķina pēc tam paņemot atpakaļ dāvanu caur komunālajiem pakalpojumiem.

    Nule pirms pēdējām RD vēlēšanām skolēniem beidzot iedeva pienākošās atlaides lai kādreiz atbalstītu patreizējos, jaunos pensionārus caur izglītotu, strādājošu jaunatni.

    Bet RD viss tiek darīts ačgārni, izšķērdīgi un nihilistiski. Kā lai “neraud” kad tādi liekēži pa RD ganās?

    +10
    -1
    Atbildēt

    0

    Aldīna > Aldīna 21.02.2014. 09.21

    Ko tavuprāt nozīmē racionāla? Tā kas atbalsta Ušakovu visos veidos, vai nokārtām acīm laizās lai dabūtu kādu amatiņu? Opozīcija jau 5 gadus cenšas diskutēt, taču tam ir vajadzīgas 2 puses, taču Amerikas Ušakovam diskusijas neinteresē!

    +12
    0
    Atbildēt

    0

Nika 21.02.2014. 08.00

Ukrainu tauta uzvareja kremli un Janukovicu. Mes nakoshajas veleshanas uzvaresim ausainiti.

+17
-5
Atbildēt

0

inta_s 21.02.2014. 11.22

Kā šeit die-hard Vienotības vēlētāji uztver to ka Dombrovska bijušai birojas vadītājai tagad izkārto īpašu valdes locekles amatu Rīgas lidostā?

Ir ok, vai ne?

+6
-5
Atbildēt

3

    andris902 > inta_s 21.02.2014. 12.43

    …kāds tam sakars ar raksta tēmu?…

    +5
    -10
    Atbildēt

    0

    inta_s > inta_s 21.02.2014. 13.10

    Krix,

    kad Dombrovskis atkāpās (uz Bri-sili) es jau nodomāju – nez kā tas būs ka viņš vienā rindā ar pārējiem deputātiem tur sēdēs… nu re… izrādās ka priekš vina izveidoja jaunu komisiju līdz Bri-silei un mašīnu piešķīra lai nav kauns.

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > inta_s 21.02.2014. 13.00

    Tāds, ka :

    1) IRa šo tēmu notušē, kāpēc – varam vien minēt…

    2) Ļoti labs akmens V “godīguma” un “kristāldzidruma” dārziņā, jo tieši ar moralizēšanu jau visbiežāk nodarbojas dažādi V spīdekļi….

    3) Ir uzpeldējusi reta cūcība – ne tik vien ir iebīdīts savējais, bet tam savējam vēl ir vietiņa uztaisīta un tas viss laikā, kad tik daudzam kam “naz līdzekļu” – par to, ka valdošie nerīkosies kā Aleksandrs Lielais(tie, kas zina vēsturi sapratīs) kopā ar savējo tautu laikam ir absolūti skaidrs, bet tad lūdzu paturiet savas morāles “vērtības” pie sevis !

    +8
    -5
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu