Ukrainā vienojas par krīzes risinājumu: izsludina vēlēšanas, groza konstitūciju (papildināts) • IR.lv

Ukrainā vienojas par krīzes risinājumu: izsludina vēlēšanas, groza konstitūciju (papildināts)

76
Foto: LETA/EPA

Janukovičs izsludina pirmstermiņa prezidenta vēlēšanās, parlaments groza Ukrainas Konstitūciju

Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs un opozīcijas līderi piektdien parakstījuši vienošanos par krīzes noregulējumu valstī,  ziņo LETA.

Vienošanās parakstīta Ukrainas prezidenta pilī, klātesot Eiropas Savienības (ES) pārstāvjiem – Polijas ārlietu ministram Radoslavam Sikorskim, viņa Vācijas kolēģim Frankam Valteram Šteinmeieram, kā arī Francijas Ārlietu ministrijas Kontinentālās Eiropas departamenta vadītājam Ērikam Furnē.

Tikmēr Krievijas cilvēktiesību ombuds Vladimirs Lukins, kuram Krievijas prezidents Vladimirs Putins bija uzticējis uzņemties starpnieka lomu sarunās, vienošanās parakstīšanas brīdī nebija klāt.

To parakstīja Janukovičs un trīs opozīcijas līderi – Vitālijs Kļičko, Arsēnijas Jaceņuks un Oļegs Tjagņiboks.

Vienošanās paredz pirmstermiņa prezidenta vēlēšanas, kā arī prezidenta pilnvaru samazināšanu.

Vienošanās mērķis ir pielikt punktu trīs mēnešus ilgušajai krīzei, kas prasījusi jau teju simts cilvēku dzīvības.

Komentējot vienošanās parakstīšanu, Sikorskis atzina, ka tādējādi dota iespēja miermīlīgai situācijas attīstībai Ukrainā.

Vienošanās parakstīšana paver Ukrainai iespēju veikt reformas un tuvoties ES, viņš norādīja.

“Paziņoju par to, ka iniciēju prezidenta pirmstermiņa vēlēšanas. Tāpat iniciēju atgriešanos pie 2004.gada konstitūcijas ar pilnvaru pārdali par labu parlamentārai republikai,” teikts Janukoviča paziņojumā prezidenta mājaslapā.Tāpat Janukovičs aicināja sākt procedūru nacionālās uzticības valdības izveidei.

“Noslēgušās sarunas par politiskās krīzes noregulēšanu, kurās piedalījās Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs, opozīcijas līderi, Eiropas Savienības un Krievijas Federācijas pārstāvji. Puses vienojās parafēt vienošanos par krīzes noregulēšanu,” teikts paziņojumā prezidenta administrācijas mājaslapā.

Vienošanās arī paredz desmit dienu laikā izveidot koalīcijas valdību.

Ukrainas iekšējā karaspēka karavīri piektdien atkāpās no pozīcijām ap valsts parlamenta ēku Kijevā.

Kā vēsta Ukrainas mediji, karavīri steidzīgā kārtā sasēdināti autobusos un devušies prom.

Iepriekš Ukrainas parlamenta deputāte no partijas UDAR Marija Matiosa ap ēku izvietotajiem karavīriem nolasīja lēmumu par “pretterorisma operācijas” apturēšanu.

Par plānoto pretterorisma operāciju trešdien paziņoja Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs.

Piektdien vakarā Kijevas centrā turpināja pulcēties cilvēki. Ļaudis Neatkarības laukumā uzmanīgi seko notiekošajam Ukrainas parlamentā un ar ovācijām sveic katru deputātu balsojumu.

Uz laukumu, kur izvietota opozīcijas aktīvistu galvenā nometne, turpina plūst arvien jauni un jauni cilvēki.

Tikmēr opozīcijas pašaizsardzības vienību dalībnieki saka, ka laukumu nepametīs, kamēr no amata neatkāpsies prezidents Viktors Janukovičs.

Arī vairums citu laukumā sanākušo cilvēku ir neapmierināti ar to, ka uz ārkārtas vēlēšanām var nākties gaidīt līdz pat decembrim.

Janukoviča, opozīcijas un ES diplomātu sarunas ilga deviņas stundas. Kā aģentūrai “Reuters” pavēstīja viens no ES diplomātiem, “sarunas ilga visu nakti un bija ļoti grūtas”.

 

 

Komentāri (76)

dace_ampermane 21.02.2014. 15.50

neko viņi nenoregulēs, tā ir prasta melošana it kā piekāpšanās no janukoviča puses lai novilcinātu laiku. banditiem nav nekādu norunu un likumu pildīšana. lūk kā Asads vilcinās un neiekļaujas grafikā ar indīgo ieroču izskaušanu.

+16
0
Atbildēt

0

ligakalnina 21.02.2014. 14.07

Tas ir tas, ko opozīcija prasīja, un tāpēc Janukovicam vajadzēja tik daudz nāves, lai tam, beidzot, piekristu?

Kaut, viņš jau ir politisks līķis jebkurā gadījumā, tas viss ir bezjēdzīgi un sen par vēlu.

Ja vara aizstāvās ar algotu bandītu – “tatušku” palīdzību, un snaiperiem šaujot pa cilvēkiem, tā vairs nekad nebūs leģitīma, un tas tai nekad netiks piedots.

+18
-3
Atbildēt

0

alexander 21.02.2014. 18.07

Principā vienošanās ietver visu, par ko notika cīņa, izņemot vienu – Janukoviča nekavējošu atkāpšanonos. Kā diplomātu kungi iedomājas, ka cilvēki no Maidana, kuri sev blakus pieredzēja nāvi un ciešanas, pacietīs atbildīgā par šo asinspirti atrašanos valsts galvenās amatpersonas postenī? Pat ja viņa pilnvaras tiks ierobežotas, pati šī politiskā līķa atrašanās amatā ir zaimošana, nekad nebūs leģitīma un radīs nesamērīgas emocionālās sāpes bojāgājušo tuviniekiem. Arī visiem, kas cīnījās pret varu, kas slepkavoja savu tautu, izmantojot snaiperus un algotņus. Turklāt nav zināms, vai panāktā vienošanās paredz neatkarīgas izmeklēšanas veikšanu, piesaistot starptautisko organizāciju pārstāvjus un ekspertus, kas ir jāveic nekavējoties, kamēr visi atbildīgie nav paspējuši atstāt valsti un ērti iekārtoties drošā vietā, izmantojot dubultpilsonības un bankas kontus.

+9
0
Atbildēt

1

    Līna Kārkliņa > alexander 22.02.2014. 08.58

    objektīvi viss virzās uz to, ka janukovičs īsā termiņā būs zaudējis visu savu ietekmi un atbalstītājus…..ko dod prezidenta amats, ja tev nav iespēja realizēt varu….ja vienošanās paredz ārkārtas vēlēšanas līdz decembrim, tad tās visdrīzāk būs pēc 3-4 mēnešiem…..

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu