Cīņa ar sekām • IR.lv

Cīņa ar sekām

3
Ieva Brante

Kur ir robeža starp viedokli un bijušās PSRS agresijas slavināšanu?

Saeimas Juridiskā komisija ir atbalstījusi grozījumus Krimināllikumā, kas paredz brīvības atņemšanas sodu līdz trīs gadiem par PSRS vai nacistiskās Vācijas īstenotās agresijas pret Latviju publisku noliegšanu, attaisnošanu, slavināšanu vai ļaunprātīgu, rupju vai aizvainojošu apšaubīšanu. Saeima plāno balsot par to 20.februārī.

Šie likuma grozījumi tika pieteikti tikai uz pēdējo, trešo likumprojekta lasījumu, tāpēc nav notikusi sabiedriska vai ekspertu diskusija. Par argumentāciju var spriest pēc Saeimas krimināltiesību politikas apakškomisijas priekšsēdētāja Andreja Judina komentāra: «Ja publiskos pasākumos cilvēki viennozīmīgi apgalvos, ka Latvija netika okupēta, ka iestājās PSRS tāpēc, ka latviešu tauta to gribēja, par to būs paredzēta atbildība.»

Kamēr deputāts Judins ir pārliecināts par atbildīgo iestāžu spēju tikt galā ar jaunā likuma piemērošanu, Drošības policija pret grozījumiem izturas skeptiski: «Piedāvātā redakcija satur vairākus vērtējuma jēdzienus, kas ir plaši interpretējami.» Tas arī saprotami, jo normas piemērošana varētu būt sarežģīta – kur ir robeža starp viedokli un, piemēram, slavināšanu? Neskaidra robeža un plašas interpretācijas iespējas ļauj izmantot šos grozījumus kā izrēķināšanos ar nevēlamu politisku pretinieku.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu