Mums ir balsis — dragājam! • IR.lv

Mums ir balsis — dragājam!

5
Zīmējums – Ernests Kļaviņš
Anita Brauna

«Ādažu process ir iekāpšana tai pašā upē, tikai citos apstākļos,» Māris Sprindžuks velk paralēles starp savas karjeras beigām Ādažu mēra amatā un Tautas partijā

Ar izbijušo Ādažu domes priekšsēdētāju Māri Sprindžuku tiekamies Rīgas tirdzniecības centrā Sky&More. Pusgadu mēra amatā pastrādājušais Sprindžuks dzīvo nevis dzimtajos Ādažos, bet Rīgas centrā un pusotras dienas pēc amata zaudēšanas atnācis uz Sky&More trenažieru zāli «izdzīt to draņķi ārā». Tepat Čili Picā arī pusdienojam.

Pēc lūzera Sprindžuks gan neizskatās – spoži baltā kreklā, Tommy Hilfiger rozā svīterī, nosvērts un pārliecināts. «Protams, ir rūgtums, nožēla par to situāciju, bet arī spīts un lepnums,» viņš saka. Atbildi uz jautājumu, kas īsti notika Ādažos, kur koalīcija pati nogāza savu mēru, Sprindžuks sāk ar garu ievadu par to, kā viņš teju netīšām šajā amatā nokļuvis.

Kādreizējais Tautas partijas biedrs, kurš bija ticis līdz premjerministra Andra Šķēles biroja vadītāja postenim, pēdējos gados darbojās biznesā, konsultējot Austrumeiropas un bijušās PSRS valstis publiskās pārvaldes jautājumos. Mērķa atgriezties politikā nav bijis, līdz pērn pirms pašvaldību vēlēšanām viņu Moldovā sasniedzis Carnikavas novada priekšnieces Daigas Jurevicas zvans, aicinot kandidēt Ādažos ZZS sarakstā, jo partijai «vajag labo tēlu». «Sākumā teicu nē, bet vēlāk, tā kā biju piekusis no dauzīšanās pa pasauli un gribējās biežāk redzēt savus bērnus, samērā vieglprātīgi pateicu – O.K., ielieciet sarakstā, tad domāsim.» Pat kampaņā lāgā nav piedalījies, bet iepriekšējā atpazīstamība nodrošinājusi, ka ievēlēts. Kopējie rezultāti liecināja, ka iepriekš četrus sasaukumus valdījušajai Reģionu aliansei ir mazākums, un pēcvēlēšanu pirmdienas vakarā Sprindžukam sagādāts nākamais pārsteigums. «Man teica – tev jābūt [pulksten] piecos, tiekamies! Labi, atbraucu, pie gara galda sēž cilvēki, kurus lielākoties redzu pirmoreiz mūžā. Tās bija [Ādažos ievēlētās] mazās partijas – TB/LNNK, SC, Vienotība, Sadarbība un ZZS. Koalīcijas līgums jau galdā, Māri, tu mums deri, būsi mērs! Mums ir balsis – dragājam! Tas bija tik vienkārši, kā es stāstu.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu