«Mana virtuālā dzīve ir mana reālā dzīve» • IR.lv

«Mana virtuālā dzīve ir mana reālā dzīve»

3
Foto — New York Times/Scanpix

Pasaulslavenais ķīniešu mākslinieks Ai Veivei (56) stāsta, kā varas iestādes apbrīnojami detalizēti izseko viņa ikdienu un kāpēc viņam jau trīs gadus nav ļauts pamest valsti

Katru rītu mākslinieks un disidents Ai Veivei iznāk pa savas mājas vārtiem un pie koka pieslieta velosipēda grozā ieliek svaigi grieztas puķes. Visbiežāk tās ir oranžas un sarkanas Āfrikas margrietiņas, kas kontrastē ar ziemīgi pelēkajām Pekinas debesīm. Puķu novietošana sākās pērn 30.novembrī, un šādas rīcības iemeslu Veivei paskaidroja tviterī: «Darīšu to tik ilgi, kamēr saņemšu atpakaļ savu pasi.» Viņa personības dokumentu policija konfiscēja pirms nepilniem trim gadiem – 2011.gada aprīlī. Mākslinieks tika arestēts un ieslodzīts uz 81 dienu par it kā notikušu izvairīšanos no nodokļiem. Tā paša gada jūnijā Pekinas nodokļu pārvalde publiskoja apsūdzības iemeslu: Veivei kontrolētā kompānija Pekinas viltus kultūras attīstība ir parādā valstij 12 miljonus juaņu (1,5 miljoni eiro). Kopš tā laika lieta tā arī nav guvusi atrisinājumu. Pase aizvien ir konfiscēta un mākslinieks atrodas nemitīgā policijas uzraudzībā.

Veivei ir pasaulē vispazīstamākais ķīniešu modernās mākslas pārstāvis, kura interešu lokā ir skulptūras, instalācijas, arhitektūra un kino. Viņa darbu izstādes šogad ieplānotas vairākās pasaules valstīs, taču pats Veivei sēdēs mājās. Ar ārpasauli viņš sazinās tikai virtuālajos medijos, piemēram, 31.janvārī ar video starpniecību piedalīsies diskusijā digitālās kultūras festivālā Transmediale Berlīnē.

Kopš novembra Ķīnas iznīcinātāji patrulē virs Austrumķīnas jūras. Pirms dažām nedēļām Ķīnas lidaparāts nolaidās uz Mēness. Nesen Ķīnas helikopters izglāba Antarktīdā iesprostotus tūristus. Ķīna pēdējā laikā izskatās spēcīga un varena.

Tas to tikai padara vēl bīstamāku. Ja saimnieks ir gudrs un pieredzējis vīrs ar labu ieroci rokās, tad tas ir skaisti. Viņš spēj uzturēt mieru. Bet, ja šis vīrs ir emocionāli nestabils, pat ja viņa rīcībā ir pašas labākās ierīces, tas ir drauds. Modernās tehnoloģijas prasa rāmumu. Nevar taču uzticēt auto tādam, kas neko nejēdz par ceļiem!

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu