Belēvičs: LZP būs programma “Naudu omei”, sniegam jābūt baltam • IR.lv

Belēvičs: LZP būs programma “Naudu omei”, sniegam jābūt baltam

15
Guntis Belēvičs. Foto: Evija Trifanova, LETA
Dairis Anučins

Latvijas Zaļās partijas Rīgas mēra amata kandidāts būs Guntis Belēvičs

Latvijas Zaļās partijas (LZP) Rīgas mēra amata kandidāts pašvaldību vēlēšanās būs Guntis Belēvičs. Pirmdien ar Belēviču kā LZP Rīgas mēra kandidātu saviesīgā sarīkojumā iepazīstināja Saeimas deputāts Ingmārs Līdaka (ZZS).

Belēvičs uzsvēra, ka galvenā vieta viņa programmā paredzēta rūpēm par bērniem, kuru veselību apdraudot neveselīgs un nepiemērots ēdiens. LZP mēra kandidāts sola nodrošināt brīvpusdienas visiem Rīgas skolēniem, kā arī trīs ēdienreizes bērnudārzu audzēkņiem no Latvijas zemnieku ekoloģiskiem produktiem.

Tāpat solīts ieviest bērna pieskatīšanas pabalstu vecvecākiem 93 latu apmērā uz laiku, kamēr bērns gaida rindā uz bērnudārzu, bet ģimenēm, kurās ir trīs un vairāk bērnu, arī Rīgas pilsētas piešķirtus līdzekļus bērnu profesionālajai vai augstākajai izglītībai.

“Rīgā jāceļ bērnudārzi, vismaz divi gadā,” teica Belēvičs. “Un tie tiks celti – tipveida, no Latvijas koka un citiem ekoloģiskiem materiāliem. Bet, kamēr būs rindas uz bērnudārzu, būs programma “Naudu omei!”. Ģimenēm, sākot ar trešo bērnu, Rīgas pilsēta īpašā kontā noguldīs naudas summu, kas būs pietiekama, lai mazais rīdzinieks nākotnē varētu iegūt amata vai augstāko izglītību paralēli nestrādājot un neņemot studiju kredītu.”

LZP mēra amata kandidāts sola rīdziniekiem kompensēt medikamentu līdzmaksājumus, norādot, ka šim nolūkam būtu nepieciešami „tikai seši miljoni latu gadā”, kā arī nodrošināt iespēju saņemt Rīgas domes pabalstus mazdārziņu īpašniekiem, kuriem namsaimnieka statuss pašlaik šādu iespēju liedz.

Belēvičs norādīja uz invalīdu problēmām Rīgā, solot nodrošināt publiskās telpas pieejamību un atvieglojumus uzņēmumiem, kuri nodarbinās invalīdus. Esot paredzēts ieviest arī invalīdu kopšanas pabalstus.

„Apkaunojoši, ka šobrīd, piemēram, invalīdi nespēj iekļūt Nacionālajā operā. Visos Rīgas teātros, kinozālēs un citur būs īpašas vietas, kur iebraukt skatītājiem ratiņkrēslos,” teica LZP mēra kandidāts.

Vides kvalitāte ir vēl viens aspekts, kas, pēc Belēviča teiktā, tiks pakļauts būtiskiem uzlabojumiem. Solīta gan ūdens kvalitātes uzlabošana, gan vides kontroles iekārtu uzstādīšana. „Mēs nesakām, ka ogles nedrīkst kraut, bet sniegam būs jābūt baltam. Uzņēmumiem, kas putina un smirdina jāsāk būs ar vides monitoringa iekārtu uzstādīšanu, lai visi rīdzinieki tiešsaistes režīmā var sekot līdzi uzlabojumiem,” teica Belēvičs.

LZP mēra kandidāts sola risināt lielo rēķinu problēmu, norādot, ka „rīdzinieki ir komunālo maksājumu ķīlnieki”. Belēvičs norāda, ka tiks likvidēta sistēma, kad kopējais parāds par ūdeni tiek sadalīts proporcionāli uz visiem mājas iedzīvotājiem, kā arī sola aktīvi veikt māju siltināšanu un logu nomaiņu ar Rīgā ražotiem ekoloģiskiem materiāliem.

Līdzekļus programmas īstenošanai, pēc Belēviča teiktā, plānots meklēt „pašā ķīlnieku atbrīvošanā”, ražojot visus pilsētvides kvalitāti veicinošos materiālus uz vietas Rīgā, kā arī veicinot zaļo dzīvesveidu.

„95% Rīgas liftu saimniecības ir nolietojusies. Tad ražosim liftus Rīgā. Siltinot un sakopjot Rīgu, sildīsim visas Latvijas ekonomiku. Gan Rīgā komplektētie tramvaji, gan Jelgavā ražotie autobusi būs lētāki un videi draudzīgāki. Mēs ražosim paši,” teica LZP mēra kandidāts.

LZP līderis: Ušakova ekonomiskā politika ir stulba

Savukārt I. Līdaka norādīja, ka LZP Rīgas domē nebūs Saskaņas centra satelītpartija, jo tā vienmēr ir bijusi ļoti nacionāla, patriotiska un patstāvīga. Savukārt Belēvičs sacīja, ka LZP Rīgas domē būs gatava sadarboties ar tām partijām, kurām piemīt „ekonomiskais patriotisms” un zaļa, ilgstspējīga domāšana.

„Mana pieeja par sadarbību ar citām partijām Rīgas domē būs sekojoša – pirmais, vai dotajai partijai piemīt ekonomiskais patriotisms, otrs, cik zaļa, cik ilgtspējīga pret Rīgu ir viņu programma. Ušakovs varētu būt ļoti labs vicemērs sociālajos jautājumos,” teica Belēvičs.

Belēvičs uzsvēra, ka pašreizējā apjomā tiks saglabātas bezmaksas sabiedriskā transporta lietošanas iespējas ievērojamam rīdzinieku skaitam. Pēc LZP mēra kandidāta domām, bezmaksas sabiedriskais transports ir pašreizējā Rīgas mēra Nila Ušakova pārdomātas sociālā politikas rezultāts, nevis „elektorāta pirkšana”.

„Ušakova sociālā politika ir perfekta. Ekonomiskā ir stulba!” teica Belēvičs. „Izdalīts ir viss, ko var izdalīt, bet ir jādomā arī, kā nopelnīt. Protams, bezmaksas transportas tiks saglabāts un, kad būs ko iedot vairāk, tad iedosim vēl arī klāt.”

Līdzekļus programmas īstenošanai, pēc Belēviča teiktā, plānots meklēt „pašā ķīlnieku atbrīvošanā”, ražojot visus pilsētvides kvalitāti veicinošos materiālus uz vietas Rīgā, kā arī veicinot zaļo dzīvesveidu. Iekšējās rezerves esot iesējams atrast arī Rīgas pašvaldības uzņēmumos.

LZP mēra amata kandidāts sola arī izbeigt sāls un smilšu kaisīšanu Rīgas ielās. Belēvičs kā veiksmīgu piemēru minēja Maskavu, kur sāls vietā tiek izmantoti speciāli reaģenti. „No ķīmijas viedokļa reaģents ir videi daudz nekaitīgāks. Tos kaisītu vai laistītu uz braucamās daļas, bet uz trotuāriem un ietvēm, tāpat kā Skandināvijā, tiktu kaisītas granīta šķembas, kuras pēc tam var savākt,” sacīja Belēvičs.

Belēvičs arī nosauca savu komandu dalībai Rīgas domes vēlēšanās. Tajā iekļauti pašreizējais Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Vides pārvaldes priekšnieks Askolds Kļaviņš, bijušais meteodienesta vadītājs Andris Leitass, bijušais VUGD priekšnieks un Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs Aivars Straume, LU Juridiskās fakultātes pasniedzējs Artis Stucka un ekonomiste Alīde Vāne. Uzrunāts esot arī bijušais iekšlietu ministrs Māris Gulbis un operdziedātājs Sergejs Jēgers, kuri savu galīgo atbildi par kandidēšanu LZP sarakstā vēl nav snieguši.

Latvijas Zaļā partija dibināta 1990.gadā. 2005. un 2009. gada pašvaldību vēlēšanās Rīgā LZP piedalījusies Zaļo un Zemnieku savienības sastāvā, ne reizi nepārvarot 5% barjeru iekļūšanai Rīgas domē. Līdz 5% barjeras ieviešanai – 1997. un 2001. gadā -, startējot ar atsevišķu sarakstu, LZP bija ieguvusi pa diviem deputātu mandātiem.

(papildināta visa ziņa)

 

Komentāri (15)

dro 18.02.2013. 12.40

Izvirzīts Beļēvičs. Nu un? Gandrīz katrs ģimenes dārziņa īpašnieks ražas sargāšanai uzstāda putnubiedekli.

+9
-5
Atbildēt

0

buchamona 18.02.2013. 12.09

Māra Zandera intervija ar zaļo kandidātu :) No šīs sarunas rodas skaidrs priekšstats par to, kāda ir tā ” zaļā domāšana” :)
http://www.diena.lv/latvija/viedokli/belevics-usakovs-ir-labs-mers-lai-gan-lidz-rubikam-vinam-talu-13983341

Belēvičs: Ušakovs ir labs mērs, lai gan līdz Rubikam viņam tālu.

“…Bet jūs taču saprotat, ka kampaņa būs centrēta ap Ušakovu – tur būs valodas referenduma tēma utt.

Tas ir valsts līmeņa, nevis pašvaldību jautājums. Mēs šādās diskusijās neredzam vajadzību iesaistīties. Zaļās idejas ir būtiskas gan latviešiem, gan krieviem, visiem.

Bet jūs nevarēsiet izvairīties no jautājuma, kā vērtējat pašreizējās RD vadības darbu.

Nils Ušakovs ir labs mērs, lai gan līdz Rubikam viņam tālu.

Riskants salīdzinājums.

Rubika laikā kārtības bija vairāk….”

+6
-3
Atbildēt

0

Janis 18.02.2013. 14.28

Māte viņam nemācija, ja melo, tad tā lai var noticēt.

+5
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu