Gads zirgā? • IR.lv

Gads zirgā?

1
Pauls Raudseps

Pirmo reizi kopš finanšu krīzes prognozēs par jauno gadu valda optimisms

Amerikas centrālā banka neilgi pirms Ziemassvētkiem nolēma, ka 2014.gadā dāvanu būs mazāk. Taču ziņa, ka naudas drukāšanas mašīnas tiks piebremzētas un investori vairs nevarēs sagaidīt gluži tik daudz lētas naudas zem eglītes, nelika investoriem un uzņēmējiem kliegt un raudāt kā bērniem, kuri nav saņēmuši cerēto dāvanu. Tieši otrādi – akciju tirgi, kuros investoru noskaņojums izpaužas gatavībā riskēt ar reāliem dolāriem vai eiro, turpināja cerīgi kāpt, pa ceļam uzstādot jaunus cenu rekordus.

Tas ir krasā pretstatā tirgus reakcijai vēl tikai aizgājušā gada pavasarī, kad pat netiešs Federālo rezervju priekšsēdētāja Bena Bernankes mājiens par nedaudz skopāku centrālās bankas politiku radīja manāmu sa-traukumu ne tikai Volstrītā, bet arī Vašingtonā, Frankfurtē un citās pret finanšu strāvojumiem jutīgās vietās.

Galvenais gadumijas optimisma iemesls ir pieaugošā pārliecība, ka pasaules lielākā un svarīgākā ekonomika – ASV – sākusi uzrādīt aizvien vairāk stipras un, kas ir vēl svarīgāk, noturīgas izaugsmes pazīmes. 2013.gada trešajā ceturksnī tā izauga par 3,1%, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, patīkami pārsteidzot analītiķus. Kopš vasaras beigām nozīmīgi pieaudzis cilvēku skaits, kas katru mēnesi atrod darbu. Mājsaimniecību parādu slogs krasi samazinājies kopš krīzes sākuma, atstājot cilvēku kabatās vairāk naudas tēriņiem, savukārt mājokļu tirgus, kura pārkaršana izraisīja krīzi, turpina atkopties. Visbeidzot, pieaug ASV uzņēmumu gatavība investēt ražošanā. Kā norāda The Washington Post ekonomikas komentētājs Roberts Semjuelsons (Robert Samuel-son), autoražotājs General Motors plāno ieguldīt 1,3 miljardus dolāru piecu rūpnīcu paplašināšanā, bet lidmašīnu gigants Boeing meklē vietu, kurā būvēt fabriku sava pieprasītā 777 modeļa jaunās versijas ražošanai. Pēdējos gados lielās Rietumu firmas ir bijušas ļoti atturīgas spert šādus soļus, acīmredzot neticot, ka papildu produkcijai atradīsies pircēji. Gatavība atkal investēt ne tikai norāda uz augošu optimismu, bet investīcijām tērētā nauda palīdzēs padarīt cerības par realitāti, gan tieši, gan netieši radot jaunas darbavietas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu