Dimanti Latvijā — tas ir populisms • IR.lv

Dimanti Latvijā — tas ir populisms

5
Ieva Puķe

Niķelis un platīns nav utopija, bet pagaidām nav arī realitāte, prezidenta cerības komentē ģeologi

Nākotnes projekts, kas Latvijai pavērs plašus apvāršņus – ar tik krāšņiem epitetiem LTV raidījumā 1:1 potenciālu dabas resursu ieguvi gada nogalē pieteica Valsts prezidents An-dris Bērziņš. «Ja izdosies iekustināt mūsu derīgo izrakteņu apguves un izpētes projektu, optimisms un Latvijas novērtējums pasaulē ievērojami augs.»

Urba, meklējot naftu

Par kādiem derīgajiem izrakteņiem runā prezidents, precizēt varēja jau novembrī medijos izskanējusī informācija. «Akmeņi, kas saistīti ar niķeli, varu, platīnu,» LTV izteicās Kanādas ģeoloģiskās izpētes firmas Ginguro Exploration (GE) viceprezidents, latvietis Andrejs Bite. Platīns, ko izmanto augstajās tehnoloģijās, mobilo telefonu un datoru detaļās, pasaules tirgū pašlaik esot dārgāks par zeltu. Interese ir aktīva un abpusēja: GE valdes priekšsēdētājs Veins Vaimarks ar Andri Bērziņu ticies viņa valsts vizītes laikā Kanādā septembrī, bet novembrī GE pārstāvji Latvijā apmeklēja premjeru Valdi Dombrovski. Kanādas pētnieki Latvijā plāno atkal ierasties februārī, stāsta GE kontaktpersona LU Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātē, ģeoloģijas zinātņu doktore Vija Hodireva. Gan viņa, gan premjera padomnieks Ingars Zustrups akcentē – patlaban krāsaino metālu meklēšana ir tikai priekšizpētes stadijā. Pat izpētei, ko varētu veikt kanādieši, vēl nav normatīvo aktu regulējuma, tas ir sarežģīts projekts. Latvijā atšķirībā no pasaules prakses zemes dzīles nepieder valstij, bet gan zemes īpašniekiem. «Kad Latvijā pieņēma likumu, acīmredzot, kādam bija dziļa interese,» secina ģeoloģe Hodireva.

Ja jaunā valdība sekos iepriekšējās iestrādēm, tai vajadzētu izveidot darba grupu, kas centīsies radīt likumdošanas ietvaru un jau līdz februārim parakstīt ar kanādiešiem nodomu dokumentu, uzsver Zustrups. Līdzšinējās sarunās nav plānots izpētē ieguldīt Latvijas valsts līdzekļus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu