Impēriskās domāšanas iedīgļi • IR.lv

Impēriskās domāšanas iedīgļi

30
Skandalozais krievu mākslinieks Oļegs Kuļiks savas grāmatas "The Mad Dog, or Last Taboo Guarded by Alone Cerberus" prezentācijā šogad Multimediju mākslas muzejā Maskavā. Foto: ITAR-TASS/LETA
Liāna Langa

Vēstule krievu māksliniekam Oļegam Kuļikam

30. novembrī mākslas zinātnieces Ievas Kalniņas Facebook (FB) lapā izlasīju pazīstamā krievu mākslinieka Oļega Kuļika Latvijas politikai veltītus komentārus, kas lasāmi zem šā ievada. Tajos citēta kāda Krievijas ekonomiste Jeļena Breslava.

Uzrakstīju viņam vēstuli. 2.decembrī tās tulkojumu krievu valodā, ko pēc mana lūguma veica Roalds Dobrovenskis, ar mākslas kuratores Ievas Kalniņas atļauju publicēju viņas, bet Ieva – Oļega Kuļika FB lapā, kurai viņš mani vēlāk piesekoja.

Diemžēl no mākslinieka nesaņēmu argumentētu atbildi, izņemot „Sorry, Liana” vienā no viņa komentāriem. Tā arī nesapratu – vai tā ir nožēla par Jeļenas Breslavas šovinistisko citātu publicēšanu Ievas Kalniņas FB lapā, vai atvainošanās par to, ka atbildes replikā bija mani uzrunājis kā Lanu.

Олег Кулик – В 1991-м была сделана чрезвычайно подлая вещь, – говорит экономист Елена Бреслав. – Когда проходил референдум за независимость на фоне кажущегося сплочения общества, русские здесь тоже голосовали за отделение. После чего их немедленно лишили гражданства, а закон о государственном языке, игнорирующий права русских, вызвал закрытие экономики. Главным образом от России. Ситуация усугубилась тем, что сюда пришли транснациональные корпорации на волне тучных лет и накачивания в экономику денег и почему-то объявили Латвию рынком. Латвия по численности населения и местоположению рынком быть никак не может. Когда ее объявили рынком да еще в сочетании с националистической политикой, страна захлопнулась, как ракушка. Ошибочность всей политики последних 20 лет сейчас очевидна. Но признать это ошибкой – политическая смерть. Да, мы были сволочами, давайте из этого дерьма выбираться вместе, и вы, русские, помогите нам при помощи тех связей, что у вас остались на Востоке. Но для такого признания нужны недюжинное мужество и широта души. Нынешняя система этим мужеством не обладает. Латвия умирает и платит за свою глупость и подлость.”

Олег Кулик – Город Ригу вместе с Лифляндией Российская империя выкупила у Швеции в «вечное владение» (!) в 1721 году по итогам Северной войны, полностью изменившей соотношение сил на Балтике в пользу России. Хотя Ригу наши войска взяли еще в 1710 году, по Ништадтскому миру России пришлось выплатить шведам чистоганом 2 миллиона серебряных талеров. Сумасшедшие деньги по тем временам! Тогда казалось, что овчинка стоит выделки. Трудолюбивый спокойный народ, немецкий дух прагматизма (дворянство составляли балтийские немцы, латыши же были крепостными крестьянами) и, главное, выход к морю, в Европу. И хотя об этом в Латвии не любят вспоминать, именно России латышский народ обязан национальным объединением и восстановлением земель (присоединением впоследствии Латгалии, Земгалии и Курляндии).”

Labdien, Oļeg Kuļik!

Pirms vairākiem gadiem izšķirstīju un izpētīju mākslas albumu, kurā apkopotas Jūsu performances, darbi un domas. Tas atstāja ļoti spēcīgu, pārliecinošu iespaidu, un tikai aizņemtības dēļ es diemžēl nevarēju apmeklēt Jūsu uzstāšanos Rīgā, par kuru saņēmu sajūsminātas atsauksmes no paziņām. Esmu lasījusi intervijas ar Jums un bijusi gandarīta, ka ar pasaules mēroga krievu mākslinieku sadarbojas mūsu mākslas zinātniece Ieva Kalniņa.

Jūsu komentārus uztveru kā mākslinieciskus paziņojumus, un ieinteresēti secinu, ka no cilvēku-dzīvnieku attiecību izpētes esat pievērsies sirmgalvju vai to savas valsts propagandas upuru pētīšanai, kuri domās vēl arvien dzīvo PSRS un dienas lielāko daļu pavada pie Jūsu valsts prezidenta kontrolēto televīziju ekrāniem, kurās daudz vēstī par Krievijas bijušās varenības atjaunošanas nepieciešamību. Kā gan citādāk attiecībā uz Latviju es varētu uztvert Jūsu visai selektīvos ekskursus tālajā vēsturē, minot laikus XVIII gadsimtā, kad Ziemeļu karā agresīvā Krievijas impērija ieguva tagadējās Latvijas teritoriju, bet pilnībā ignorējot Latvijas valsts XX gs. vēsturi – Latvijas valsts dibināšanu, okupācijas un Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu 1990.gadā pēc 50 padomju okupācijas gadiem?

Es izslēdzu iespēju, ka šāda selektīva vēsturisko faktu atlase varētu pārstāvēt Jūs, cilvēku, kas ar savām performancēm neatkarīgo Latviju ir apmeklējis vairākas reizes, tādēļ saprotu, ka Jūs vien mēģināt iemiesoties savu jauno izpētes subjektu apziņā izzinot, cik lielā mērā tā ir mūsdienu Krievijas propagandas mašinērijas izskalota.

Pieļauju, ka visdrīzāk jūsu FB citētās ekonomistes Jeļenas Breslavas viedoklis pārstāv jūsu izpētes grupai saskanīgu domāšanas veidu, nevis Jūs. Nevarētu taču būt, ka Jūs piekrītat Breslavas kundzei, ka „закон о государственном языке, игнорирующий права русских…”. Jūs taču noteikti būsit savu vizīšu laikā pamanījis, ka ar augstu politisku toleranci apveltītajā Latvijā, kurā nepilsoņu ir vien 13%, nav starpetniskas spriedzes, un saprotat, ka Latvijā, tāpat kā Vācijā, Francijā, Igaunijā un citās Eiropas valstīs, kā arī Krievijā, ir viena valsts valoda, bet naturalizācijas procedūru slavē teju visi, kas nav politiski angažēti.

Attiecībā uz to, ka „ekonomika slēgta un Latvija nevar būt tirgus”, kā minēts Jūsu citētās ekonomistes tekstā, tad tas lielā mērā paskaidro Jūsu izpētes grupas impēriskā domāšanā balstītu viedokli, ka bez Krievijas tās kaimiņvalstis nespēj dzīvot un nevarēs attīstīties. Tas neatbilst patiesībai, tomēr manas vēstules formāts man neļauj Jums izvērsti pastāstīt, piemēram, par Igaunijas panākumiem IT jomā vai citiem Baltijas valstu panākumiem ekonomikā. Ceru, ka Jūs personīgi būsit iepriecināts uzzinot, ka pēc atbrīvošanās no PSRS jūga Baltijas valstīm pavēries visas Eiropas un pasaules tirgus, ko mēs uzskatām par ļoti lielu ekonomisku ieguvumu.

Tālāko no Jūsu citētās ekonomistes vēlos Jums atgādināt pilnībā –

„Ошибочность всей политики последних 20 лет сейчас очевидна. Но признать это ошибкой – политическая смерть. Да, мы были сволочами, давайте из этого дерьма выбираться вместе, и вы, русские, помогите нам при помощи тех связей, что у вас остались на Востоке. Но для такого признания нужны недюжинное мужество и широта души. Нынешняя система этим мужеством не обладает. Латвия умирает и платит за свою глупость и подлость.”

Jūsu pētītie sirmgalvji vai tie, kuri kļuvuši par Krievijas propagandas upuriem, visdrīzāk, tiešām domā, ka Latvijai vienīgi cittautieši var sniegt padomus, kā dzīvot tālāk. Noprotams, ka Krievijas TV ekrānos degunus iebāzušie postpadomju ļaudis pat neapzinās, cik impēriska, aroganta un augstprātīga ir šāda veida domāšana.

Labi, ka Jūs parādāt mums – ļaudis ar totalitāras, impēriskas domāšanas iedīgļiem nespēj un nevar sevi no šiem iedīgļiem atdalīt.

Varu runāt vien savā vārdā, tādēļ informēju Jūs, ka šāda „lielā brāļa” retorika man uzdzen riebumu, bet saprotu, ka pretīguma izraisīšana ir viens no laikmetīgās mākslas mērķiem. Es tam tiešām negrasos pretoties. Savukārt apgalvojums, ka „Латвия умирает и платит за свою глупость и подлость” ir viens no spilgtākajiem Jūsu citētās ekonomistes apgalvojumiem, kurš apliecina atklātu naidu pret Latviju, kurā Jūs esat uzstājies pārpildītās auditorijās. Paldies, ka savā izpētē to akcentējat, jo mums ir skaidri jāzina un jāredz savas valsts brīvības un neatkarības ienaidnieki.

Visbeidzot atļaujiet jums virtuāli nosūtīt „soda medaļu”, kādas cariskās Krievijas rusificētajā Latvijā XIX gadsimtā pasniedza tiem skolēniem, kuri Latvijas skolās atļāvās runāt latviski. Pieļauju, ka par šādas medaļas eksistenci neesat informēts un ceru, ka Jūsu jaunajā impēriskās domāšanas izpētes projektā tā noderēs.

Visu labu vēlot,

Liāna Langa, dzejniece un publiciste

 

Komentāri (30)

Andris 17.12.2013. 12.26

Iedīgļi? Cik dzejiski toleranti izsakās autore! – šī “ģeržimordas” (mūžamdzīvā Iļjiča termins) mentalitātes balanda austumos aiz Zilupes jau ir tik pāraugusi un pārkoksnējusies, ka pat kazas, kas parasti nesmādē neko, tai iet apkārt ar līkumu.
Tā kā praktiski nekā jauna nepavēsta ne “pazīstamais krievu mākslinieks”, ne dzejniece.

+12
-1
Atbildēt

1

    dzintarz > Andris 17.12.2013. 14.06

    pimpēriskās domāšanas iedīgļi
    =============
    nu jau otro gadudesmitu ilgst neveiksmīga virtuālā cīņa ar “piebaltijas kaŗa apgabala štāba” atvaļināto dzērāj-afficieru sēklu.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

emb_riga 17.12.2013. 12.37

Nuuuuuuu!Cepuri nost Dzejnieces priekšā par tādu rakstu!Biju nedaudz par vinu sliktākās domās,bet tagad visu Cieņu!Paldies!

+11
-1
Atbildēt

5

    Inese > emb_riga 17.12.2013. 12.55

    Jūs tiešām nesaprotat, ka tie visi ir tikai vārdi, vārdi, vārdi.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    emb_riga > emb_riga 17.12.2013. 13.08

    Kas attiecas uz jūsu komentārā pieminēto Alfrēdu Rubiku,tad teikšu,ka viņš ir mans idejiskais asinsienaidnieks.Taču;neuzpērkamības vara ir tik stipra,ka mēs cienām pat ienaidnieku,kam tā piemīt.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    emb_riga > emb_riga 17.12.2013. 12.51

    ?Nesapratu!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    kruskops > emb_riga 17.12.2013. 15.11

    andrejs
    Pat nevajag lasīt IMHO portālus. Arī pilnīgi likumīgi iznākošie laikraksti – kā, piemēram, vesķi regulāri apdirš mūsu valsti un štancē sarkastiskus raksteļus par prasībām zināt mūsu valodu.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Ojārs > emb_riga 17.12.2013. 12.56

    Man toties pārsteidz viņas naivums? Vai Langa nedzīvo Rīgā, nelasa Latvijas krievu portālus (kaut vai IMHO, kur nolasījies viņu intelibeņķu zieds visā savā krāšņumā), viņai nekad nav gadījies pastaigāt pa Rīgas Zoļikiem un Krasnajām dvinām? Tiešām dīvaini… :)

    +6
    0
    Atbildēt

    0

ilmisimo 17.12.2013. 17.15

Joprojām pie mums nav izdoti Eva”s Thompson darbi( par laimi izdota Česlava Miloša “Dzimtā Eiropa”):

http://www.postcolonialweb.org/poldiscourse/ewt/1.html

http://www.owlnet.rice.edu/~ethomp/Perekryostki%201-2-2007.pdf

http://www.owlnet.rice.edu/~ethomp/

+4
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu