Kāpēc viņi ir tik īpaši? • IR.lv

Kāpēc viņi ir tik īpaši?

5
Pēc garās dienas skolas klasē Lūsija Donga (pa kreisi) un Eimija Žū paspēj apmeklēt dažādas mākslas un sporta nodarbības

Jau otro reizi pēc kārtas skolēni no Šanhajas ir pārliecinoši pārspējuši savus vienaudžus citviet pasaulē matemātikā, dabaszinātnēs un lasītprasmē

Katru dienu Lūsiju Dongu un viņas labāko draudzeni Eimiju Žū vecāki modina jau septiņos. Vai 7.10, ja palaimējas. Ātras brokastis ar tvaicētiem pelmeņiem un nūdelēm, un tad naski uz skolu, ko tagad varētu uzskatīt par vienu no labākajām izglītības iestādēm pasaulē. 

10 gadus vecajām meitenēm, kas dzimušas Ķīnas plaukstošajā finanšu galvaspilsētā Šanhajā, mācības sākas jau astoņos un ilgst līdz četriem pēcpusdienā. Starp 35 minūtes ilgajām stundām ir īsi starpbrīži, pusdienu pārtraukums un ikdienas klases sapulce. Pēc stundām meitenēm ir neticami garš ārpusskolas nodarbību saraksts: angļu valodas kursi, flautas spēle, sitaminstrumentu spēle, glītrakstīšanas nodarbības, kaligrāfija, teikvondo, koris un modeļu kursi.

Viena no viņām sapņo nākotnē kļūt par astronauti, otra – par dzejas daiļlasītāju. Visticamāk, viņas dzīvē tik tiešām sasniegs daudz, un to zināmā mērā garantē iespēja mācīties labā skolā. Šanhaja jau otro reizi pēc kārtas atzīta par starptautiskā skolēnu prasmju novērtējuma PISA čempioni. Globālais pētījums aptver 510 000 skolēnu no 65 pasaules valstīm.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu