Grupas „Pussy Riot” dalībnieces var tikt amnestētas • IR.lv

Grupas „Pussy Riot” dalībnieces var tikt amnestētas

28
Grupas "Pussy Riot" dalībnieces tiesas zālē. Foto: AFP/LETA

Amnestija neattieksies uz Hodorkovski, kuram tiks uzrādītas jaunas apsūdzības; arī Navaļnijs netiks amnestēts

Ar divu gadu cietumsodu notiesātās pankgrupas „Pussy Riot” dalībnieces Nadežda Tolokoņņikova un Marija Aļehina varētu tikt amnestētas sakarā ar Krievijas Konstitūcijas 20.gadadienu, liecina 9.decembrī Valsts domē iesniegtais amnestijas lēmumprojekts.

Tomēr tas neattieksies uz citiem Krievijas prezidenta Vladimira Putina pretiniekiem – piemēram, uz bijušo naftas giganta „Jukos” vadītāju Mihailu Hodorkovski, kurš notiesāts par naudas atmazgāšanu un zagšanu, opozicionāru Alekseju Navaļniju, kurš notiesāts par līdzekļu piesavināšanos uzņēmumā „Kirovļes”, kā arī bijušo aizsardzības ministru Anatoliju Serdjukovu, kurš tiek vainots nolaidībā, kā arī visiem valsts īpašuma piesavināšanā apsūdzētajiem Krievijas aizsardzības īpašumu servisa jeb „Oboronservis” lietā, vēsta portāls „lenta.ru”.

Turklāt pavisam nesen „Jukos” lietā atkal tiek izvirzītas jaunas apsūdzības, kas var ietekmēt Hodorkovska cietumsoda ilgumu, jo nākamgad viņš būtu izcietis piespriesto termiņu. Savukārt „Jukos” līdzīpašnieks Platons Ļebedevs, visticamāk, izvairīsies no jaunām apsūdzībām, vēsta aģentūra „Interfaks”.

Jaunās apsūdzības saistītas ar vairāk nekā 10 miljardu „aktīvu atmazgāšanu”, ko, iespējams, nozaguši citi „Jukos” vadītāji 2005.gadā. Kā aģentūrai teicis avots tiesībsargājošās struktūrās, apsūdzība netiekot plānota Ļebedevam „atšķirībā no Hodorkovska”.

Kā ziņo avīze „Vedomosti”, amnestēti varētu tikt visi notiesātie un apsūdzētie lietās par līdzdalību masu nekārtībās un aicinot uz tām, kā arī par huligānismu. Tādējādi amnestija attieksies arī uz daļu tā saucamās Bolotnajas laukuma protesta akcijas dalībnieku, kuri netiek vainoti sadursmēs ar policiju, kā arī uz „Greenpeace” aktīvistiem, kurus apcietināja pie „Gazprom” naftas platformas „Prirazlomnaja”.

Plašas amnestijas projektu, to pieskaņojot Krievijas Konstitūcijas jubilejas gadadienai, izstrādāja prezidenta cilvēktiesību padome. Sākotnējā versijā bija paredzēts amnestēt ceturto daļu visu Krievijas ieslodzīto, kopumā gandrīz 700 tūkstošus cilvēku.

Tomēr vēlāk Krievijas prezidents mainīja amnestijas kritērijus, tos padarot stingrākus. Putins norādīja, ka brīvībā netiks izlaisti tie, kuri izdarījuši vardarbīgus noziegumus pret varas pārstāvjiem.

 

Komentāri (28)

Inese 10.12.2013. 09.20

Šīs būtnes amnestiju nav pelnījušas.

p.s. Un IR darbinieki tomer varētu beidzot iegaumēt, ka aģentūras nosaukums ir Interfakss (Interfax), nevis nepieklājīgais Interfaks.

0
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu