Ukrainas protestētāji turpina akcijas par spīti milicijas draudiem • IR.lv

Ukrainas protestētāji turpina akcijas par spīti milicijas draudiem

27
Protestētāja Kijevā apbruņojusies pret salu. Foto: LETA-AFP.

Dziedātāja Ruslana draud sadedzināties, ja valdība neizpildīs demonstrantu prasības

Ukrainas opozīcijas protestu kustības dalībnieki sola turpināt demonstrācijas galvaspilsētas Kijevas ielās un valdības ēku blokādi, neraugoties uz milicijas draudiem rīkoties apņēmīgi, lai panāktu tiesas sprieduma izpildi, ar kuru likts demonstrācijas izbeigt, vēsta aģentūras LETA-REUTERS.

Valdības retorika ceturtdien atkal kļuva asāka. Premjerministrs Mikola Azarovs protestētājus nodēvējis par “nacistiem un noziedzniekiem”, bet Kijevas milicijas priekšnieks Valērijs Mazans solījis “rīkoties apņēmīgi un bargi”, ja protestētāji nepakļausies tiesas spriedumam un turpinās valdības iestāžu blokādi.

Tostarp protestētāji neizrāda nekādas piekāpšanās pazīmes. Tūkstošiem demonstrantu visu nakti pavadījuši protesta akcijās pilsētas ielās. “Lai viņi nāk,” sacīja 47 gadus vecais demonstrants Igors Vorkuta. “Šī ir miermīlīga revolūcija, šeit nav šauteņu.”

Viena no protestu kustības aktīvistēm, populārā dziedātāja un Eirovīzijas dziesmu konkursa uzvarētāja Ruslana ceturtdien vakarā draudēja, ka sadedzināsies, ja demonstrantu prasības netiks izpildītas. “Es jums godīgi saku, es sadedzināšos šeit Maidanā, ja nenotiks pārmaiņas. Es to esmu nopietni nolēmusi,” runājot no mītiņa skatuves Neatkarības laukumā, kas tiek dēvēts arī par Maidanu, sacīja sašutusī mūziķe. Viņa aicināja cilvēkus turēties kopā un nepadoties.

Ukrainas vicepremjers Sergijs Arbuzovs, kurš tiek uzskatīts par prezidenta Viktora Janukoviča tuvākā loka – tā dēvētās “ģimenes” – cilvēku, ceturtdien vakarā paziņoja, ka opozīcijas prasības pēc parlamenta un prezidenta ārkārtas vēlēšanām ir pilnīgi nepamatotas.

Tostarp opozīcija paziņojusi, ka svētdien Neatkarības laukumā rīkos plašu protesta akciju – tautas asamblejas sanāksmi. “Mūsu prasības – sodīt tos, kas ir vainīgi mierīgo iedzīvotāju piekaušanā 31.novembrī un 1.decembrī, krimināllieta pret iekšlietu ministru [Vitāliju] Zaharčenko, Azarova valdības demisija, pirmstermiņa parlamenta un prezidenta vēlēšanas, visu politieslodzīto atbrīvošana,” teikts lielākās opozīcijas partijas “Batkivščina” (“Tēvzeme”) paziņojumā.

Ukrainas valdība 21.novembrī nolēma pārtraukt gatavošanos asociācijas līguma ar ES parakstīšanai. Šajā pat dienā, protestējot pret šo valdības soli, cilvēki pulcējās demonstrācijā Kijevas Neatkarības laukumā. Protesta akcijas turpinājās arī nākamajās dienās kā Kijevā, tā arī citās Ukrainas pilsētās.

Naktī uz 30.novembri milicija, pielietojot brutālu spēku, Kijevas protesta akcijas dalībniekus izklīdināja. Cietsirdīgā milicijas rīcība izraisīja šoku Ukrainas sabiedrībā, un protesta akcijas sākās ar jaunu spēku – vairs jau ne tikai pret valdības atteikšanos no integrācijas ar ES, bet arī pret milicijas brutalitāti un valsts vadību, kas šādas metodes atbalsta.

Protesta demonstrācijās 30.novembrī Kijevas centrā pulcējās 10-15 tūkstoši cilvēku, bet 1.decembrī – vismaz pusmiljons cilvēku. Protesta akcijas Kijevā turpinājušās visu nedēļu. Arī piektdien Neatkarības laukumā pulcējas vairāki tūkstoši cilvēku.

Latvijas Radio korespondente Olga Dragiļeva telefonsarunā no Kijevas pastāstīja, ka Maidanā sapulcējušos valda bažas, vai netiek gatavoja vardarbība piketu apspiešanas, kad no Ukrainas aizbrauks Eiropas Drošības un sadarbības padomes pārstāvji.

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu