Kerijs: Izraēlai ir tiesības iebilst pret vienošanos ar Irānu • IR.lv

Kerijs: Izraēlai ir tiesības iebilst pret vienošanos ar Irānu

3
ASV valsts sekretārs Džons Kerijs. Foto: AFP/LETA

Izraēlas premjerministrs Netanjahu izvērsis kampaņu pret šo līgumu

Izraēlai ir “visas tiesības” paust savus iebildumus pret iespējamo lielvaru vienošanos ar Irānu par tās kodolprogrammu, pirmdien sacīja ASV valsts sekretārs Džons Kerijs. Viņš gan arī uzsvēra – minējumi, ka līguma rezultātā Izraēla paliks neaizsargāta, ir nepamatoti, ziņo LETA/AFP.

Situācijā, kad Vašingtonas un Telavivas starpā izvērsusies asa vārdu apmaiņa Irānas jautājumā, Kerijs arī apliecināja, ka viņš ar cieņu izturas pret Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu bažām.

Valsts sekretārs gan uzsvēra, ka patiesībā gatavotais līgums mazinās riskus, kam ir pakļauta Izraēla. “Nekas, ko mēs šeit darām, kā es to saprotu, nerada Izraēlai nekādus papildu riskus,” preses konferencē Valsts departamentā sacīja Kerijs. “Patiesībā, ļaujiet to man skaidri apliecināt, mēs uzskatām, ka tas risku samazina.”

Kopš pagājušajā nedēļā parādījās informācija, ka līguma noslēgšana ar Izraēlu ir tuvu, Netanjahu izvērsis kampaņu pret šo līgumu. Vienošanās esot slikta Izraēlai un dāvana Irānai, skaidroja Netanjahu. Vienošanās rezultātā tiks mazināts Irānai noteikto sankciju bargums, bet Irānai nav jāatsakās no urāna bagātināšanas un tai nav nekavējoties jāaptur darbs pie plutonija bagātināšanas objekta.

Sarunu risinātāji cerībā noslēgt vienošanos šonedēļ tiksies Ženēvā. Kerijs gan nevēlējās prognozēt, vai vienošanos izdosies panākt.

Savukārt Teherāna otrdien noraidīja irāņu trimdas organizācijas apgalvojumus, ka Irāna kādā slepenā pazemes objektā veic militāras kodolaktivitātes, vēsta oficiālā ziņu aģentūra IRNA. “Nepamatotie komentāri par slepena kodolobjekta pastāvēšanu tiek noraidīti,” sacīja Irānas Atomenerģijas organizācijas preses pārstāvis Behruzs Kamalvands.

Pirmdien Parīzē bāzētā Irānas pretošanās nacionālā padome (IPNP), atsaucoties uz saviem avotiem, pavēstīja, ka Isfahānas provincē pamatīgi apsargātā 600 metrus garā tunelī atrodoties militārs objekts “012”. Grupējums atzina, ka tas nav spējis pārliecināties, kas notiek apsargātajā objektā.

Kaut arī IPNP iepriekš nodevusi atklātībai ziņas par svarīgiem Irānas kodolprogrammas aspektiem, cita starpā arī par Natanzas kodolobjekta eksistenci 2002.gadā, tomēr eksperti pret daudziem citiem tās apgalvojumiem izturas skeptiski. Kā skaidroja Kamalvands, trimdas grupējums nācis klajā ar jaunāko paziņojumu, lai kaitētu Irānas un lielvaru kodolsarunu “pozitīvajai atmosfērai”.

Ženēvā notikušās sarunas starp lielvalstīm un Irānu par tās kodolprogrammu 10.novembrī noslēdzās, nepanākot vienošanos. Pēdējā sarunu raunda gaitā diplomāti un amatpersonas medijiem vairākkārt apliecināja, ka vienošanās noslēgšanai ir visu pušu atbalsts.

Rietumvalstis cerēja vienoties ar Irānu, lai tā piekrīt uz pusgadu iesaldēt savas kodolaktivitātes apmaiņā pret dažu ekonomisko sankciju atvieglošanu.

Atbilstoši mediju informācijai vienošanos nav izdevies panākt Francijas nostājas dēļ, kas vēlējusies Irānai uzspiest stingrākus nosacījumus nekā pārējās sarunu dalībnieces.

Irānas kodolprogramma ir problemātisks jautājums jau gadiem ilgi. Izraēlai un Rietumiem ir aizdomas, ka Irānas kodolprogrammas mērķis ir kodolieroču radīšana, bet Teherāna apgalvo, ka tai nepieciešams līdz 20% bagātināts urāns, lai nodrošinātu degvielu medicīniskās izpētes reaktoram.

Šāds urāns var tikt izmantots kā degviela kodolreaktoros, bet, ja to bagātina līdz 90% līmenim, to var izmantot arī atombumbu ražošanai.

 

Komentāri (3)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu