Šadurskis aicina piešķirt Kasparovam Latvijas pilsonību • IR.lv

Šadurskis aicina piešķirt Kasparovam Latvijas pilsonību

51
Šahists un Krievijas opozicionārs Garijs Kasparovs. Foto: AFP/LETA

Deputātiem par pilsonības piešķiršanu Kasparovam nav vienprātības

Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Kārlis Šadurskis aicina Saeimu ar likumu piešķirt slavenajam šahistam Garijam Kasparovam Latvijas pilsonību. To viņš pauda trešdienas vakarā LTV raidījumā „Sastrēgumstunda”.

Pagaidām gan neviena no Saeimas frakcijām nav izteikusi atbalstu Krievijas šahistam un opozīcijas politiķim Garijam Kasparovam piešķirt Latvijas pilsonību, norādot, ka neredz pamatojumu piešķirt pilsonību par īpašiem nopelniem Latvijas labā. Savukārt Kasparova pārstāvji cer drīzumā savākt desmit deputātu parakstus ierosinājumam Kasparovam piešķirt Latvijas pilsonību.

Diskusijā LTV Šadurskis atzina, ka privāti ir ticies ar pazīstamo šahistu. Kasparovs decembrī plānojot ierasties Rīgā, un „Vienotības” Saeimas frakcija tikšoties ar viņu.

Eiroparlamentārietis atzina, ka Kasparovam ir īpaši nopelni, taču ne Latvijā. Tādēļ Šadurskis uzskata, ka Kasparovam būtu jāpiešķir Latvijas pilsonība, Saeimā pieņemot likumu.

Tomēr citās domās bija Nacionālās apvienības pārstāvis Jānis Dombrava, kurš uzsvēra, ka Latvijas pilsonība ir vērtīga. „Mēs nevaram viņu vērtēt tikai kā izcilu šahistu vai kā Krievijas opozīcijas politiķi, mums ir jāvērtē viņa attieksme pēdējos 20-30 gadus pret Latvijas valsti, kas ir bijuši viņa sabiedrotie,” teica Dombrava.

Deputāts atgādināja, ka Kasparovs savulaik nodibinājis Krievijas Demokrātisko partiju, taču tās programmas uzstādījumi bijuši naidīgi Latvijai un Igaunijai. Nacionālajai apvienībai gan vēl nav kopēja viedokļa Kasparova pilsonības jautājumā.

Savukārt kultūrsocioloģe Dagmāra Beitnere-Le Galla Kasparova lūgumā saskata provokāciju. Arī viņa aicināja izvērtēt to, ka ne vienmēr opozīcija Krievijas prezidenta Vladimira Putina īstenotajai politikai ir Latvijai labvēlīga opozīcija. „Viņa [Kasparova] sapnis ir impērija,” piebilda Beitnere-Le Galla.

Tikmēr Kasparova Artūrs Avotiņš, kurš Kasparova vēstulē frakcijām norādīts kā koordinators, apliecinājis, ka patlaban notiek desmit deputātu parakstu vākšana, piebilstot, ka “process ir tikko sācies”. Vienlaikus viņš pauda pārliecību, ka nepieciešamos parakstus izdosies savākt šonedēļ vai nākamnedēļ, ziņo LETA.

Trešdien Avotiņš apmeklēja “Vienotības” frakcijas sēdi, bet jau iepriekš ticies arī ar citu politisko spēku pārstāvjiem.

Saeimas Sabiedrības saliedētības komisija trešdien slēgtā sēdē nolēma neskatīt Kasparova iesniegumu par Latvijas pilsonības piešķiršanu. Tomēr komisijas priekšsēdētājs Ilmārs Latkovskis (VL-TB/LNNK) prognozēja, ka komisijai pie šī jautājuma vēl būs jāatgriežas.

 

Komentāri (51)

gliters 14.11.2013. 10.50

Tiem, kuri tiešām no visas sirds naivi tic “demokrātiskajai Krievijai”, gribu atgādināt, ka Mordoras būtība nemainās no tā, kurš attiecīgajā brīdī sēž Saurona tronī.

+4
-1
Atbildēt

0

putekliic 14.11.2013. 08.57

Viņa attieksmi pret Latviju vislabāk demonstrē tieši šī pati prasība, “ei, jūs tur, dodiet man”. Pašam pilsonību prasīt par nopelniem ir nekaunība. Vēl jo vairāk, ja nekādu nopelnu attiecībā pret Latviju nav. Tas ir tas pats, ja būtu paparsījis piešķirt viņam Trīszvaigžņu ordeni. Piešķirt pilsonību tikai tāpēc, ka viņš ir Putina pretinieks (un tas tiktu uztverts tieš tā) būtu muļķīgi. Šis atkal ir gadījums, kad tiek pārbaudīta mūsu pašcieņa.

+9
-7
Atbildēt

3

    ligakalnina > putekliic 14.11.2013. 10.15

    Mūsu pašcieņa ļauj piešķirt pilsonību karginiem un Co, kuriem vēl tagad maksājam “kompensāciju” par Pareksa pārņemšanu, neskaitot to mljardu, ko samaksājam kreditoriem, ko viņš “uzmeta”, Bickovicam, un neļauj piešķiert pilsonību Kremļa opozicionāram un izcilam intelektuālim, nerunājot par šahu, Kasparovam?

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    putekliic > putekliic 14.11.2013. 11.49

    Dzeri, tiešām nesaprotu kāpēc mums viņam būtu jāpiešķir pilsonība?! Varētu vēl padomāt par UA došanu, ja viņš tādu palūgtu ar pamatojumu, ka dzimtenē tiek politiski vajāts. Pie tam kāpēc viņš prasa pilsonību par nopelniem, labi zinot, ka viņam tādu nav? Kāds no musu pašu bāleliņiem ieteica ar domu, ka Kremlis tāpēc nebūs tik dusmīgs. Likums paredz iespēju piešķirt pilsonību par īpašiem nopelniem. Izcilajam šahistam tādu nav. Līdz ar to pilsonība viņam nepienākas. Un nevajag politisku motīvu vadītiem sākt staipīt likumu. Te tad arī ir tas stāsts par pašcieņu. Un nevajag arī te demagoģiski vilkt klāt visādus karginus un līdzīgos. Pats saproti, ka šis ir pavisam cits gadījums.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    gliters > putekliic 14.11.2013. 10.36

    Varbūt beidzot saņemam savu pašcieņu un izbeidzam pilsonības dalīšanu par apšaubāmiem “nopelniem” un pie reizes parevidējam “jaunpilsoņu” sarakstus?
    Nupat, piemēram, Kravcovs aktīvi “uzprasās”…

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

gliters 14.11.2013. 10.02

Jā, Kasparovs labi izgaismo visus “pasaules valdības” adeptus, kas līdz šim centīgi izlikās par Latvijas patriotiem.

+5
-4
Atbildēt

5

    gliters > gliters 14.11.2013. 10.12

    Acīmredzot vai nu nopirkts, vai ietekmēts, jo muļķis viņš noteikti nav.

    +5
    -7
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > gliters 14.11.2013. 10.21

    Un kāpēc gan nevarētu būt tā, ka Šadurskim, kurš, kā pati uzskati, nav muļķis, vienkārši ir taisnība, un viņš saka, ko domā, un taisnība nav tev?

    +4
    -5
    Atbildēt

    0

    Ojārs > gliters 14.11.2013. 10.41

    dzeris49 Un kāpēc gan nevarētu būt tā, ka Šadurskim, kurš, kā pati uzskati, nav muļķis, vienkārši ir taisnība
    ———————-
    Man liekas, ka taisnība ir Dombravam un Beitnerei

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > gliters 14.11.2013. 10.06

    Tad Šadurskis arī nopirkts un ietekmēts?
    Man pret viņu bija pretenzijas, bet, pamatu domāt, ka viņš ir pērkams, gan neredzēju.

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    gliters > gliters 14.11.2013. 10.33

    Es domāju, ka Šadurskis lieliski saprot, ka Krievija NEKAD nebūs nekas cits, kā vienīgi agresīva impērija, kas līdz savas pastāvēšanas beigām apdraudēs kaimiņvalstu pastāvēšanu, bet Kasparovs nekad nav slēpis, ka pēc pārliecības ir imperiālists. Tas nozīmē, ka Latvijas pilsonība viņam vajadzīga, lai šeit aizstāvētu tieši Krievijas impērijas intereses. Tas, ka viņš negrib attiekties no Krievijas pilsonības, par to liecina – viņš, protams, vēlas nomest Putinu bet ne jau tāpēc, lai nonākot viņa vietā, mainītu Krievijas ārpolitiku, t.sk. attieksmi pret Latviju.
    Es domāju, ka Šadurskis visu iepriekšteikto lieliski saprot un ja tā, tad viņš, aģitēdams par Latvijas pilsonību Kasparovam, darbojas gan pret valsts, gan pret latviešu tautas interesēm.

    +7
    -5
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu