Misters Taurenītis • IR.lv

Misters Taurenītis

4
Juris Žagars atveido diplomātu, kuru savaldzina Pekinas operas prīma, kas, izrādās, ir Ķīnas valdības spiegs. Operdziedātājas Song Lilingas lomā — Dainis Grūbe.

Dailes teātra izrādē M.Butterfly brīnumu rada divi aktieri – Juris Žagars un Dainis Grūbe

Francijā 1986.gadā par sadarbību ar Ķīnas izlūkdienestu tiesā diplomātu Bernāru Bursiko, kurš apgalvo, ka ilgstošajā kopdzīvē ar ķīniešu aktieri tā arī nav sapratis – viņa mīļākais ir vīrietis. 

Deivida Henrija Hvanga lugas M.Butterfly pamatā ir patiess stāsts, taču arī atsauce uz Džakomo Pučīni operu Madama Butterfly – sentimentālu stāstu par japānietes bezierunu mīlu pret amerikāņu jūrnieku – nav nejauša. Hvangs risina Austrumu un Rietumu problēmu: caur kādu klišeju tīklu Rietumi skatās uz Austrumiem; kam iedalīta aktīva, kam – pasīva loma; kurš ir sievišķais, kurš vīrišķais princips. Runa ir vienlīdz par kultūras un dzimumu identitātēm – Austrumi tēlo pasivitāti, tāpat kā lugas varone – Pekinas operas prīma Song Lilinga – sievieti. 

Latvijā M.Butterfly tiek iestudēta pirmo reizi, lai arī luga ir viena no savas «paaudzes» populārākajiem darbiem. Par to, ka lugas «vēsture» ir pētīta, liecina pat programmiņa, kurā bez plaša Ķīnas teātra un vēsturisko notikumu apraksta iedrukāts arī kadrs no Stīvena Soderberga filmas ar Džeremiju Aironsu galvenajā lomā. Līdzīgi kā filmā, režisore Laura Groza-Ķibere iestudējumā atmetusi Austrumu problemātiku un pievērsusies seksualitātei.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu