Rīgas Mākslas telpā skatāma Artura Bērziņa personālizstāde "Prāta darbi" • IR.lv

Rīgas Mākslas telpā skatāma Artura Bērziņa personālizstāde “Prāta darbi”

27
Artura Bērziņa darbs no izstādes "Prāta darbi". Publicitātes attēls

Artura Bērziņa darbi tapuši, lasot septiņpadsmit pazīstamu filozofu darbus

Rīgas Mākslas telpas “Intro” zālē atklāta Artura Bērziņa personālizstāde “Prāta darbi”, kas tapusi, lasot 17 filozofu darbus, raksta aģentūra LETA.

Izstādē “Prāta darbi” ir māksla, kas radusies, lasot filozofiskus sacerējumus un piemērojot tiem tādus autora izvēlētus kritērijus kā saprotamība un emocionālais un intelektuālais gandarījums. Lasot tika novērotas arī “dažādas ainas”. Galvenā atšķirība ir tā, ka parasti laikmetīgā māksla grib izmantot filozofu darbus kā rīkus, kam jāpalīdz izprast mākslinieka metaforas, bet šeit Kants, Nīče un citi tiek lietoti kā produkti, par kuru kvalitāti un lietderību top patērētāja jeb mākslinieka atsauksme jeb mākslas darbs. 

Bērziņa metode valdzina ar to, ka izteiksmes tuvība bezkaislīgiem statistikas grafikiem vai iztēles tehnoloģiju piemēriem neliek justies kā “malkas ceļos” – aizdomas par to, ka notiek dreifēšana neizlēmībā vai neziņā par atbilstošu vizuālo prezentāciju, nerodas. Bērziņa metodi nosaka vispārīgs mākslinieka lomas iestatījums un personīgie rēķini ar dzīvi: mākslinieks, viņaprāt, ir ieinteresēts patēriņa kultūras dalībnieks un komentētājs, bet savu personīgo mērķi Bērziņš reiz nosauca par pašattīrīšanos pēc varas tehnoloģiju lietošanas jeb vadoša amata tirdzniecībā. 

Tikšanās ar Bērziņi personālizstādē “Prāta darbi” notiks 10.novembrī plkst.12 Rīgas Mākslas telpas “Vēlajās brokastīs”. Tā būs iespēja izstaigāt izstādi kopā ar mākslinieku un neformālā atmosfērā uzdot jautājumus par laikmetīgo mākslu. Sarunu vadīs izstādes kuratore Inga Šteimane. 

1971.gadā dzimušais Bērziņš guvis ievērību jau ar pirmo personālizstādi “Nomalība”, kas tika nominēta Purvīša balvas pusfinālā kā “viens no spēcīgākajiem 2008.gada pavasara sezonas notikumiem Latvijas mākslā”. 2009.gadā viņš ieguva mākslas maģistra grādu Latvijas Mākslas akadēmijā, bet patlaban maģistrantūrā studē mākslas zinātni un kultūras vēsturi. Dzīvo un strādā Olainē. Kopš 2008.gada Bērziņš regulāri rīko personālizstādes un patlaban ir viens no spilgtākajiem laikmetīgās mākslas pārstāvjiem Latvijā. Oktobrī Laikmetīgās mākslas centra Ofisa galerijā bija skatāma Bērziņa “Rodamība” – neliela izstāde par sapratnes iegūšanas mehānismiem. 

Izstāde “Prāta darbi” Rīgas Mākslas telpā būs skatāma līdz 8.decembrim. Vairāk informācijas Rīgas mākslas telpas mājas lapā

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu