Vecāku pabalstu varēs saņemt līdz bērna 1,5 gadu vecumam • IR.lv

Vecāku pabalstu varēs saņemt līdz bērna 1,5 gadu vecumam

19
Foto: Evija Trifanova, LETA

Bērna kopšanas pabalsts palielināsies līdz 120 latiem

Saeima galīgajā lasījumā trešdien ārkārtas sēdē pieņēma izmaiņas bērnu pabalstu apmērā un izmaksas nosacījumos, paredzot iespēju no 2014.gada 1.oktobra saņemt vecāku pabalstu līdz bērna pusotra gada vecumam, ziņo LETA.

Grozījumus likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” atbalstīja 88 Saeimas deputāti, pret bija viens, bet balsojumā neatturējās neviens parlamentārietis. Savukārt par grozījumu izdarīšanu Valsts sociālo pabalstu likumā nobalsoja 90 deputāti, neviens nebija pret un neviens neatturējās.

Saeimas pieņemtais risinājums paredz iespēju izvēlēties saņemt vecāku pabalstu līdz bērna 1,5 gadu vecumam 43,75% apmērā mēnesī no pabalsta saņēmēja bruto algas vai arī saņemt to līdz bērna gada vecumam, tādā gadījumā tā apmēru nosakot 60% apmērā no bruto algas.

Likuma izmaiņas arī paredz no nākamā gada 1.janvāra bērna kopšanas pabalsta apmēru paaugstināt līdz 171 eiro jeb no 100 latiem līdz 120 latiem. Tas turpmāk būs universāls pabalsts, ko līdz bērna pusotra gada vecumam varēs saņemt visu mazuļu vecāki neatkarīgi no nodarbinātības statusa. Atšķirībā no patlaban spēkā esošās kārtības to varēs saņemt arī tas tēvs vai māte, kas vienlaicīgi saņem vecāku pabalstu.

Likuma grozījumi paredz arī iespēju vienlaicīgi strādāt un saņemt vecāku pabalstu 30% apmērā no piešķirtā vecāku pabalsta. Arī minimālais vecāku pabalsta apmērs paredzēts bērna kopšanas pabalsta līmenī – 171 eiro.

Patlaban vecāku pabalsts tiek aprēķināts 70% apmērā no sociālās apdrošināšanas iemaksu algas, taču šo samazinājumu kompensēs iespēja līdztekus vecāku pabalstam saņemt universālo bērna kopšanas pabalstu 171 eiro apmērā, norāda likumdošanas iniciatīvas autori.

Šādas izmaiņas paredz trešdien pieņemtie grozījumi Valsts sociālo pabalstu likumā un likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”.

Saeimas pieņemtie likuma grozījumi būtiski atšķiras no iepriekš valdībā atbalstītā priekšlikuma, kas paredzēja pagarināt vecāku pabalsta saņemšanas periodu līdz bērna 1,5 gadu vecumam, tā apmēru nosakot 43,75% apmērā no bruto algas.

 

Komentāri (19)

Diāna 06.11.2013. 11.01

Malači! Solis īstajā virzienā.

+3
-1
Atbildēt

0

Anete 06.11.2013. 12.46

Forši, ka arī strādājošajie varēs saņemt pabalstu. Tas man patīk.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu