Patiešām rūgts... • IR.lv

Patiešām rūgts…

3
Vācijas kanclere Angela Merkele ir paziņojusi, ka «draugu izspiegošana ir vienkārši nepieņemama», un likusi noprast, ka uzticība ir sagrauta un to nāksies atgūt. Tas nenāksies viegli ASV prezidentam Barakam Obamam, kuram Merkele bija kļuvusi par sava veida labāko draudzeni Eiropā.

Skandāls ar ASV specdienestu veikto Vācijas kancleres Angelas Merkeles noklausīšanos paver priekškaru uz plašu spiegošanas tīklu

Nacionālajai drošības aģentūrai (NSA) pirms gadiem nebija ne jausmas, ka Kristīgo demokrātu savienības uzlecošā zvaigzne Angela Merkele kādu dienu būs Vācijas kanclere. Taču tam nebija nozīmes. NSA, realizējot aukstā kara cienīgu plānu, ierakstīja viņas sarunas ar Vācijas un citu valstu politisko eliti. Nav gan zināms, cik bieži aģenti pārskatīja viņas sarunu datubāzi un vai vispār to darīja.

Taču, kad Merkele kļuva par valsts vadītāju, viss, ko viņa apsprieda pa personīgo mobilo tālruni – atbalsts Afganistānas karam, Eiropas sabiedroto centieni apturēt Irānas kodolprogrammu un Vācijas centrālā loma Eiropas finanšu krīzes pārvarēšanā – amerikāņu spiegiem kļuva nozīmīgāks.

Tas, kā NSA turpināja izsekot Angelu Merkeli viņas augšupceļā uz Vācijas politiskā aparāta virsotni, izgaismo līdz šim nezināmas detaļas par metodēm un vērienu, ar kādu spiegošanas aģentūra vāca informāciju par Amerikas tuvākajiem sabiedrotajiem. Sarunu noklausīšanās neaprobežojās tikai ar Vācijas līderiem. Tā tika vērsta arī pret viņu palīgiem, opozīcijas partiju vadītājiem un veidoja visaptverošu plānu gūt priekšrocības attiecībā pret citām valstīm – gan draudzīgām, gan naidīgām.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu