Uzturēšanās atļauju varēs saņemt pēc 50 000 eiro samaksāšanas (papild.) • IR.lv

Uzturēšanās atļauju varēs saņemt pēc 50 000 eiro samaksāšanas (papild.)

92
Foto: Andrejs Strokins, F64

“Delna” aicina prezidentu neizsludināt grozījumus Imigrācijas likumā

Saeima galīgajā lasījumā ceturtdien pieņēma Imigrācijas likuma grozījumus, apstiprinot koalīcijas panākto kompromisu termiņuzturēšanās atļauju jautājumā, ziņo LETA.

Saeimas lēmums ieviest termiņuzturēšanās atļauju kvotu sistēmu liecina par deputātu vienaldzību pret jaunu korupcijas risku parādīšanos, pauda “Sabiedrība par atklātību – Delna” direktors Gundars Jankovs, uzsverot, ka organizācija vērsusies pie Valsts prezidenta ar aicinājumu grozījumus Imigrācijas likumā neizsludināt.

Jankovs atgādināja, ka budžeta izstrādes gaitā “Delna” brīdināja valdību veidojošās partijas par korupcijas riskiem, kas neizbēgami veidojas, ieviešot kvotas uzturēšanās atļauju iegūšanai. “Delna” nevēlas iesaistīties diskusijā par uzturēšanās atļauju lomu Latvijas ekonomikā, bet vēloties no valdības un politiķiem godīgas un labi pārskatāmas procedūras visā valsts pārvaldē. “Likuma izskatīšanas gaitā vairāki Saeimas deputāti uzdeva jautājumus par korupcijas riskiem, taču pieļāva situāciju, ka likums tiek virzīts uz priekšu bez pienācīgas atbildes no Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP), kas atbild par likuma ieviešanu,” akcentēja Jankovs.

Likumā noteikts, ka ārzemniekam ir tiesības pieprasīt termiņuzturēšanās atļauju uz ne vairāk kā pieciem gadiem, ja viņš valsts budžetā ir iemaksājis 50 000 eiro (35 140 lati). Saeimas Juridiskais birojs iepriekš norādīja, ka šī norma faktiski nozīmē “ierobežotu un terminētu Latvijas valsts garantēta labuma nopirkšanu bez jebkādas saistības ar valsti un bez mērķa citādi saistīties ar valsti, kā tikai izmantot tās pakalpojumus vai ceļošanas iespējas”.

Nākamgad apmaiņā pret termiņuzturēšanās atļaujām varēs veikt ne vairāk par 700 darījumu par nekustamā īpašuma iegādi ar vērtību virs 150 000 eiro (105 000 latu) un vēl 100 darījumus gadā virs 0,5 miljoniem eiro (351 000 latu). Ja darījumu skaits virs 0,5 miljoniem eiro pārsniegs 100, tad to varēs papildināt uz tās kvotas rēķina, kas paredzēta darījumiem no 150 000 eiro.

Savukārt 2015. un 2016.gadā šādu darījumu skaits samazinātos attiecīgi līdz 525 un 350, kā arī katru gadu vēl uzturēšanās atļaujas varētu piešķirt par 100 darījumiem virs 0,5 miljoniem eiro.

Tāpat noteikts, ka valdība pēc Tieslietu ministrijas, Iekšlietu ministrijas un Ekonomikas ministrijas izvērtējuma šo kvotu var arī samazināt. Savukārt 2017.gadā šo programmu varētu atcelt vai arī noteikt kvotu, kas nepārsniedz 2016.gada līmeni.

Par katru darījumu valsts budžetā tiks iemaksāti 25 000 eiro (17 570 lati), un šie līdzekļi tiks izmantoti reemigrācijas plāna īstenošanai un pirmā mājokļa programmai. Sākotnēji šos līdzekļus bija paredzēts iemaksāt Ekonomikas attīstības fondā, taču Saeimas Juridiskā biroja iebildumu dēļ likumā formulēts, ka šie līdzekļi iemaksājami valsts budžetā.

Noteikts, ka no 2015.gada termiņuzturēšanās atļauju varēs iegūt persona, kura saskaņā ar normatīvajiem aktiem, kas nosaka valsts vērtspapīru izlaišanu, iegādāsies īpašam mērķim noteiktus bezprocentu valsts vērtspapīrus par nominālvērtību 250 000 eiro (175 700 lati) un samaksās valsts budžetā 25 000 eiro.

Ministru kabinets būs tiesīgs lemt par īpašam mērķim paredzēto bezprocentu valsts vērtspapīru emisijas apturēšanu uz noteiktu laiku, ja atbilstoši finanšu ministra ziņojumam tas apdraudēs gadskārtējā valsts budžeta likumā noteikto maksimālo valsts parāda apmēru uz gada beigām.

Apstiprināts Zemkopības ministrijas parlamentārā sekretāra Edvarda Smiltēna (Vienotība) priekšlikums, ka par lauksaimniecībā izmantojamās zemes un meža zemes iegādi uzturēšanās atļaujas netiek izsniegtas.

Uzturēšanās atļaujas netiks piešķirtas arī par neapbūvētu zemesgabalu iegādi.

Iepriekšminētie maksājumi ārzemniekam būs jāieskaita valsts pamatbudžeta programmai “Ekonomikas attīstības programma” atvērtajā valsts pamatbudžeta izdevumu kontā Valsts kasē. Maksājums būs vienreizējs un netiks atmaksāts, izņemot Ministru kabineta noteikumos minētos gadījumus.

Šo līdzekļu izmantošanas mērķus noteiks gadskārtējā valsts budžeta likumā, bet līdzekļu izmantošanas kārtību noteiks Ministru kabinets. Attiecīgo valsts budžeta programmu administrēs Ekonomikas ministrija.

Noteikts, ka likums stāsies spēkā no 2014.gada 1.janvāra.

Saeimas kuluāros runā, ka Valsts prezidents šos likuma grozījumus varētu nodot parlamentam otrreizējai caurlūkošanai. Prezidents nav slēpis, ka ierobežojumus termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanai uzskata par tuvredzīgiem un Latvijas ekonomikai neizdevīgiem. Ja likuma grozījumi tiktu pieņemti 31.oktobrī, tos otrreizējai caurlūkošanai varētu nodot jau pēc nākamā gada valsts budžeta pieņemšanas, kas paredzēta 6.novembrī.

Atsevišķi koalīcijas politiķi gan apgalvoja, ka panāktā vienošanās par uzturēšanās atļaujām netiktu būtiski pārskatīta arī tad, ja parlaments šo likumu izskatītu otro reizi.

(papildināta ar “Delnas” viedokli)

Komentāri (92)

putekliic 31.10.2013. 14.55

Šis UA bizness valsts līmenī atstāj ļoti negatīvu iespaidu uz jau tā blāvo Latvijas tēlu Eiropas Savienībā. No vienas puses kliedzam, lai mūs uzskata par līdzvērtīgu partneri iepretim t.s. “vecajām dalībvalstīm”, piemēram, prasot tikpat lielus līdzmaksājumus lauksaimniekiem, bet no otras – tā kā tādi sīki un blēdīgi bodnieki izmantojam caurumus ES likumdošanā, lai tirgotu UA. Protams, šie divi piemēri nav tiešā veidā tehniski saistīti, bet tas ir plašāks jautājums – stāsts ir par uzticamību kā tādu. Eiropa jau tā aizvien vairāk satraucas par imigrāciju, noziedzības pieaugumu utt. Nevaram tikai domāt šauri un īstermiņā par kaut kādu finansiālo ieguvumu. Esam daļa no ES un uzticamība un godīga un prognozējama partnera reputācija vienmēr ir svarīga un atmaksājas ar uzviju. Ja ne tūlīt, tad nākotnē.

+17
-5
Atbildēt

2

    garausiitis > putekliic 31.10.2013. 14.59

    interesanti kā radās šī ideja ? :) :) :)

    +8
    -9
    Atbildēt

    0

    silvija_vitina > putekliic 01.11.2013. 07.57

    Pievienojos. UA tirgošanu varētu salīdzināt apmēram ar šādu situāciju:

    par piečuku es iedodu daudzdzīvokļu mājas atslēgu saišķi ikvienam, kas to uzprasa, un lai viņi šiverējas pa visiem dzīvokļiem un dara, ko grib. Visticamāk, “manā” dzīvoklī šo gribētāju nekas neinteresē, jo viss jau ir paņemts.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

austrisv 31.10.2013. 21.29

Vispār brīnos par Delnas iebildumiem par it kā korupcijas iespēju kvotu dēl. Bet kā tad ar ASV un viņu kvotām , kuras attiecsa uz zaļo karšu ieguvējiem! Tā kā nebūtu dzirdēts, ka ASv ir korumpēta valsts. Krievija, lūk tā ir korupcijas etalons, bet vai kvotas šajā valstī vispār ir?
Aizbildināties ar korupciju šo kvotu dēl man atgādina vīģes lapu, ar kuru Delna piesedzas vismaz šajā šajā gadījumā. Gan jau MK būs jāizstrādā kāds noteikums, lai šis kvotas netiktu izsniegtas pēc principa, kas vairāk maksā attiecīgās iestādes priekšniekam, tas arī saņem uzturēšanās atļaujas.

+13
-1
Atbildēt

15

    andris902 > austrisv 01.11.2013. 00.40

    …Tante Sidra…. “tos kas glābās no galējas frustrācijas meklējot patvērumu pie NA šis notikums neiemetīs atpakaļ skavās Vienotībai.”
    ——————————–
    …kāds sakars Vienotības skavām ar NA divkosību un liekulību?…tie, kas bez domāšanas skrien uz gaismu kā naktstauriņi – tie gaidīs kārtējo uzliesmojumu…aizgāja no Vienotības – labi!…tātad nenobriedušiem prātiem vajadzīgi pasaku teicēji…un…ja pasakas tik mīļas un vienlaicīgi tieksmes uz mazohismu – tad labāk, lai šādi ļaudis pulcējas vienviet, nevis mētājas kā veca nauda….
    …kā redzi, arī godīgums ir stiepjams jēdziens…arī ar nacionālisma pieskaņu…

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    andris902 > austrisv 31.10.2013. 23.51

    ….Tante Sidra….Tu taču ļoti labi saproti, ka šādā redakcijā to likumu neviens neizsludinās…koalīcijas partneri pierādīja, ka NA gatavi pārdoties bez domāšanas un viņiem nospļauties gan par imigrantu pūļiem, gan to, kā Eiropa varētu reaģēt uz Šengenas biļešu tirdzniecību….
    …varbūt tagad kādiem atvērsies acis, lai saprastu, cik “patriotiski” un ar “stingru mugurkaulu” mums ir “vienīgie Latvijas aizstāvji”….

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    andris902 > austrisv 01.11.2013. 02.42

    …bucīt, es saprotu Tavu vilšanos “vienīgajos un pareizajos”…bet nekreņķējies!…pašiem kaismīgākajiem nacionāļu atbalstītājiem būs šo plakātu turēšanā jāiesaistās, pie naudas skaitīšanas jau Tevi nelaidīs, to sadalīs “vispareizākie”, jo būs izglābuši maksātnespējas administratoru biznesu…
    …bet….ja Tu ļoooti pacentīsies – pastāv cerība, ka Tevi ievēros….centies, bucīt, centies!…. :)

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    andris902 > austrisv 01.11.2013. 14.35

    …Tante Sidra….neņem pie sirds!…tā tik tāda meiteņu apcelšanās…. :)

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    andris902 > austrisv 01.11.2013. 09.43

    ….lno….kāpēc NA nenāca ar ierosinājumu, lai “lielajai ķīniešu” ģimenei ar uzņēmumu par santīmiem – nebūtu tāda iespēja apiet likumu?…taču pieņemamāks risinājums šķita tirgot Šengenas brīvbiļetes un nerēķināties ar riskiem, ko šī muļkība ietver…muļķību piesegt ar citu muļķību – tā ir tā stingrā mugurkaula izrādīšana un Latvijas aizstāvēšana?…

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    andris902 > austrisv 01.11.2013. 13.37

    …Tante Sidra…varētu Tev ieteikt to pašu, bet….zinu, ka ūdeni nedzersi…. :)

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Edzs > austrisv 01.11.2013. 13.43

    zanE,
    ai kā iekodi, nu labi, – OK… :))

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Edzs > austrisv 01.11.2013. 12.44

    to kas tagad notiek var salidzinat ar finanshu piramidas tipa krapniecisko shemu, – pirmie kas to uzsak kljust bagati, pako chemodanus un atri laizhas jo visi parejie tiek smagi apchakareti, tiem viss tiek atnjemts.
    nauda ir narkotika. Liga Mengelsone TV raidijuma pie Paula Raudsepa ar spozham acim teica, vairakkart atkartoja: ..ta ir viegla nauda,, ta ir viegla naudinja,,, to vajag panjemt,,,, to nevar nenjemt,,,,,

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Edzs > austrisv 01.11.2013. 11.53

    lno
    nekas labs te neizskatas bet paldies lno. :)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Edzs > austrisv 01.11.2013. 12.30

    zanE _”…tirgot Šengenas brīvbiļetes un nerēķināties ar riskiem, ko šī muļkība ietver…”_
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Zane, kad Tu noskaiti lidz desmit un iedzer ūdeni tad Tu sāc ljoti pienjemamas lietas runāt.
    kas tad sāka galugalā tos riskus, – bet, varbūt to te labāk tagad neapspriedisim.
    tagad Eiropas centra ir anklavs Kosova, ieguva teritoriju no serbiem, nu jau plashak zinams ar narkotiku biznesu, cilveku un to organu tirdzniecibu.
    nekas labs ari tiem nevar iznakt kas ieiet Eiropa, tad ieliek kaju durvis un pa spraugu sak tirgot aziatiem Eiropas uztureshanas biljetes, – ar NI vai bez NI.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    dro > austrisv 01.11.2013. 08.50

    TanteSidra. 50000 par UA valsts kasē ir labāk kā liela ķīniešu ģimene ar “uzņēmumu” par santīmiem. jautājums vai to izsludinās…Tomēr kompromiss bija neizbēgams.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Edzs > austrisv 01.11.2013. 00.28

    zanE _”…varbūt tagad kādiem atvērsies acis,..”_
    ~~~~~
    Zane, mums labāk nebūs no tā ka cilvēki zaudēs ticību jebkam. tos, kas no galējas frustrācijas glābās meklējot patvērumu pie NA, šis notikums neiemetīs atpakaļ skavās Vienotībai.
    visur ir cūcība, viss ir pie[cenzēts].
    žēl Edvīnu Šņori, žēl pāripalikušos godīgos cilvēkus. pret lamzaku pārspēku tādi baltie zvirbuļi neko nespēs.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > austrisv 01.11.2013. 09.44

    Tante Sidra!
    Jā, tas būtu labi un tāpat kā ASV, ja šo kvotu ietvaros tiktu izlozēts, kam dot un kam nedot uzturēšanās atļaujas par naudu protams, kuri būtu pieteikušies uz šim kvotām.
    Nav jau jāizgudro jauns velosipēds, jo tādas izlozes kvotu ietvaros taču sen jau strādā demokrārtiskajā pasaulē.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    janis17 > austrisv 01.11.2013. 01.05

    Zane, ej pastāvi ar plakātu “dobropažalavaķ” pie burkovdombrovsku ģimenes biznesa namiem. Ko tu te bezjēdzīgi melo vienā laidā. Kurš tad tev vairs tic? :)

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    Edzs > austrisv 31.10.2013. 23.02

    korupcijas riskus būtu iespējams novērst kvotu sadales procesu padarot pārskatāmu.
    te jau augstāk Teikums 17:45 rakstīja: _”..Loteriju varētu svinīgi rīkot Alberta ielā! Norisi varētu translēt internetā!”_
    nesaprotu kas tagad citu, pavisam neatstrādātu sistēmu bīda, – par 50000 Eiropā ievest migrantus.
    ar UA un NI vai UA bez NI bet bez migrantu biznesa Latvija nekādi nevar, tad tai kā dzērājam bez pudeles nav nākotnes, tagad tāds ir veiksmes stāsts.
    Tpfu.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

Kaspars Špūle 31.10.2013. 13.46

Redzu, ka abi ar Mordu jau tur esat parakstījušies.

+13
-7
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu