Baltinavas līdumnieki • IR.lv

Baltinavas līdumnieki

7
Riekstiņu saimnieks Guntars Bartkevičs (pa kreisi) un agronoms Gatis Siliņš.
Anita Brauna

Latvija var arī tālā nomalē – viena no valstī modernākajām graudu saimniecībām atrodas pašā Krievijas pierobežā

Zemnieku saimniecība Riekstiņi saviem ciemiņiem, kuru te nav retums, mēdz piedāvāt «safari» izbraucienus. Ir jau arī vērts – aina, kas paveras no jaudīgā Hilux pikapa logiem, robežojas ar nereālo. Riekstiņu laukus vienā pusē iezīmē balti robežstabi – otrpus tiem ir Krievija, bijušā Abrenes apriņķa teritorijas. Šai pusē dīgst dzīvīgi zaļi ziemāju lauki, otrā – cik tālu vien skatiens sniedzas, ir tikai rudens pelēks tukšums, brikšņi un robežsardzes tornis. 

Ja būtu piemērota sezona, uz Riekstiņu laukiem vēl varētu redzēt strādājam zaļi dzeltenos John Deere milzeņus, ko vadītu satelītiekārtas. Pašlaik traktori, graudu kombaini, Latvijā, iespējams, vienīgais Housha-m Sprayers pašgājējs miglotājs un citi agregāti, glīti salikti rindās, tiek gatavoti nākamajai sezonai un atgādina lauksaimniecības tehnikas izstāžu zāli.

Kas zina, varbūt arī Latvijas pusē te būtu snaudošs klusums, ja Riekstiņu «motors» Guntars Bartkevičs pirms diviem gadu desmitiem nebūtu izdomājis no Rīgas pārcelties uz Baltinavu, lai kopā ar mātes brāli Juri Kašu sāktu saimniekot uz senču zemes. Toreiz tas bija mazs zemes pleķītis – pieci hektāri. Tagad Bartkevičam un Kašam piederošās zemnieku saimniecības Riekstiņi un Amatnieki kopā apstrādā ap 1800 hektāriem zemes, pamatā audzējot kviešus un rapsi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu