Dienvidāfrikā balto sazvērnieku līderim piespriež 35 gadus cietumā • IR.lv

Dienvidāfrikā balto sazvērnieku līderim piespriež 35 gadus cietumā

39
Divi no 20 ekstrēmistiem, kas gatavoja apvērsumu brāļi Maiks (no labās) un Andre du Toiti tiesas zālē. Foto: AFP/LETA

Šī ir pirmā reize kopš aparteīda varas beigām 1994.gadā, kad apsūdzētie atzīti par vainīgiem valsts nodevībā

Dienvidāfrikas tiesa balto radikāļu grupējuma līderim Maikam du Toitam, kurš gatavojis sazvērestību, lai nogalinātu bijušo prezidentu Nelsonu Mandelu un izraidītu no valsts melnādainos iedzīvotājus, otrdien piesprieda 35 gadus cietumā, ziņo LETA/AFP.

Balto rasistu kaujinieku grupējuma “Boeremag” (afrikandu valodā – “Būru spēks”) līderim Toitam un vēl četriem līdzapsūdzētajiem par 2002.gada neveiksmīgo sazvērestību Pretorijas Augstākā tiesa piespriedusi augstāko soda mēru – 35 gadus cietumā, pavēstīja prokuratūra.

Pārējiem 20 grupējuma biedriem atkarībā no viņu līdzdalības pakāpes sazvērestības gatavošanā piespriesti desmit līdz 30 gadi cietumā, sacīja prokuratūras preses pārstāvis Medupe Simasiku.

Vairāki notiesātie tomēr varēs doties uz mājām kā brīvi cilvēki, jo tiesnesis viņiem piespriesto sodu samazinājis par desmit gadiem un sodā ieskaitījis laiku, ko notiesātie jau ir pavadījuši apcietinājumā.

Prāva ilga teju desmit gadus, līdz beidzot pērn augustā tiesa “Boeremag” biedrus atzina par vainīgiem. Tā bija pirmā reize kopš aparteīda varas beigām 1994.gadā, kad apsūdzētie atzīti par vainīgiem valsts nodevībā.

“Boeremag” biedri bija plānojuši valstī izraisīt haosu, sarīkojot bumbu sprādzienus. Atbilstoši sazvērnieku iecerei bija paredzēts pārņemt armijas bāzu vadību, nomainīt valdību pret militāru administrāciju un padzīt no valsts visus melnādainos un indiešus.

Sprādzienos Johannesburgas priekšpilsētā Soveto 2002.gada oktobrī viens cilvēks zaudēja dzīvību, bet vairāki desmiti tika ievainoti. Grupējumā bija iesaistījies bijušais augstskolas lektors Toits, kāds ārsts, bijušie karavīri un zemnieki.

 

Komentāri (39)

Vineta 29.10.2013. 22.57

Ķīnieši izbeigs melno rasismu un izbalinās “melno” kontinentu.

+3
-2
Atbildēt

1

    kastadtas > Vineta 30.10.2013. 00.06

    ķīnieši neko nevar izbalināt, vienīgi melno padarīt ar dzeltenīgu nokrāsu.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Inese > Kaspars Špūle 29.10.2013. 19.22

    Ja ir interese par PATIESĪBU:

    Are SA whites really being killed “like flies”? Why Steve Hofmeyr is wrong http://www.africacheck.org/reports/are-white-afrikaners-really-being-killed-like-flies/#sthash.BSRKGjf6.dpuf

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Inese > Kaspars Špūle 29.10.2013. 20.10

    Heh:

    Hofmeyr’s strongest argument boiled down to this: “Far more than facts, it is people’s emotions and experiences that matter … So ‘our people die like flies’ is still applicable, emotionally – and does not need to be supported by facts.”

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    Inese > Kaspars Špūle 29.10.2013. 18.31

    Tās ir saites uz balto rasistu kaujinieku grupējumu lapām?

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    Inese > Kaspars Špūle 30.10.2013. 00.34

    ASV cietumu populācija uz 2012. gada sākumu:

    Vīrieši:
    465,100 (32.4%) non-Hispanic White
    555,300 (38.7%) non-Hispanic Black
    331,500 (23.1%) Hispanic

    Sievietes:
    51,100 (49.3%) non-Hispanic White
    26,000 (25.1%) non-Hispanic Black
    18,400 (17.7%) Hispanic

    0
    0
    Atbildēt

    0

    kastadtas > Kaspars Špūle 30.10.2013. 08.31

    kāpēc ,,balto rasistu”? Ja kāds cīnās par savas rases existenci, tad to var nosaukt par ,,rasistu”?
    Pašlaik pasaulē notiek genocīds pret balto rasi, un cik ,,gudram” gan vajag būt, lai kā nēģeris nosauktu par ,,rasistu” tavu brāli, balto cilvēku?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Kaspars Špūle 29.10.2013. 20.02

    Tā kā mani patiešām interesē PATIESĪBA, uzmetu aci tam ieteiktajam rakstam, kurā autors cenšas atspēkot kāda cita cilvēka varbūt pārspīlētos izteikumus par balto cilvēku likteni Dienvidāfrikā pēc aparteīda atcelšanas.

    Atspēkotājs varbūt spēj pierādīt, ka nav pamata koši apgalvot, ka “ar nogalinātajiem baltajiem varētu piepildīt stadionu”, utt.

    Tomēr atspēkotājs, pamatojot kādu savu apgalvojumu, bija ielicis saiti uz kādu statistikas materiāla apkopojumu, kur redzams noslepkavoto skaits uz 100 000 iedzīvotājiem dalījumā pa rasēm.
    http://www.issafrica.org/uploads/CQ7Thomson.pdf

    Tur, 1. tabulā (2. lpp), ļoti labi redzams, kā līdz ar aparteīda beigām pamatīgi “palecas” noslepkavoto balto un “krāsaino” skaits, citu grupu – mazliet mazāk.
    Balto gadījumā – izskatās, ka vismaz kādas 3 reizes. Jā, arī “krāsaino” nogalināto skaits palielinās kādas 2,5 reizes.

    Tomēr te vērā nāktos ņemt “atspēkotāja” paša lietoto argumentu, ka aparteīda laika dati nav īsti salīdzināmi ar pēcaparteīda datiem, jo… aparteīda laika datos netika atspoguļota nomināli neatkarīgo, bet pilnīgi ne-balto valstiņu – bantustānu statistika. Tur notikušās slepkavības vienkārši netika uzskaitītas, pieminētas. Domāju, ir gluži pamatoti pieņemt, ka tur veikto slepkavību skaits uz 100 000 iedzīvotājiem nebija mazāks par pārējās Dienvidāfrikas slepkavību skaitu – drīzāk otrādi.
    Tādā gadījumā, kas notiek ar statistiku, beidzoties aparteīdam? Arī bantustānās noteikušais beidzot tiek ieskaitīts kopējā statistikā. Un “palecas” slepkavību skaits. Bet šis aspekts nepavisam neizskaidro BALTO noagalināto skaita pieaugumu.
    [“Crime reports from the Bantustans – the nominally independent black “homelands“ established under the auspices of the apartheid state – were not included in South Africa’s national figures. In addition, according to Shaw, “a proportion of homicide cases among Africans were not reported or recorded” owing to the absence or lower levels of policing in the townships and rural areas.”

    Savukārt jāņem vērā, ka baltie diezgan lielā skaitā visus šos pēcaparteīda gadus IZCEĻO no Dienvidāfrikas, tā mazinot iespējas, ka viņi varētu iekļūt šajā statistikā. Minētajā tabulā redzamā slepkavību skaita lēnā samazināšanās pēdējos gados attiecas uz visām rasu grupām, tomēr būtu jāņem vērā balto izceļošana, kam, iespējams, būtu vajadzējis balto nogalināto statistiku samazināt vēl vairāk nekā citām grupām. Bet izskatās, ka balto daļa samazinās TIKAI tāpat kā citu grupu daļa.

    Secinājumi:
    (1) Beidzoties aparteīdam, Dienvidāfrikā vispār krasi pieaug slepkavību skaits uz katriem 100 000 iedzīvotāju – gan tāpēc, ka mainās statistikas bāze, gan tāpēc, ka OBJEKTĪVI un FAKTISKI pieaug slepkavību skaits.
    (Cik, jauki, ka beidzot pie varas ir tie, kuriem vara pienākas “pēc taisnības”:)!)
    (2) Baltie pēcaparteīda Dienvidāfrikā tiek nogalināti daudz biežāk nekā aparteīda laikā. Turklāt šis slepkavību skaita pieaugums ir RELATĪVI LIELĀKS nekā citām grupām.

    Un tikai nevajag lietot demagoģiju, ka, redz, noslepkavoto “krāsaino” un “melno” ir daudz vairāk nekā balto. Tāpat kā ASV, ne jau baltie nogalina melnos tik lielā skaitā. Melnie un “krāsainie” paši nogalina viens otru – jā, un arī daudzus baltos. Tā nav “balto atbildība”.

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

Sanšains 29.10.2013. 18.31

http://www.youtube.com/watch?v=hsTiDdoXtsU

Un tajā pašā laikā…

U2’s Bono criticised for endorsing Shoot the Boer song
http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-12444061

Cik jocīgi, ka reiz, pirms kādiem 25 gadiem, es pat spēju paciest šos kreisos, vienmēr pasauli VIENPUSĒJI lāpošos popmūziķus.:)
Tādu vēstījums ir tikpat “tīrs”, “izsāpēts” un vērtīgs kā kaut kāda Ainara Mieļavsa “māksla”.

+6
-9
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu