Akcijā atbalsta grieķu neonacistu partiju "Zelta rītausma" • IR.lv

Akcijā atbalsta grieķu neonacistu partiju “Zelta rītausma”

26
Foto: Ieva Čīka, LETA

Pasākumu  rīkoja biedrība “Nacionālais spēks”

Šodien nedaudz vairāk par 20 cilvēkiem Rīgas klusajā centrā piedalījās akcijā Grieķijas neonacistu partijas “Zelta rītausma” atbalstam, lai ar plakātiem, karogiem un vēstules parakstīšanu iestātos par, viņuprāt, politiski vajātajiem grieķu nacionālistiem, vēsta LETA.

Pasākumu Ausekļa ielā 1 pie Grieķijas vēstniecības Latvijā rīkoja biedrība “Nacionālais spēks”. Protestētāji turēja rokās karogus ar “Nacionālā spēka” un “Zelta rītausmas” simboliku un plakātus, kuros vēstīts, ka “Eiropa mostas – pēc vistumšākās nakts nāk Zelta rītausma” un “Pārtraukt nacionālistu vajāšanu – brīvību sirdsapziņas cietumniekiem”.

Dalībnieki arī parakstīja vēstuli, kurā formulēta biedrības pozīcija un kuru paredzēts iesniegt Grieķijas vēstniecībā. Kā aģentūru LETA iepriekš informēja biedrības valdes loceklis Rolands Augšpuls, pasākuma dalībnieki aicina pārtraukt “politisko vajāšanu Grieķijā”, atbrīvot arestētos “Zelta rītausmas” biedrus, ieskaitot partijas vadību un parlamenta deputātus, un “nodrošināt cilvēktiesību ievērošanu valstī, kas iekļauj arī uzskatu un sirdsapziņas brīvību”.

Vaicāts par “Zelta rītausmas” biedru iespējamo saistību ar pastrādāto slepkavību, biedrības valdes loceklis Viktors Birze žurnālistiem norādīja, ka šī argumenta izmantošana ir demagoģija. Viņš norādīja – ja, piemēram, kāds “Vienotības” biedrs būtu veicis kriminālnoziegumu, tad pret pašu partiju netiktu veiktas represijas. Notikumi ar “Zelta rītausmu” liecina, ka tiek vērstas represijas pret politisko un sirdsapziņas brīvību.

Birze aģentūrai LETA sacīja, ka biedrība nākamgad varētu lemt par politiskās partijas izveidošanu. Ja šāds lēmumu tiks pieņemts, jaunais politiskais spēks varētu piedalīties 2017.gadā gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās.

Kā ziņots, “Zelta rītausmas” atbalstītāji Latvijā norāda, ka “nacionālistiskā, Grieķijas pamatiedzīvotāju intereses pārstāvošā “Zelta rītausma” demokrātiskās vēlēšanās ieguvusi tautas uzticību” un ir pārstāvēta valsts parlamentā.

“Savulaik “Zelta rītausma” bija biedrības “Nacionālais spēks” priekšteču – Latvijas politiskās partijas “Nacionālā spēka savienība” – sadarbības partneris, un partijas pārstāvji viesojušies arī Rīgā. Mūsu viedoklis, kādēļ atbalstām solidaritātes akciju, – tas, ko šodien Grieķijā dara ar “Zelta rītausmu”, ja būs nepieciešams, var tikt darīts ar jebkuru no mums arī Latvijā,” uzskata Augšpuls.

Iepriekš bija paredzēts, ka akcijā piedalīsies ap 50 cilvēku.

LETA jau ziņoja, ka “Zelta rītausma” vēl nesen tika uzskatīta par Grieķijas politiskās skatuves perifērijas spēlētāju, tomēr pēdējās parlamenta vēlēšanās par to nobalsoja vairāk nekā 400 000 pilsoņu un no Grieķijas parlamenta 300 mandātiem partija izcīnīja 18.

Septembra nogalē kāds “Zelta rītausmas” atbalstītājs pastrādājis hiphopa mākslinieka Pavla Fisa slepkavību, kuras dēļ “Zelta rītausma” strauji zaudēja popularitāti un izpelnījās sabiedrības kritiku, kas pārauga plašos protestos pret neonacistu vardarbību.

Pamatojoties uz pierādījumiem, kas saista partiju ar vairākiem uzbrukumiem, tostarp hiphopa mākslinieka Pavla Fisa slepkavību 18.septembrī, oktobra sākumā tiesas priekšā stājās 20 partijas biedru, tostarp apsūdzības tika izvirzītas sešiem Grieķijas neonacistu partijas “Zelta rītausma” deputātiem. Trīs partijas deputāti patlaban no ieslodzījuma ir atbrīvoti, bet vēl trīs deputāti – partijas līderis Niks Mihaloliaks, otrais cilvēks partijā Krists Paps un Jiannis Lags – tika paturēti apcietinājumā.

Grieķijas parlaments šodien atcēlis tiesisko imunitāti trim neonacistu partijas “Zelta rītausma” deputātiem, kuriem draud apsūdzības par piederību noziedzīgai organizācijai.

“Zelta rītausma” noliedz, ka būtu neonacistiska partija, un apgalvo, ka nekādi nav saistīta ar Fisa slepkavību.

“Zelta rītausma” aicina atcelt Grieķijas tautsaimniecības glābšanas programmas un dzēst visus parādus, kas ir radušies kopš 1974.gada, tos raksturojot kā “nelegālus un odiozus” – tādus, kas nav ņemti valsts interesēs un tāpēc nav atmaksājami.

Partija arī aicina no valsts izraidīt visus nelegālos imigrantus. Lai apturētu nelegālo imigrantu ieplūšanu valstī, uz Grieķijas-Turcijas robežas ir jāizvieto kājnieku mīnas, uzskata partija.

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu