PBK atvainojas Lietuvas iedzīvotājiem • IR.lv

PBK atvainojas Lietuvas iedzīvotājiem

30
BMA valdes priekšsēdētājs Oļegs Solodovs, Foto: Edijs Pālens, LETA

PBK rādītā pārraide par [1991.gada] 13.janvāra notikumiem neesot savienojama ar uzņēmuma biroja vadītājas pārliecību un vērtībām

“Pirmais Baltijas kanāls” (PBK) piektdien pauda nožēlu, ka tā raidījums “Cilvēks un likums” aizskāris Lietuvas iedzīvotāju pilsoniskās jūtas.

“PBK ir pārliecināts, ka izpildīs jebkuru tiesas lēmumu par kanāla programmas saturu,” teikts raidorganizācijas paziņojumā.

Jau ziņots, ka starptautiskā mediju holdinga “Baltijas Mediju alianse” (BMA) Lietuvas biroja vadītāja Jolanta Butkevičiene paziņojusi par atkāpšanos no amata saistībā ar pagājušajā nedēļā izskanējušo skandalozo “Pirmā Baltijas kanāla” (PBK) pārraidi “Cilvēks un likums”, vēsta LETA.

“”Pirmajā Baltijas kanālā” rādītā pārraide par [1991.gada] 13.janvāra notikumiem nav savienojama ar manu Lietuvas pilsones pārliecību un vērtībām. Pat tas, ka BMA ir tikai telekanālu retranslētāja, neatbrīvo no morālās atbildības – esmu dziļi pārliecināta, ka šis raidījums bija ne tikai kļūda, bet arī provokācija pret Lietuvas valsti. Esmu noskaidrojusi visus apstākļus, kas saistīti ar raidījuma parādīšanos ēterā, un tas, ka nenostrādāja BMA ētera kontroles mehānisms Latvijā, ir vienkārši nepiedodami,” teikts viņas paziņojumā presei.

“13.janvāra traģēdiju esam pārdzīvojuši mēs visi,” raksta Butkevičiene. “Cienot to cilvēku piemiņu, kuri ziedojuši dzīvību par Lietuvas neatkarību, cienot savu ģimeni – tonakt pie Seima dežurēja gan mans tētis, gan brālis, kas vēlāk apbalvots ar 13.janvāra piemiņas medaļu, – man jāpaziņo, ka nevaru turpmāk pildīt savus pienākumus un atkāpjos no BMA Lietuvas ģenerāldirektores amata,” viņa norāda.

Kā ziņots, minētajā raidījumā tika apgalvots, ka 1991.gada 13.janvārī uzbrukumā Viļņas televīzijas tornim neesot bijis neviena upura, kura nāvē būtu vainojama padomju armija, un viss notikušais esot liela Lietuvas varasiestāžu provokācija. Pārraidē piedalījās Krievijas pilsonis, bijušais Padomju Savienības Valsts drošības komitejas specvienības “Alfa” komandieris Mihails Golovatovs, ko Lietuva jau 22 gadus grib saukt pie atbildības saistībā ar šo uzbrukumu, kā arī Lietuvas Komunistiskās partijas darbonis Aļģimants Naudžūns un bijušais Lietuvas PSR prokurors Antans Petrausks.

Mēģinot gāzt likumīgi ievēlēto Lietuvas varu, kas 1990.gada martā bija paziņojusi par valstiskās neatkarības atjaunošanu, īpašās padomju karaspēka vienības 1991.gada 13.janvārī ar spēku ieņēma Viļņas televīzijas torni un Televīzijas un radio komiteju un pārtrauca televīzijas un radio raidījumus. No lodēm un zem tanku kāpurķēdēm pie televīzijas torņa gāja bojā 14 neapbruņoti cilvēki un vairāki simti tika ievainoti.

Drīz pēc pārraides, kas izraisīja sašutumu Lietuvas sabiedrībā, Butkevičiene BMA vārdā atvainojās skatītājiem.

LETA jau ziņoja, ka mediju koncerns SIA “Baltijas Mediju alianse” no šodienas visās trīs Baltijas valstīs pārtrauc PBK autorprogrammas “Cilvēks un likums” demonstrēšanu ēterā. Lēmums būs spēkā līdz laikam, kamēr tiks veikts vispusīgs situācijas izvērtējums saistībā ar minēto autorprogrammu,

Latvijas Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) sākusi administratīvo lietvedību par PBK 4.oktobra raidījumu “Cilvēks un likums”. Kā pēc padomes sēdes teica NEPLP vadītājs Ainārs Dimants, raidījumā saskatāmi Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma pārkāpumi. Konkrēti, iespējams, pārkāpts likuma 24.pants, kas nosaka, ka elektroniskie plašsaziņas līdzekļi nodrošina, lai fakti un notikumi raidījumos tiktu atspoguļoti godīgi, objektīvi, veicinot viedokļu apmaiņu, un atbilstu vispārpieņemtajiem žurnālistikas un ētikas principiem.

Par minētā likuma pārkāpumu paredzēts administratīvais naudas sods līdz 1500 latiem.

Tiks arī izvērtēts, vai minētais raidījums satur krimināltiesiska pārkāpuma pazīmes, piemēram, naida kurināšanu.

NEPLP vērtēja situāciju, kāda izveidojusies pēc PBK pārraides “Cilvēks un likums”, kurā izskanējusi nepatiesa un aizskaroša attieksme pret Lietuvas brīvības cīņām un 1991.gada 13.janvāra traģiskajiem notikumiem.

Lietuvas radio un televīzijas komisija (LRTK) vērsās pie NEPLP, jo PBK, kas raida uz Lietuvu, ir reģistrēts Latvijā. LRTK arī pieprasījusi PBK atsaukt nepatiesos un Lietuvas pilsoņus aizskarošos apgalvojumus un aicinājusi telekanālu atvainoties Lietuvas cilvēkiem par informāciju, kas varēja aizskart viņu pilsoniskās jūtas, ticību tautas brīvības cīņu garam un Lietuvas valstij.

9.oktobrī LRTK pieņēma lēmumu uz trim mēnešiem apturēt to PBK pārraižu translēšanu, kuru saturs veidots Krievijā, Baltkrievijā un citās Eiropas Savienībai (ES) nepiederošās valstīs.

Komentāri (30)

buchamona 11.10.2013. 19.05

… Esmu noskaidrojusi visus apstākļus, kas saistīti ar raidījuma parādīšanos ēterā, un tas, ka nenostrādāja BMA ētera kontroles mehānisms Latvijā, ir vienkārši nepiedodami,” teikts viņas paziņojumā presei…+++ Lietuviete atkāpās morālu apsvērumu dēļ, bet no viņas teiktā loģisks izriet jautājums – kurš konkrēti Latvijā ir atbildīgs par to, ka bija iespējama šāda provokācija pret Lietuvu? Kā šis cilvēks plāno rīkoties tālāk?

+18
-1
Atbildēt

1

    Inese > buchamona 12.10.2013. 00.25

    Lūk, še būs tēmas turpinājums:

    Человек и закон (11.10.2013)

    В Литве приостановлено вещание “Первого канала”. После расследования программы о событиях в Вильнюсе в январе 1991-го года, которое вышло в эфир неделю назад. Продолжение темы.

    http://www.youtube.com/watch?v=aaZ2AkpSZ68

    0
    -7
    Atbildēt

    0

alexander 11.10.2013. 20.02

Visas darbības, ko lietuvieši veic saistībā ar šo skandalozo pārraidi, izraisa cieņu un atbalstu. Un liek uzdot jautājumu – ko šajā ziņā ir gatava darīt Latvijas NEPLP, kas principā pārstāv sabiedrības intereses un veicina Latvijas nacionālajām interesēm atbilstošu elektronisko plašsaziņas līdzekļu programmu politiku? Un vai par šo visu nekas nav sakāms Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai?

+10
0
Atbildēt

3

    Signija Aizpuriete > alexander 12.10.2013. 21.06

    ——-cits anarchists:”(..) Es ceru, ka tevi šis vārds nebiedē, ko? Dezinformācija…” ============================================================================ Es arī ceru, ka beidzot,2013.g. – pateicoties lietuviešu modrībai, arī pēdējiem Latvijas anarhistiem pieleks – ar ko PBK nodarbojās pēdējos 10 gadus?! Varbūt anarhisti gaida rakstisku pavēli no šodienas “cekas” Briselē un “čekas” Vašingtonā, lai nekad vairs neskatītos PBK?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > alexander 12.10.2013. 12.03

    ——-LoveLove:”(..)
    Un vai par šo visu nekas nav sakāms Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai?”
    ============================================================================
    Laiks demokrātiskai cenzūrai, citādi tie īleni no “patiesības maisa” drīz būs pilnībā redzami vairākuma pilsonīšu, kas mītiem vēl tic:

    “Latvijā šodien par „perestroiku” ir divas patiesības – objektīvā patiesība un oficiālā patiesība. Tas ir tāpēc, ka objektīvā patiesība tiek slēpta no tautas. To zina tikai tie, kuri vēlas kaut ko zināt un vēlas zināt patiesību par vēsturi. Pastāvošā politiskā vara akceptē un izplata tikai savu oficiālo patiesību. Tā kardināli atšķiras no objektīvās patiesības. ”

    Patiesība par „perestroiku” jeb vēsturisko mītu magma http://blog.artursprieditis.lv/

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Laimīgā :) > alexander 12.10.2013. 15.30

    Eu, edža! Moš kritizēsi arī objektīvi, ko? Vienotas vēstures izpratnes nevar būt, tas ir pašsaprotams. Šī iemesla pēc svarīgi, lai institūcijas un personas objektīvi izklāstītu vēstures faktus (nevis viedokļus) un nenodarbotos ar to falsifikāciju, kā to dara PBK. Tiesības uz atšķirīgu viedokli var būt, kamēr tu ar to neapdraudi citus un neveicini dezinformāciju. Es ceru, ka tevi šis vārds nebiedē, ko? Dezinformācija…

    +6
    0
    Atbildēt

    0

Ligiña Doniña 11.10.2013. 21.11

Irosināt krimināllietas!! Un to žuraļugu pieprasīt izdot tiesāšanai Lietuvai! Atteikšanās no Krievijas gāzes un naftas ir tikai laika jautājums. Norvēģi Ziemeļjūrā nesen atklāja milzu naftas atradnes.

+7
-2
Atbildēt

3

    Kristīne > Ligiña Doniña 12.10.2013. 02.27

    “Atteikšanās no Krievijas gāzes un naftas ir tikai laika jautājums. Norvēģi Ziemeļjūrā nesen atklāja milzu naftas atradnes. ”
    ===
    Vēl tikai truba jāizvelk, vai ne…

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    Vineta > Ligiña Doniña 12.10.2013. 13.20

    kristaps_freimanis
    Vēl tikai truba jāizvelk, vai ne…

    Vēl tikai sašķidrinātās gāzes termināls jāpabeidz un Lietuvai tiks piedāvāta ņencu gāze jau par 25% lētāk. Viss ģeniālais ir vienkāršs.
    Uz to laiku Vienotības maukas jau būs noslēgušas līgumu ar Gaprom par tā beztermiņa interešu aizstāvību Latvijā.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Vineta > Ligiña Doniña 13.10.2013. 00.00

    nulle
    Tikai pēdējām padibenēm, kuras neatgriezeniski zaudējušas savas saknes un seju, varētu būt pagodinājums saukties par krievu. Krievu kuļtur-muļtur vari sarullēt trubiņā un iemest sev vienā caurumā, ņenciem tā noteikti nav vajadzīga.
    Nemēri tautas ar savu bezsugas, bezdzimuma organisma mērauklu!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu