Baltija Krievijas militāristu tēmeklī • IR.lv

Baltija Krievijas militāristu tēmeklī

76
Krievijas prezidents Vladimirs Putins Kaļiņingradā vēro militārās mācības "Zapad - 2013". Foto: ITAR-TASS/LETA
Aivars Ozoliņš

Militārajām mācībām Zapad – 2013 esot bijis “aizsardzības raksturs”, un Krievijas un Baltkrievijas karavīri esot trenējušies “nelikumīgu bruņotu formējumu likvidēšanā”, apgalvo Krievijas oficiālā propaganda. 

Taču pašlaik, pateicoties militāro un drošības analītiķu darbam, kļūst redzams mācību patiesais mērogs. Tam ir vērts pievērst uzmanību arī tāpēc, ka šajās mācībās acīmredzami izmēģināts uzbrukums Baltijas valstīm.

Oficiāli Krievijas Aizsardzības ministrija informēja, ka mācībās, kuras notika no 20. līdz 26.septembrim, piedalījušies apmēram 22 tūkstoši karavīru. Jau šāds karavīru skaits un iesaistītās tehnikas vienības – smagie ieroči, tanki, raķetes, desantkuģi un zemūdenes – lika Saeimas Nacionālās drošības komisijai 25.septembrī secināt, ka “manevri vairāk līdzinās uzbrukuma scenāriju treniņam un pilnveidošanai”, kā teica komisijas priekšsēdētājs Valdis Zatlers. To pašu 20.septembrī bija pateicis aizsardzības ministrs Artis Pabriks – ka esot rūpīgi jāvērtē mācību un tajās izspēlēto scenāriju “hipotētisks apdraudējums” Baltijas valstīm. Krievijas vēstniecība ministra teikto nodēvēja par “muļķīgiem spriedelējumiem” un “nedraudzīgiem izteicieniem”.

Rietumu ekspertu vērtējumā mācībās piedalījušos skaits patiesībā sasniedzis 70 tūkstošus, pagājušonedēļ ziņoja Zviedrijas prese. (Atsevišķi avoti min vēl lielāku iesaistītā personāla skaitu – līdz 100 tūkstošiem.) Līdztekus šīm mācībām notikuši arī plaši tām pieskaņoti militāri un civili pasākumi citur Krievijā (ieskaitot armijas rezervistu mobilizāciju, stratēģisko bumbvedēju, ballistisko raķešu un zemūdeņu izvietošanu kaujas gatavībā). Diezin vai tas tika darīts 700 cilvēku “nelikumīga bruņota formējuma” neitralizēšanai, kā tika oficiāli stāstīts par mācību scenāriju.

Teroristi visur!

Oficiālais mācību scenārijs šķiet fantasmagorisks – “nelikumīgs bruņots formējums” izsēžas Krievijas piekrastē, lai ieņemtu aizsardzības pozīcijas pret Krievijas armijas desantu, kas tam arī uzbrūk no jūras, un pēc tam atkāpjas dziļāk Krievijas teritorijā, kur to beidzot iznīcina milzīgs Krievijas armijas pārspēks.

Turklāt hipotētiskie “teroristi” šajā scenārijā ir kā tādi azbesta citplanētieši. Līdzko desantējušies Krievijas piekrastē, tie kaut kā uzreiz nonāk pamatīgi izbūvētās tranšejās un blindāžās, kur sekmīgi pārdzīvo Krievijas aviācijas bumbvedēju uzlidojumus un vēl pagūst nomīnēt apkaimi un sagrābt armijas kravas mašīnas. Tad dodas “dziļāk teritorijā”, neraugoties uz raķešu kuģu un eskadras mīnu kuģu artilērijas intensīvu apšaudi, pēc tam neskarti pārcieš gan armijas aviācijas lidmašīnu, gan Mi – 24 helikopteru trieciengrupas uzbrukumus, gan arī no desanta kuģiem raidītās reaktīvo raķešu Grad zalves. Sagrābj divas apdzīvotas vietas, ierīko tajās bāzes un nocietinājumus, un tikai tur viņus ielu kaujās beidzot pieveic apvienotie Krievijas un Baltkrievijas armijas spēki.

Pat šis žurnālistiem un starptautiskajiem novērotājiem rādītais scenārijs izskatās pēc uzbrukuma operācijas, kurā “nelikumīgie formējumi” varētu būt Baltijas valstu un NATO karaspēka vienības. Taču rādītā ir tikai maza daļa no kopējām mācībām, kuru teritorija sniegusies no Arktikas līdz Voroņežai un kurās bija iesaistīti visi Krievijas bruņoto spēku veidi – sauszemes, jūras, gaisa, pretgaisa aizsardzības, desanta, Iekšlietu ministrijas, medicīnas un loģistikas un inženiertehniskie.

Krievijas ziņu aģentūras vēstīja, ka mācību ietvaros izsludināta pilna kaujas gatavība Iekšlietu ministrijas karaspēka vienībās, un gatavībai darbībai kara apstākļos pārbaudītas Satiksmes ministrija, Enerģētikas ministrija, Ņižņijnovgorodas apgabala administrācija un “virkne citu federālo un reģionālo veidojumu”. Tai skaitā arī ar tie, kuri atbildīgi par “mobilizācijas uzdevumiem”. Ļeņingradas apgabalā un Ņižņijnovgorodā pirmo reizi kopš 1989.gada notikusi armijas rezervistu vispārēja mobilizācija, kuras ietvaros divu dienu laikā iesaukti (bieži vien ar policiju ņemti ciet uz ielas vai mājās) un nosūtīti uz armijas poligoniem apmēram 2000 cilvēki. Mobilizācija notikusi “kompleksas valsts varas orgānu pārbaudes kaujas gatavībai ietvaros”, stāsta avoti šajos “orgānos”, un saskaņā ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina rīkojumu.

Vienlaikus ar Zapad – 2013 mācībām tika rīkotas arī Kolektīvās drošības līguma organizācijas operatīvās reaģēšanas spēku mācības Vzaimodeistvije – 2013, kurās bez Krievijas un Baltkrievijas karavīriem piedalījās arī 600 karavīri no Armēnijas, Kazahstānas, Tadžikistānas un Kirgīzijas. Bet Krievijas ziemeļos, Kolas pussalā, tieši šajā laikā notika Ziemeļu flotes un Ivanovas 98.gaisa desanta divīzijas mācību operācija “pretinieka aizturēšanai un trieciengrupu iznīcināšanai” tundrā pie Murmanskas. Tajā pašā laikā Krievija rīkoja kopīgas mācības arī ar Mongolijas armiju. Bet tūlīt pēc Zapad – 2013 mācībām notika Krievijas Klusā okeāna flotes manevri.

Visas šīs mācības imitējušas “pretterorisma operācijas”, apgalvo Krievijas valdības un armijas pārstāvji. Taču mācību vēriens vien parāda, ka Krievijas bruņotie spēki un civilie dienesti pārbaudījuši un izkopuši kopējās rīcības spējas liela mēroga karadarbības apstākļos. Hipotētiskās karadarbības epicentrs bija Baltijas reģions. Atšķirībā no iepriekšējām lielajām mācībām reģionā Zapad – 2009, kurās tika izmēģināta iekarotās Baltijas valstu teritorijas aizstāvēšana pret NATO spēkiem, šoreiz izpalika kodoluzbrukuma imitēšana Varšavai. To kompensēja reģionālajām pieskaņoto mācību vēriens un parasto ballistisko raķešu kaujas gatavības pārbaude.

Līdzpilsoņu aizstāvēšanai

Zapad – 2013 scenārijā pieminēta “plaša mēroga sabiedriski politiskas situācijas destabilizācija Baltkrievijā un Kaļiņingradas apgabalā”, kur tad arī darbojoties tie nelikumīgie “formējumi”, kuriem talkā nāk pirmīt pieminētā pārcilvēciski izturīgo diversantu vienība no “kaimiņvalstu teritorijas”. Droši vien Krievijas un Baltkrievijas militāristu kopīgo mācību laikā iegūtās iemaņas noderētu arī iespējamo nemieru apspiešanai savu valstu teritorijā, par ko bažīties abu valstu valdniekiem varētu likt pēdējā laika notikumi Lībijā un Sīrijā.

Tomēr mācību primārais mērķis ir Krievijas kaimiņvalstis, kā liek domāt ne tikai simulētās karadarbības teātrim izvēlētais Baltijas reģions un scenārija caurspīdīgās dīvainības. Jūnijā ziņu aģentūra Interfax vaļsirdīgi ziņoja, ka Zapad – 2013 izspēlēšot krīzes scenāriju, kura pamatā būšot konflikts, ko izraisa “starpvalstu attiecību pasliktināšanās iekšējo etnisko un etniski reliģisko pretrunu un teritoriālo pretenziju dēļ”.

Jāatgādina, ka jau 2009.gadā pēc toreizējā Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva ierosinājuma tika papildināti ar likumu atļautie gadījumi, kuros Krievija var izmantot bruņoto spēku vienības ārpus savas teritorijas, un viens no šiem gadījumiem ir “Krievijas Federācijas pilsoņu aizsardzībai ārzemēs”. Turklāt Baltija likumā pieminēta kā viens no reģioniem, kur to var darīt.

Trešdien Lietuvas Seima Nacionālās drošības un aizsardzības komisijas priekšsēdētājs Artūrs Paulausks uzsvēra, ka līdztekus Zapad – 2013 mācībām īstenots “informatīvais karš” pret Baltijas valstīm – baltiešiem naidīgas propagandas kampaņa Krievijas plašsaziņas līdzekļos. Paulausks pieminēja paziņojumus par Viļņas apgabala it kā piederību Baltkrievijai un arī Kremļa instinktu rupora Vladimira Žirinovska izteikumus, ka Baltijas valstis vajagot vienkārši atkal okupēt un iznīcināt.

Krievija pēdējos četros gados ir dubultojusi militāros izdevumus un atbilstoši armijas modernizācijas programmai plāno tos turpināt palielināt līdz 2020.gadam. Pieaug Krievijas bruņoto spēku koncentrācija arī Latvijas robežas tiešā tuvumā. Ostrovas lidlaukā Pleskavas apgabalā top jauna desanta helikopteru bāze. Nākamgad plānots Baltkrievijā izvietot raķešu sistēmas, bet 2015.gadā izveidot jaunu Krievijas aviācijas bāzi.

Varbūt Krievijas militāra agresija Baltijā arvien paliek hipotētiska. Taču reāla ir gan militāro muskuļu audzēšana, gan pieaugošā konfrontācija ar Rietumiem. Skaidrot to tikai ar Putina režīma iekšpolitiskiem mērķiem – centieniem nostiprināt savu autoritāti pašā Krievijā – laikam gan būtu riskants pašapmāns. Zapad – 2013 mācību patieso mērogu Kremļa blefošanas mašīna cenšas noslēpt, nevis uzdot par lielāku, nekā tas bijis.

 

Komentāri (76)

oskaar 13.10.2013. 01.59

Vai ta kādam vēl ir ilūzija, ka mums blakus austumos dzīvo kaut kāda miera dūja?
Katra nedēļa atnes kaut kāds jaunas vēstis par to, ka tā nav.
Manevriem nepievēršoties, šonedēļ galvenie laikam bija Lietuvas pienā un Holandes tulpēs atrastie mošķi, kuru dēļ tos Krievijā ievest aizliegs. Pirms tam- tas pats ar produktiem no Ukrainas. :)
Interesanti- no Krievijas ienākošajā dabasgāzē nav nekā tāda, ko ik pa laikam varētu atzīt par lietotājiem bīstamu un aizliegt importēt- kamēr nav novērsta šī bīstamība?

+24
-1
Atbildēt

3

    oskaar > oskaar 13.10.2013. 02.43

    Interesantāk tomēr būtu no Krievijas ienākošajā dabasgāzē atrast kaut ko tādu, ko Oņiščenko līdz šim ir atradis no Gruzijas nākošajā Boržomi, Moldovas vīnos, Latvijas šprotēs, Lietuvas pienā, Holandes tulpēs u.t.j.p..
    Konkurences zudēšana- tas jau vairs nav tik interesanti :)

    +12
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > oskaar 13.10.2013. 11.54

    Kādu krievijā ražotu ķīmislo ieroču klātbūtni? Nebūtu tak nekāds brīnums pie tā bardaka, kas tur valda, un naida histērijas pret Baltiju, kas tiek nemitīgi kurināta.

    +18
    0
    Atbildēt

    0

    Nika > oskaar 13.10.2013. 02.24

    Nekas nav jāatklāj. Vajag tikai sabūvēt sašķidrinātās gāzes termināļus. 10 gadu laikā Gazprom zaudēs konkurenci un Eiropa pirks gāzi no ASV, Katāras utt.

    +18
    0
    Atbildēt

    0

jmaklakovs 13.10.2013. 09.23

Pēc manām domām militāru Krievijas aktivitāšu iespēja Baltijas teritorijā jau tagad tuvojas 50/50 robežai, turklāt šī iespēja pieaug lielos tempos. Iemesls – Krievijas izlēcieni un Rietumu bezpalīdzība uz tiem reaģēt. Pussy Riot, Navaļnijs, Greenpeace, ekonomiskās sankcijas pret n-tām valstīm, militārie manevri un iebiedēšanas akcijas. Var turpināt vēl.
Tie kas liek cerības uz NATO daļēji, bet smagi kļūdās, NATO var palīdzēt atbrīvot Baltijas teritoriju, bet šobrīd tai ir minimālas iespējas novērst iebrukumu. Kāpēc? Tāpēc ka visi ieciklējušies uz Krievijas politikas prognozēšanu, bet tādas dabā nepastāv. Ir viena cilvēka – Putina politika. Tas vai Krievija uzbruks būs atkarīgs no tā ar kuru kāju Valoģa izkāps no gūltas. Pārējie tik mās ar galvu, piekrītot jebkuram cara izteikumam. Citāda domāšana Krievijā tiek iznīcināta tiešā vārda nozīmē.
Ja jums šķiet, ka man ir paranoja paskatieties uz pēdējiem Krievijas izlēcieniem. Neviens no tiem nav tālredzīgs, valstisks. Putinam nav jāuztraucas, ka pēc nedēļas neviens nepirks Krievijas gāzi. Sīkums! Viņam Krievijā pieder viss!

+13
0
Atbildēt

5

    inesite15 > jmaklakovs 13.10.2013. 12.21

    > >>>nomale …………. par
    sūnuciema cerība = Pussy Riot
    Pussy Riot
    Pussy Riot
    ………………….. ja vispār vēl ir . Jā . OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO !

    Par to, cik to Sibīrijas lāčuzemi ar tās gb kapteini, & un cik sh-to muļķuzemi ar jau genetiski dresētiem partejiskiem veiksmesstāstniekiem ………….. kurās vietās cik par pilnu ņem – ……..
    to, ladi – izmetam …

    0
    -13
    Atbildēt

    0

    austrisv > jmaklakovs 13.10.2013. 13.35

    Nomale, pilnībā var piekrist Putina vērtējumam, jo augumā maziem un bērnībā dzīvojot nabadzīgā ģimenē,pie tam , liekas, ka māte, kura laikam taču bija apkopēja, nespēja sagādāt pārtikušu vai pat paēdušu dzīvi Putinu ģimenei, Šie “mazie” cilvēciņi vienmēr ir vēlējušies atriebties pārējai pasaulei , lai kaut cik justos realibitēti par bērnībā pārciestām morālajām ciešanām
    Cik gan tādu mazu cilvēciņu nav vēlējušies pasauli sabradāt ar savām nelietīgajām kājelēm. Vai tad tādi nebija Hitlers, Staļins utt…

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    jmaklakovs > jmaklakovs 13.10.2013. 12.59

    Bet, Krievijas ekonomikā neiet gan spīdoši, un tomēr tā pieņem lēmumus, kuri šo stāvokli nevis uzlabos, bet pilnīgi noteikti pasliktinās. Nu kā var uzskatīt par tālredzīgu politiku kost rokā, kas tevi baro (pērk no tevis resursus, kas ir tavs vienīgais iztikas avots)? Jebkuri ekonomiskie vai militārie draudi no Krievijas puses liek apdraudētajām valstīm pastiprināti meklēt citus piegādes avotus.
    Krievijas politika ir absolūti neloģiska, un tas liek meklēt iemeslus – kāpēc.
    Mans viedoklis ir tāds, ka atšķirībā no visām pārējām valstīm, kurās lēmumi tiek pieņemti domu apmaiņu rezultātā, Krievijā to šos lēmumus pieņem Putins vienpersoniski, atbilstoši savai dzīves uztverei un izglītībai.
    Psihologiem patīk attēlot cilvēku vajadzības piramīdas veidā ar izdzīvošanu apakšā un slavu spicē. Putinam noteikti nav jāuztraucas par barību un pajumti, tāpat arī bagātība viņam jau sāk šķist garlaicīga. Tautas bagātība? Kuru Krievijā tas interesē? Skaļākos protestētājus sabāž cietumā (ja skaļākajam protestētājam paveicas). Kas vēl Putinam pietrūkst? Slava un pasaules ietekme! Vēlme pasaulē spēlēt pirmo vijoli.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > jmaklakovs 13.10.2013. 10.50

    Nu, nu! Es gan domāju, ka Putina valstij nemaz tik labi neiet erkonomikā jau nu noteikti ne. Tāpēc arī Putins tā ārdās, jo impērija taisās galīgi sabrukt. Kur tad Ukraina, Moldova, Gruzija? Lūk, tāpēc nu vīksta dūres ar armijas palīdzību: sak , re cik vareni esam. Bet, vai ar armijas palīdzību vairs var piespiest citas tautas strādāt krievu imperialistu labā?Taču nē: skat Krievijas cilvēki lielā skaitā, pie tam naudīgie, mūk no Krievijas! Tos taču ar armijas palīdzību Krievijā neatgriezīs, nu gluži tāpat kā šos krieviņus, kuri dzīvo te laimīgi, ka var mīlēt Krieviju no attāluma! Tāda mīlestība viņiem ir raksturīga, jo Krievijā dzīvot viss viņi negrib un arī negribēs, jo ir izbaudījuši citu valstu un demokrātijas labumus.
    Putins bļaustās un vīksta kulakus, bet faktiski ir tas pats milzis uz māla kājām, kas bija arī PSRS laikos.
    Re, jau kosmosa aģentūras vadītājs tika atlaists no amata, jo jau septiņas raķetes nogāzās tūlīt pēc palaišanas, un kur tad vēl regulārās lidmašinu katastrofas. Viss Krievijā ir nolaists līdz kliņķim, un tāpēc jau jābaida pasaule un jātēlo cik viņi ir vareni, lai gan paši ir izzagta un korumpēta valsts, kuru vada droši vien pasaulē bagātākais un korumpētākais cilvēks- Putins. Ak, ši melu, nabadzības un puspamestā zeme- Krievija. kas cits viņai atliek, ja cilvēki to masveidā pamet, ja ne vien tēlot milzi, kurš gan patiesi apdraud pasauli, jo nav prognozējams.

    +11
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > jmaklakovs 13.10.2013. 17.25

    Mani absolūti neinteresē, kādas bērnības traumas ir guvis Putins vai kāds cits kaimiņvalsts diktators. Ne mēs to varam novērst, ne iespaidot. Varbūt parunāsim par to, ko mums darīt, kā pastiprināt savu militāro, ekonomisko, kiber- un informācijas drošību? Kā pārstāt izlikties par beigtiem? Kā vēlēt priekšstāvjus, kuri saredz apdraudējumu un nesmaida mīļī kārtējo simbolisko spļāvienu noslaukot?

    +12
    0
    Atbildēt

    0

austrisv 13.10.2013. 09.00

Ko gan citu gaidīt no tāda cara kā Putins?
Paldies Dievam, ka esam NATO, taču pārāk jau esam iegrimuši domās, ka NATO mūs aizstāvēs, bet pašiem neka snav jādara, lai nodrošinātu savu armiju nevis barotu štābu, kas droši vien notiks, ja piešķirs vairāk līdzekļu aizsardzībai no budžeta. Vecās krievu armijas morāle un tikumi jau mūsu armijā dziļi iesēdušies un nav politiskas gribas patiesi lauzt šo krievu armijas modeli. izskatās, ka ģenerāļu Latvijas armijā netrūkst- nu gluži tāpat kā Krievijā.
Patiesību sakot, nesaprotu kāpēc gan Putinam būtu nepiecieša Baltija? Vai tikai ambīciju dēl, lai Krievija atkal atgūtu to ko zaudējusi sava imperiālisma dēļ, jo zemes jau krieviem atliku likām un visa piedrazota un pamesta.
Vai Putins maz padomājis, kas notiks, ja viņš te ar savu varzu iebruks? Būs laimīgs uz citu nelaimes rēķina? Spējīgākie cilvēki tāpat dosies prom, un paliks tādi paši kā krievijā, kuri neko jēdzīgu nedara- vien dzīvo uz gāzes pumpēšanas rēkina.

+12
-2
Atbildēt

16

    inesite15 > austrisv 13.10.2013. 12.43

    nevienam tur nekas – ne caurums, ne traips nebija – nebija tikmēr, kamēr TEPAT UZ VIETAS … Tālavas baurētāju neskaitāmās komandas NESĀKA SMIRDĒT – eksperimenta Veiksmeszemes.lv pele Sibīrijas lācim uz deguna sāka braši drist – pie kam ne tā kā … mieradūja ….- uztaisa un aizlido … ne tak – kā mērablusa – kož tik un driš….

    0
    -16
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > austrisv 13.10.2013. 17.58

    Atliek tikai piekrist, gribot vai negribot.

    +4
    -9
    Atbildēt

    0

    Vineta > austrisv 13.10.2013. 22.25

    ex-diena-lasitaji
    Gari un neparliecinoši. Ko gan var sagaidīt no 1,5% galējo plānprātiņu, kas līdz pat pēdejam turās pie Zatlera NKVDešņika frenča stērbeles.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    ineta_rr > austrisv 13.10.2013. 16.38

    Gribēju aivarsk likt plusiņu, bet atkal sāka par patriotīšiem muldēt. Vajag izlasīt http://www.ir.lv/2013/10/9/tikai-kauli-un-gramatas kur viss uzrakstīts daudz labāk nekā es to spētu izskaidrot. Tikai diez vai uz NA nozombēto elektorātam tas liks sākt domāt.

    Kādēļ jājauc viss vienā nacionālistiskā putrā? Ne jau ar kaut kādu patriotiskās lielgabalu gaļas audzināšanu var stāties pretī lielvarai. Paši kaucat par demogrāfiju, bet tad tik gribat audzināt bērnus par lielgabalu gaļu un tādiem cilvēknīdējiem kādi jau tiek audzināti robežas otrā pusē, lai tā „klope“ lielāka un līķu vairāk. Kā saka, ja paņems uz masu, ko nacionālīši laikam tik ļoti grib, mums nav nekādu izredžu pret valsti, kurai ir burtiski 100 reizes vairāk cilvēku.

    Tad ko darīt? To ko NA un pārējie hūtainie nekad nedarīs – pirmkārt, valstij jābūt bagātai, lai tā varētu atļauties bruņojumu, algas karavīriem un to apmācību, kas nozīmē, ka oligarhu ķešas paliks tukšā, bet to hūtainie nepieļaus. Otrkārt, valstij jābūt tādai, kurai cilvēki tic.
    Jā, nacionālīši tūlīt bļaus par identitāti, prognozējami. Identitātei ir nozīme, un daļa no mūsu identitātes ir Dziesmu un deju svētki. Taču tāpat mūsu identitāte ir, piemēram, dziesma latgaliski, kas skanēja LR1 raidījumā „Kolnasāta“, kurai diemžēl palaidu garām nosaukumu un izpildītāju, jo tajā brīdī biju virtuvē, taču dziesma pārsteidza ar to, ka vidus bija kā tradicionāla tautasdziesma, taču nobeigums bija džeza stilā. Arī tā ir daļa no mūsu kultūras. Nav jānievā vai jāpazaudē tradicionālā kultūra, taču noteikti nav arī jāiekonservē uz vēl 1000 gadiem, ka to grib NA, jo rezultāts būs tikai vēl vairāk stagnācijas, un vēl 1000 gadi izbrīna, ka esam nepārtraukti Eiropas astē, ja vispār noturēsimies Eiropā.
    Nav jānievā sava pagātne, savi senči, un nav jānievā arī viss jaunais. Ir jāvāc informācija, citu pieredze, jāvērtē tās derīgums un atbilstība mūsu vajadzībām, un labais jāievieš Latvijā. Ar laiku varēsim arī paši izgudrot ko pilnīgi jaunu. Nav divu vienādu valstu, katrai ir savas īpatnības, un mēs vēl tikai meklējam savu ceļu, tādēļ arī mums naidīgi režīmi tā cenšas visos iespējamajos ceļos mūs diskreditēt un pavērst tiem izdevīgā virzienā, jo ka valsts mēs vēl tikai veidojamies.

    Atgriežoties pie galvenā jautājuma, tad kas ir valsts, kurai cilvēki tic? Es saku, ka valsts, kurā ir skaidri spēles noteikumi nevis savējo būšana un intrigu vērpšana. Tā ir valsts, kuras pilsoņi zina, ka valstij var uzticēties, ka tā organizēti un efektīvi spēs tikt galā grūtās situācijās, tādēļ vajag sadarboties ar citiem, lai kopā pārciestu grūtības, lai atvairītu briesmas. Visbeidzot, tā ir valsts, kurā ir skaidri noteiktas cilvēktiesības un brīvības, kuras tiek stingri aizsargātas.

    Paši sev varat atbildēt, vai karadarbības gadījumā skriesiet uz kazarmām, kur visdrīzāk neviens nesapratīs, ko ar tādu meža dīvainīti darīt, vai sametīsiet svarīgāko bagāžniekā un metīsiet monētu, lai izlemtu, vai braukt uz ziemeļiem vai dienvidiem? Es patlaban izvēlētos pēdējo, jo nav nekādas ticības, ka valsts spēs organizēt, apbruņot un vadīt civiliedzīvotājus. Jā, ja būs politiskā griba, profesionālā armija cīnīsies, taču tai ir jābūt lielākai, labāk bruņotai (nojaušu, ka patlaban patronu mums mazāk kā paši zināt kam karavīru šajā reģionā), un noteikti vajadzīga zemessardzes tipa rezerve, kas varētu palīdzēt aizsargāt savu apriņķi un atslogot armiju, kā minimums tas sniegtu cilvēkiem kaut kādu ticību sev un apziņu, ka viņi valstij jeb pilsoņu kopumam ir vajadzīgi, pie nosacījuma, ja šādā sistēmā nebūtu Latvijai patlaban raksturīgais bardaks kā visur citur.
    Diemžēl šī sovoku bardaka izskaušanai vajadzīga politiskā griba stiprināt valsti, kas dabiski nozīme vājināt oligarhus, tādēļ tā saucamie nacionālīši kopā ar māsām amēbām un 5. kolonnu saskanīgi iespītēsies un to nepieļaus, bet pēc tam uzplēsīs kreklu un sauks sevi par patriotiem. Kā var ticēt šādai valstij?
    Negribēju un neplānoju beigt ar šādiem vārdiem, bet tā sanāca, piedodiet.

    +8
    -9
    Atbildēt

    0

    ineta_rr > austrisv 15.10.2013. 14.46

    Kur es teicu, ka jāizstājas no NATO vai ka nav jābūt maksimāli dziļi integrētiem Eiropā?!! Kur es to teicu?! Abas īs organizācijas neliedz mums pašiem sevi aizsargāt, NATO būtībā to pat pieprasa, jo NATO ir NATO tāpēc, ka to veido nevis vājas valstiņas kā dažu labu citu organizāciju, bet gan militāri spēcīgas valstis. Un es noteikti nesaku, ka mēs varam būt garantēti varenāki par kādu no lielvarām, ka varēsim (vai ka mums vajadzētu) pašiem kašķi meklēt, taču, attīstot ekonomiku, mums būs lielāks IKP, tādējādi kaut vai noturot tos pašu 2% no IKP armijas finansēšanai, investīciju apjoms pieaugs, un sadarbojoties ar tuvākajiem kaimiņiem mēs varam veikt lielākus pasūtījumus kā arī stratēģiskāk būvēt savu aizsardzību. Un spēcīgāka armija mums pašiem var nākt tikai par labu. Un par kājnieku ieročiem pārāk nebēdājiet – ir arī par karabīnēm krietni destruktīvāki „mazie“ jeb personālie ieroči, ja tikai ar nauda tādu iegādei un treniņu nodrošināšanai, piemēram, var katram otrajam vai ceturtajam profesionālajam karavīram izsniegt jaunākās paaudzes pusautomātisko granātmetēju.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ansis > austrisv 14.10.2013. 17.11

    ex-diena
    Tava saprašana par mūsdienu karu ir absolūta nulle. Pat ja visus Latvijas iedzīvotājus pārtaisīsi par kareivjiem vai zemessargiem, tad tikuntā Latvija nevarēs Krievijas armijai pretoties ilgāk par 1 dienu.

    Praktiski ir tikai viens veids – darīt visu, lai NATO un ES sabiedrotie garantētu mūsu drošību un Krievijai negribētos mums uzbrukt.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    ineta_rr > austrisv 14.10.2013. 18.18

    Ko lūdzu? Ja ir nauda, var iepirkt tādus ieročus, ka jebkuram pretiniekam maz neliksies. Var izveidot ārzemju leģionu, var izmantot algotņu pakalpojumus, ko tik nevar, ja ir nauda. Kaut vai pielietot bezpilota lidmašīnas, ar kurām aizstāt iztrūkstošo dzīvo spēku, turklāt vismaz brūnā lāča ierindnieki neko tādu nebūs redzējuši un pat nesapratīs, kā rīkoties. Un ļoti liela nozīme ir gaisa pārsvaram, kas pret PSRS lūžņiem nav nekas neiespējams, ja tikai ir simtiem miljardu modernu NATO iznīcinātāju un pretgaisa aizsardzības sistēmu iegādei, apkalpošanai un karavīru apmācībai. Un paskatieties kā ASV nelec kautiņā ar ĶTR – naudas spēks. Ja Latvijā būs spēcīga ekonomika, tas automātiski nozīmēs, ka būsim arī nozīmīgi pārējai pasaulei, tādēļ būs lielāka motivācija mūs aizstāvēt, lai nezaudētu svarīgus un unikālus ražotājus.

    Un gribu zināt, kā izpaužas „darīt visu, lai NATO un ES sabiedrotie garantētu mūsu drošību“ – kas tieši mums būtu jādara vai nav jādara? Un riebīgi atgādināšu, ka grūtā brīdī var izrādīties, ka 1000 kilometrus uz dienvidiem par mums labi ja iedegs svecīti, bet tā vietā, lai ietu karot, stingri pakratīs ar pirkstu austrumu ziemeļaustrumu virzienā.

    Tāpat ir skaidrs, ka brūnais lācis negrasās uzbrukt, patlaban. Cita lieta, ja pasaulē kaut kas katastrofāli izmainīsies, un varēs mūs „paņemt“, neriskējot atrauties no NATO. Un bruņošanās pie mūsu robežas nevis ĶTR, acīm redzot, nozīmē, ka viņi, iespējams, saredz šādas izredzes nākotnē.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    ineta_rr > austrisv 14.10.2013. 09.26

    Visiem Jūsu uzskaitītajiem cilvēkiem, manuprāt, bija pietiekoši daudz līdzcietības un intelekta, lai viņi Justos dziļi pazemoti, ja zinātu, kādi cilvēki viņus saukā par sev līdzīgiem nacionālistiem.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    ineta_rr > austrisv 14.10.2013. 22.15

    Bezpilota loriņi viņiem vēl ilgi nebūs, un, kad būs, smagi atpaliks no NATO, jo tur ļoti liela nozīme ir programmatūrai, bet ar to tur vienmēr bijušas problēmas, tāpat kā ar kvalitāti. Jā, labāk nekā civilajiem turpat, taču tas nav daudz. Kā viņiem ies ar tiem 70%, redzēsim, nojaušu, ka gaisa spēkiem noteikti 70% būs nepaceļams apjoms, jo jaunākās paaudzes lidmašīnas ir dārgas, turklāt nav vēl izmēģinātas kaujās, tā kā faktiski sanāk kaķis maisā, un visdrīzāk atkal atpaliks elektronika no tā, kas atrodams NATO lidmašīnās.

    To mācību laikā lasīju ziņu portālus un pie sevis katru reizi noteicu: „visas 5 lidmašīnas“, jo skaidrs, ka vairāk pagaidām nav, un, šķiet, apkārt arī netirgo, tātad problēmas ar ražošanas apjomu un, iespējams, kvalitāti. Paskatoties Wikipedia, redzams, ka, pirmkārt, jaunās lidmašīnas ir tikai Su-34 nevis atceltais Su-47, par ko paši siekalojās pirms gadiem 10, otrkārt, jā, plāno tur līdz 2020. gadam ieviest 200 Su-34 modeļus esošo 300 Su-24 vietā (Gebelsa stila frontes iztaisnošana?), taču pēdējo 7 gadu laikā ir uztaisīti tikai 29 sērijas modeļi, tā kā nākamo 7 laikā uztaisīt 170 var tikai PSRS stila piecgades plānā nevis realitātē. Vēl Wikipedia redzams, ka mums vistuvākās atrodas Lipetskā (ceru, ka pareizi uzrakstīju?), kur atrodas 6 lidmašīnas, taču mācībās piedalījās 5, tātad neviļus jādomā, ka aptrūkās degvielas, vai 6. stāv rezerves daļām pārējām. Domāju, vairumam pazīstama sovoku bardaka pazīme.

    Runājot par ekonomiku, jā, patlaban pārsimt miljardi aizsardzībai izklausās pēc absolūta neprāta, taču vajag paskatīties uz, piemēram, Dienvidkoreju – teritorija tikai par 40% lielāka, toties iedzīvotāju 25 reizes vairāk, rūpniecības dēļ ekonomika virs viena triljona dolāru, tādēļ valsts, kas mazāka par lielāko daļu pasaules valstu, var atļauties vienu no lielākajām armijām pasaulē un kašķēties gan ar ĶTR, gan Japānu vienlaicīgi, esot karastāvoklī ar Ziemeļkoreju vairāk nekā pusgadsimtu.

    Protams, mums cita mentalitāte, taču kopā ar Igauniju un Lietuvu mēs noteikti varam attīstīt savu ekonomiku un līdz ar to izdevumus aizsardzībai līdz izmēram, kad naidnieks apdomās desmitreiz, ja arī tajā brīdī būsim vieni paši. Turklāt ekonomikas attīstība ir vienīgais veids, kā mēs varēsim atļauties uzturēt labklājības valsti, skolot nākamās paaudzes un nākotnē atgūt daļu emigrantu.
    Tādēļ beidzot jāsaprot, ka nozogot valsti, tā tiek vājināta, vēl vairāk, tā burtiski tiek nozagta līdzcilvēkiem un nākamajām paaudzēm, jo valsts ir cilvēki. Tāpat kā nevar vienlaicīgi kalpot 2 valstīm vai caram un komunistiem, vai mafijai un policijai, tāpat nevar vienlaicīgi kalpot valstij un oligarhiem. Pašpasludinātajiem nacionāļiem ir jāizlemj, kurā pusē viņi ir, kas tā ir par Latviju, kuras vārdu viņi gatavi sev uz krūtīm iegriezt. Vai tā ir tā pati Latvija, par kuru tauta stāvēja uz barikādēm? Vai tomēr privatizēta un savu plūcēju gaidoša neatkarīgu un ķildīgu karaļvalstu federācija, kur ietekmīgākie no paštaisītajiem karaļiem visu izlemj pēc personīgā labuma, gatavi nodot tautu, ja tikai tas tūlītēji pilda viņu kabatas?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Ansis > austrisv 14.10.2013. 20.49

    Nu jau labāk, tikai arī mūsu ekonomikas iespējas nevajag pārvērtēt. Krievijā ir apmēram tāds par IKP uz dvēseli – tikai viņiem cilvēku ir ap 150 miljoni, kamēr mums 2. Ja neskaita brīžus, kad piedzīvosim “treknos gadus” – respektīvi būs atkal kāds burbulis, tad normāli lielāku IKP pieaugumu par 3-4% parasti nesasniegsim.
    Bet pa ja mums būtu baiga nauda un vislabākais bruņojums … 2.Pasaules karā vācieši pirmajās dienās uzbruka pa 30-50km dienā – tik cik kājinieki varēja izstaigāt līdzi tankiem. Mūsdienās mehanizētie spēki brauc simtiem km dienā. Nu un nevaram jau armiju visu laiku turēt kaujas gatavībā pozīcijās, gaidot ka varbūt šodien Putins sāks …
    Iedomājies ka Zapad2013 noslēgumā visi tie spēki pēkšņi šķērsotu robežu … cik laiku vajadzētu, lai izsludinātu trauksmi, sapulcētu spekus … Pa to laiku iebruceji jau būtu okupejuši praktiski visu Baltiju. Tā ka es uzskatu, ka lielāks uzsvars jāliek uz “atbaidīšanu”, bet ja nu tomēr, tad sekojošu atbrīvošanu ar NATO un ES ātrās reaģēšanas spēku pretuzbrukumu no Vācijas teritorijas. (pat ES ātrās reaģēšanas spēkiem gatavība ir ap 7-10 dienas)

    Un Krievijas bruņojumu gluži par PSRS lūžņiem saukt nevar. Viņi līdz 2020. gadam plāno modernizēt ap 70% ekipējuma. Pagaidām viņiem ir problēmas ar sakariem, ar bezpilotiem un viņiem nav lidmašīnu bāzes kuģi, bet ar visu pārējo viņiem nemaz tik slikti nav arī tagad.

    Par to, ka viņi gaida “momentu” – šaubu nav. Kas mums jādara – vispirms jau aktīvi jāpiedalās NATO misijās, ES ātrās reāģēšanas spēkos nu un savi militārie tēriņi būs vien jātuvina 2%.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    janis17 > austrisv 13.10.2013. 23.27

    Ex diena
    profesionālā armija cīnīsies, taču tai ir jābūt lielākai, labāk bruņotai (nojaušu, ka patlaban patronu mums mazāk kā paši zināt kam karavīru šajā reģionā), un noteikti vajadzīga zemessardzes tipa rezerve, kas varētu palīdzēt aizsargāt savu apriņķi un atslogot armiju, kā minimums tas sniegtu cilvēkiem kaut kādu ticību sev un apziņu, ka viņi valstij jeb pilsoņu kopumam ir vajadzīgi, pie nosacījuma, ja šādā sistēmā nebūtu Latvijai patlaban raksturīgais bardaks kā visur citur.
    Diemžēl šī sovoku bardaka izskaušanai vajadzīga politiskā griba stiprināt valsti, kas dabiski nozīme vājināt oligarhus.
    _____________________________________________________
    Tieši šis fragments no tava pārējā pentera ir tas, par ko es runāju. Un, ja nesāksim darīt šodien, tad rīt jau var būt par vēlu. Un, ja tu domā, ka apsaukājot mani par “nacionālīti”, tu demonstrē ko vairāk par savu gara nabadzību, tad maldies, jo NACIONĀLISTI bija gan K.Valdemārs, R.Blaumanis, Alunāns, Auseklis, utt. utjpr. Tavuprāt viņi bija tūdaliņi :)))))))))))))))
    Nacionālisms ir pasaules skatījums, kurā par galveno vērtību sabiedrības un valsts funkcionēšanā, kā arī starpvalstu attiecībās tiek uzskatītas tautas intereses. Nacionālisms ir dabisks turpinājums ģimenes/dzimtas kopības izjūtai. Nacionālisms ir savas tautas pienākumu un tiesību īstenošana un aizsardzība, citu tautu tiesību atzīšana viņu zemēs.
    Tautas intereses ir tādi apstākļi vai procesu virzība, kas nodrošina tautas attīstību, tas ir, garīgo, fizisko un saimniecisko labklājību. Ar šāda uzstādījuma palīdzību, jebkurā dzīves sfērā varam noteikt tautas intereses. Tāpat varam vērtēt arī jebkuru politiķu lēmumu; vai tas veicina vai neveicina tautas attīstību un labklājību.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    Ansis > austrisv 14.10.2013. 16.42

    Bet – ar to Latvijas armijas štāba kritiku krietni pārcenties. NBS un AM praktiski ir vienīga no Latvijas ministrijām, kam ir reāls plāns pa gadiem, kādas investīcijas veikt un par kādām summām.
    Un ja valdība pildītu likumu, ko Saeima pagājšgad pieņēma, un piešķirtu AM prasīto budžetu, tad tiktu uzsākta bruņumašīnu iegāde – pamatā jau priekš NATO misijām, jo pašlaik mūsējiem jāaizņemas bruņumašīnas no amerikāņiem vai norvēģiem.

    aivarsk – pilnībā piekrītu – mūsdienās praktiski jau Krievijai nav vajadzīga Baltija, bet viņi to uztver kā nacionālu pazemojumu, ja nevar atgūt visas “senās” un “netik senās” “slāvu zemes”. Un ar šiem terminiem tiek apzīmēts viss Eirāzijas kontinents, jo visur var atrast kādu reālu vai izdomātu slāvu, vai pareizticīgo, vai vismaz kādu Bizantijas imperatoru, kurš itkā visu savu impēriju novēlējis Maskavas kņazam.

    Putins mums nav nekāds draugs… Bet ja paklausāmies Krievijas opozicionārus, tad paliek vēl baisāk, jo tie pārējie arī publiskās runās par cilvēkiem uzskata tikai krievus. Tā ka … zināma taisnība ir tiem (kā Dombrovskis un Zīle), kas grib mūs ES kodolā iesiet cik nu pamatīgi var, lai Eiropieši nekādi nevarētu mūs pamest Krievijas varā. Baidos tikai, ka tajā Eiropas kodolā no Latvijas paliks tikai nosaukums, bet paši latvieši pāris paaudžu laikā tiks pārkausēti angliski vai vāciski runājošos eiropiešos.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > austrisv 13.10.2013. 20.41

    > ex-diena-lasitaji

    Jūsu pamācuošās runas efektu mazliet aizēno praporščika stils un uzbļāvieni jefreitora manierē.

    +8
    -3
    Atbildēt

    0

    oskaar > austrisv 13.10.2013. 19.32

    Bet
    Manuprāt- Puķins būs laimīgs. Par cilvēkiem taču viņam ir nospļauties- ko viņš nupat pateica par itin izcilu krievu zinātnieku?- “Pridurok”.
    Manuprāt- Puķinam svarīgs šķiet viņa pārvaldāmās teritorijas lielums, nevis to ļaužu labklājība, kuri šajā teritorijā dzīvo.
    Protams- ir iespējams, ka es kļūdos, un Puķina dvēsele ir daudz smalkāka, un viņš dziļi pārdzīvo pat Baltijas tautu likteņus. Būtu jau skaisti:)

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > austrisv 13.10.2013. 16.37

    Jaunā Internacionāle – visu zemju “haļavščiki”, apvienojāties! Ar nulli priekšgalā:))

    +11
    -2
    Atbildēt

    0

    janis17 > austrisv 13.10.2013. 09.15

    Nu Tu dīvaivini runā. Skaidrs, ka pļūķinam Baltija nav vajadzīga, tāpēc to var okupēt. Baltija ir krieviem kā kauna traips – caurums cara mantijā. To vajadzētu aizlāpīt pēc viņa un arī citu domām. Impēriski domājošam krievam Baltikas valstis vienmēr būs pazemojoši zaudētā teritorija. Rietumi vienmēr būs apdraudošs pretspēks. Krievija nekad nepakautrēsies izmantot citu vājumu, lai uz to iedzīvotos. Tāpēc mums jābūt ļoti stipriem, bet šodien vēl esam vāji. Vāji ar 0,85% aizsardzības budžetu, vāji ar savu nacionāli patriotisko audzināšanu, jo tikai naconālais mūs atšķir no citām valstīm.
    Vāji, ka pieļaujam krievu propagandu pa visiem kanāliem. Nevaram apturēt krievu desantu puķinkās, esesesrovkās, medveģevkās pierīgā. Daļēji valstij piederošs uzņēmums reklāmu neprot bez urlu iesaistes uztaisīt – koļa pasvisķi…
    Tas nekavējoties jāmaina.

    +15
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu