Atbrīvots Lībijas valdības galva (papild.) • IR.lv

Atbrīvots Lībijas valdības galva (papild.)

31
Lībijas premjerministrs Ali Zeidans uzstājas Briselē šogad maijā. Foto: AFP/LETA

Premjerministrs tika sagūstīts vien dažas dienas pēc ASV specvienību operācijas

Lībijas premjerministrs Ali Zeidans, par kura sagūstīšanu ceturtdien pavēstīja Lībijas valdība, ticis atbrīvots. Plašāka informācija par Zeidana atbrīvošanu pagaidām nav pieejama.

Bruņoti uzbrucēji agrā ceturtdienas rītā Tripolē sagūstījuši Lībijas premjerministru Ali Zeidanu, atsaucoties uz Lībijas valdību, vēsta LETA/AFP/BBC.

“Pārejas valdības vadītāju Ali Zeidanu uzbrucēji nezināmu iemeslu dēļ nogādājuši nezināmā vietā,” teikts valdības izplatītajā paziņojumā. Tiek pieļauts, ka premjerministru sagūstījuši bijušie nemiernieki.

Vienlaikus gan izskanējusi versija, ka premjerministru arestējis ar Lībijas valdību saistīto nemiernieku – Revolucionāro brigāžu – noziegumu apkarošanas departaments.

Kāds vārdā neminēts avots premjerministra birojā atklāja, ka Zeidans nolaupīts no Tripoles viesnīcas “Corinthia”, kurā viņš dzīvo.

Situācijas risināšanā iesaistīta valdība un Lībijas pagaidu parlaments – Vispārējais nacionālais kongress -, bet Lībijas iedzīvotāji tiek mudināti saglabāt mieru.

Pagājušajā mēnesī vizītē Lielbritānijā Zeidans lūdza Londonas palīdzību Lībijas atbruņošanā.

Lībijas premjerministrs sagūstīts vien dažas dienas pēc ASV specvienību operācijas, kuras laikā Tripolē tika sagūstīts aizdomās turamais “Al Qaeda” kaujinieks Abu Anass al Libi.

Amerikāņu desantnieki al Libi sagūstīja sestdien Tripolē. Al Libi bija izsludināts meklēšanā saistībā ar 1989.gada sprādzieniem ASV vēstniecībās Kenijā un Tanzānijā, un par viņa notveršanu ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) bija izsludinājis piecu miljonu dolāru (2,6 miljonu latu) lielu atlīdzību.

Lībijas amatpersonas operāciju asi kritizēja un apgalvoja, ka tām nav bijusi nekāda loma tās īstenošanā.

(papildināta ar jaunāko informāciju)

Komentāri (31)

dace_ampermane 10.10.2013. 11.34

Būtu jauki ja bruņoti uzbrucēji paņemtu kādu no Latvijas oligarhiem, jo tiesas jau šeit tikai izskatās, ka ir :)

+1
0
Atbildēt

0

ligakalnina 10.10.2013. 11.05

Nu re, “demokrātija”, kas tur ieviesta ar Rietumu, pārsvarā, ASV un Francijas atbalstu, plaukst, zied, un smaržo pilnā sparā, it sevisķi pēc ASV sūtņa nogalināšanas, par ko Obamu, principā, brīdināja, bet, viņš izlikās, ka neko nedzird, nu protams, “demokrātijas” vārdā.
Patreiz ASV grib pārtraukt finansiālo palīdzību Ēģiptei, jo tur armija, redz, arestējusi un vajā “musulmaņu brālības” “demokrātus”, tas, ka, kad viņi bija pie varas, notika koptu – kristiešu masveida izkaušana, tas, ASV, dabiski, neintersē, tas, ka Mursi, praktiski, gribēja ieviest šariātu, arī.
Rietumi ir slimi, un vairs nespēj atšķirt, kas ir draugi, kas ienaidnieki, kas svarīgi, kas nē.

+1
-1
Atbildēt

7

    ligakalnina > ligakalnina 10.10.2013. 12.15

    Nu tā musulmaņu brālība noteikti nav Rietumu draugs, un, protams, šeit jāizvēlas pēc mazākā ļaunuma principa.
    Vai arī K. Apsītis domā, ka islams ir piemērots demokrātijai?
    It kā brīvas vēlēšanas nenozīmē demokrātiju, kas Irānā ir demokrātija, kurā no islama valstīm vispār tāda ir?
    Pat Turcijā pēc islamistu, kaut, it kā mērenu, nākšanu pie varas, notiek demokrātisko brīvību ierobežošana, dalījums “savējos” – “ienaidniekos”, pret izglītoto un laicīgo sab. daļu tiek noskaņoti neizglītotie, bet, “ticīgie” laucinieki, reliģija tiek vienkārši izmantota elementāri peļņas gūšanas nolūkos, tāpat, kā Krievijā, islamofašisms, pareizticīgais fašisms – nekāda atšķirība.
    Jebkurā gadījumā, pat autotritārais militāristu režēms ir simtreiz labāks par reliģiozo fanātiķu režīmu, ar pirmajiem iespējams runāt, otri vadās pēc savām dogmām un spekulē uz viszemiskākajiem cilvēku instinktiem it kā reliģijas mērcē.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Ieva > ligakalnina 10.10.2013. 16.36

    nu mēs kaut kā apriori pieņemam, ka demokrātija ir vienīgā pareizā sociālā iekārta. Vai katarieši to grib? Vai redzamākais Latvijas uzplaukums pirms kara notika demokrātiskā sabiedrībā vai Ulmaņa autoritatīvajā režīmā? Diktatūrā, kā te daži saka. Vai Čīle Pinočeta laikā nepiedzīvoja ekonomisku uzplaukumu? Vai Hitlera laikā Vācijā bija bezdarbs? Vai Tečere ar savu krasi antidemokrātisko politiku astoņdesmitajos gados neizveda Apvienoto Karalisti no krīzes?
    Mēs citējam Čerčila teicienu par demokrātiju: Demokrātija nav labākā sociālā iekārta, bet nekas labāks nav izgudrots…
    Bet vai musulmaņiem, viņu kultūrai tā ir labākā? Vai nav tā ka rietumi to vienkārši uzspiež? Vai tad nav daudz tādu cilvēku, kuri vēlas, ka būtu kāds aiz kura sekot?

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Ieva > ligakalnina 10.10.2013. 12.22

    Man šķiet, ir savādāk- starp valstīm nav draugu, nav demokrātijas, ir intereses. Valstis nav līdztiesīgas, jo ir lielās un ir mazās. Tieši tas nosaka politiku. ASV iebruka Irāka ar ieganstu, ka Huseina režīmam ir atomieroči, un, ups, neatrada! Tā gadījās! Un tagad iedomājieties, ja to, piemēram, būtu izdarījusi Igaunija…
    Polijai, lai tā arī ir ekonomiskai salīdzinoši vāja, ir daudz lielāks svars, kā Igaunijai, kur ekonomiski daudzās pozīcijās ir Eiropas priekšgalā. Tāpēc, ka tā ir liela.
    Tā ir dzīves realitāte, kas jāņem vērā. Starp valstīm un tautām demokrātija nepastāv. Un tur, kur ziloņi trauku veikalā grozās, tur arī pa kādam traukam saplīst…

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Kristīne > ligakalnina 10.10.2013. 13.37

    Visam ir vajadzīgs laiks. Daudz laika.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    janis17 > ligakalnina 10.10.2013. 20.49

    ķīps, ne visu var izmērīt “ekonomiskajā uzplaukumā”…

    0
    0
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > ligakalnina 10.10.2013. 14.07

    Kalvi, Jums diemžēl ļoti tīk filosofija nevietā, protams, ka pēc revolūcijām nekas nav kā agrāk un dzīve arī momentā nesakārtojās, bet to nevajag jaukt ar faktu, ka Lībijā valda bruņotas bankas, islamisti un demokrātija nav pat papīrā vērta…Un nevajag arī aizmirst to, ka šo revolūciju tāpat kā cīņu pret Asada režīmu ļoti dāsni finansē viena pasakaini bagāta pundurvalsts – Katara, kur no demokrātijas nav ne smakas, bet pie varas ir izsmalcināts režīms ! Nešaubos, ka Asada gāšanas rezultātā Sīrijā būtu iestājies, kas līdzīgs, tomēr tur ir krietni spēcīgāka(un galvenais – lojālāka) valsts armija un vēl svarīgāk – ļoti ietekmīgi draugi. Rietumiem, redzot bardaku Lībijā ar visām no tā izrietošajām sekām ir manāmi pārgājusi apetīte uz jaunām revolūcijām, jo tas paver ceļu Al qaeda…un lielam bardakam ! Bez tam ir lieta par ko īpaši nerunā – tie paši lielie demokrātijas atbalstītāji S Arābija un Katara, bez liekas ceremonēšanās palīdzēja apspiest līdzīgu sacelšanos Bahreinā, jo tur atšķirībā no Asada un Kadafi, pie varas bija savējie ! Morāle te ir absolūti lieka !

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    aivarstraidass > ligakalnina 10.10.2013. 11.52

    Līdzīgi kā par Hosni Mubaraka vai Kadafi režīmu vienam otram ir nostaļģija arī pēc PSRS – tad legālās narkotikas kioskos netirgoja, bērni klausīja skolotājus, visiem bija darbs un visādi teroristi Dagestānā un Čečenijā nelaupīja un nespridzināja…

    Pēc revolūcijas dzīve reti kad strauji sakārtojas, bet tas nenozīmē, ka iepriekšējais režīms būtu bijis ilgtspējīgs. Pat Vācijai ar viņu augsto kultūras un apzinīguma līmeni pagāja apmēram 100 gadi (no 1848.g. revolūcijām pret absolūtismu un cenzūru līdz 1949.g. – VFR nodibināšanai) lai ieviestos stabila un demokrātiska valsts pārvaldes sistēma. Ēģipte ir šī ceļa pašā sākumā un par Lībiju vispār ir grūti kaut ko prognozēt – tur vēl nesen lietas organizēja beduīnu ciltis.

    >>> Patreiz ASV grib pārtraukt finansiālo palīdzību Ēģiptei, jo tur armija, redz, arestējusi un vajā “musulmaņu brālības” “demokrātus”, tas, ka, kad viņi bija pie varas, notika koptu – kristiešu masveida izkaušana
    =======
    Kristiešu-koptu grautiņi vēl vairāk notiek tagad, kad Mursi ir gāzts. Un Ēģiptes bruņotie spēki tur neiejaucas, jo viņiem ir izdevīgi novelt vainu uz “Musulmaņu brālību”, kuras vadītājus gan viņi ir visus arestējuši. Sk. http://www.nytimes.com/2013/08/21/world/middleeast/attacks-rise-against-egypts-christians.html?pagewanted=all . Kurš organizē baznīcu demolēšanu – NYTimes žurnālisti nevarēja noskaidrot.

    >>> Rietumi ir slimi, un vairs nespēj atšķirt, kas ir draugi, kas ienaidnieki, kas svarīgi, kas nē.
    ========
    Nu apgaismojiet mūs – kuri Lībijā un Ēģiptē ir tie rietumu draugi? Vai kaut vai “mazākais ļaunums” kaut kādā izpratnē?

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu