Igauņi — soli priekšā • IR.lv

Igauņi — soli priekšā

4
Demonstrācija Tallinā 1987.gada 23.augustā, atgādinot par Molotova—Ribentropa slepeno līgumu.

Igaunijas revolūcijas scenārijs daudz neatšķīrās no procesiem Latvijā. Tikai igauņi visu darīja mazliet ātrāk

Tāpat kā Latvijā, arī Igaunijā pirmie Atmodu iesāka kultūras darbinieki un vides aizstāvji, Igaunijā arī senatnes pieminekļu biedrība. Līdzīgi kā pie mums, iespaidīgākās tautas pulcēšanās notika zem dziesmas zvaigznes. Tomēr mūsdienās, pateicoties ASV dokumentālajai filmai The Singing Revolution, Rietumos terminu «dziesmotā revolūcija» saista galvenokārt ar Igauniju.

Pirmie ievērojamākie protesti toreizējā kaimiņu republikā risinājās 1987.gadā, kad vara gribēja īstenot plānus par fosforīta raktuvju paplašināšanu Ziemeļigaunijas laukos. Tas būtu prasījis jaunu strādnieku tūkstošu ievešanu Igaunijā. Igauņiem izdevās šo procesu apstādināt. 1987.gada 23.augustā Tallinā sarīkoja demonstrāciju, kas atgādināja par Molotova-Ribentropa slepeno līgumu. Tajā pašā dienā šāda demonstrācija notika arī Rīgā pie Brīvības pieminekļa. 

Tautas fronti (Rahvarinne latviski burtiski nozīmē «tautas fronte») vispirms nodibināja igauņi, un tas notika spontāni. Igaunijas Radošo savienību plēnumā Tallinā 1988.gada 1. un 2.aprīlī, tātad tieši divus mēnešus pirms Latvijas radošo darbinieku plēnuma, jau pūta jauni vēji. Drosmīgākie runātāji bija rakstnieki, starp viņiem nākamais Igaunijas prezidents Lennarts Meri, Arvo Valtons, nākamais Igaunijas vēstnieks Latvijā Jāks Jeerīts un citi. Televīzijas tiešraidē 13.aprīlī diskusijas dalībnieki izmeta domu par «tautas fronti perestroikas atbalstam». Šo domu Igaunijā uzņēma ar lielu sajūsmu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu