Atmoda mums blakus • IR.lv

Atmoda mums blakus

5
Alģirds Brazausks ar ģimeni 1990.gadā. Viņa kļūšana par Lietuvas kompartijas pirmo sekretāru ievērojami mazināja konfrontāciju starp sabiedrību un vietējo kompartiju.

Tieši Lietuvai bija lemts izciest vislielāko Maskavas spiedienu un pretošanos neatkarības centieniem, taču tie nebija apturami

Kā lietuvietim, kura bērnība pagāja Viļņā un jaunība, studējot Viļņas Universitātes Medicīnas fakultātē, man bija iespēja tuvumā vērot procesus Lietuvā. Jau darbojoties Latvijas Tautas frontē, neskaitāmas reizes valdes uzdevumā devos uz vēsturiskiem pasākumiem Lietuvā, tāpēc varu sniegt aculiecinieka versiju par turienes Atmodu.

Lietuvieši vienmēr uzsvēruši – neatkarīgās valsts atjaunošanas ideja allaž bijusi dzīva kā 18.gadsimta lielvaru sadalītās Lietuvas un Polijas apvienotās valsts atjaunošana. Lietuviskuma idejas cauri gadsimtiem ne bez grūtībām nesa arī katoļu baznīca. Un, protams, vēsturiski vistuvākie notikumi, kuru aculiecinieki aktīvi piedalījās Lietuvas Atmodā, bija 1940.gada okupācija un pēckara bruņotā pretošanās.

Neatkarības atjaunošana vienmēr bija aktuāla tēma. Labi atceros, kā mēs, piektās vai sestās klases audzēkņi, Viļņā savā starpā spriedām, vai labāk Baltijas valstīm atjaunot neatkarību katrai atsevišķi, vai veidojot savu federāciju. Neizdilstošā atmiņā ir Kauņas jaunieša Kalantas publiskā sadedzināšanās 1972.gadā, protestējot pret Lietuvas okupāciju.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu