Nacionālajā operā pirmizrāde baletam "Karlsons lido..." • IR.lv

Nacionālajā operā pirmizrāde baletam “Karlsons lido…”

27
Karlsonu atveidos Andris Pudāns vai Aleksandrs Osadčijs. Brālīti - Nataļja Lipska vai Evelīna Godunova. LNO publicitātes foto

Horeogrāfs Aivars Leimanis: “Vēlējos, lai  skatītājiem izrādes sākumā mute atveras un aiz izbrīna neaizveras līdz pat beigām.”

Šovakar Latvijas Nacionālajā operā (LNO) pasaules pirmizrādi piedzīvos Jura Karlsona balets-fantāzija “Karlsons lido…”, kurai horeogrāfiju veidojis Aivars Leimanis. Baleta iestudējums veidots tā, lai priecētu kā mazos, tā arī lielos skatītājus. 

“Karlsons lido…” ļaus mazajiem skatītājiem izdzīvot visas slavenās Brālīša un Karlsona dēkas – pastaigu pa jumtiem, zagļu ķeršanu, pūcīgās aukles Bokas jaunkundzes izjokošanu un smalkmaizīšu čiepšanu. Šis dzīvespriecīgais, krāsainais uzvedums aizvedīs skatītājus uz pasauli, kur fantāzija saplūst ar īstenību, – skursteņslauķi uz pilsētas jumtiem metas jautrā dejā, televīzijas dīvas izkāpj no ekrāna un sarīko krāšņu rēviju, pat konfektes sāk griezties apburošā valsī, taču būtībā balets vēstīs par ilgām pēc īsta drauga. Leimanis iepriekš stāstīja, ka viņš horeogrāfiju veidojis tā, lai uz skatuves būtu maksimāli daudz darbības. “Vēlējos, lai mazajiem skatītājiem izrādes sākumā mute atveras un aiz izbrīna tā neaizveras līdz pat pašām izrādes beigām. Tajā pašā laikā balets veidot tā, lai būtu saistošs un interesants arī bērnu vecākiem,” sacīja Leimanis, piebilstot, ka gan bērniem, gan arī pieaugušajiem būs ko redzēt. Lai izveidotu horeogrāfiju, Leimanis noskatījies dažnedažādas multfilmas, kas devušas iedvesmu. Horeogrāfs apgalvoja, ka mūzika un multfilmas bija lielākie iedvesmas avoti.

Komponists Juris Karlsons un horeogrāfs Aivars Leimanis ir vienisprātis, ka “Karlsons lido…” ir brīnišķīgs kopdarbs, kurā krāšņu scenogrāfiju veidojis Mārtiņš Vilkārsis, bet tērpus darinājusi Ilze Vītoliņa. 

Karlsona lomā iejutīsies Andris Pudāns vai Aleksandrs Osadčijs, Brālītis būs Nataļja Lipska vai Evelīna Godunova, Māte – Elza Leimane-Martinova vai Viktorija Jansone, Tēvs – Raimonds Martinovs vai Arturs Sokolovs. 

Pie diriģenta pults būs Mārtiņš Ozoliņš.

Vairāk informācijas operas mājas lapā

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu