Ušakovs vēlas īpašu galvaspilsētas likumu • IR.lv

Ušakovs vēlas īpašu galvaspilsētas likumu

49
Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs un SIA "Rīgas satiksme" priekšsēdētājs Leons Bemhens dodas braucienā ar vilcienu virzienā Rīga-Sloka. Foto: Ieva Čīka, LETA

Eksperts: pēc biļešu cenu izmaiņām uzņēmumus būvēs metru aiz Rīgas robežas

Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) aicina pieņemt īpašu galvaspilsētas likumu, nosakot, kādas ir tās funkcijas un kādus pakalpojumus tā sniedz. To viņš paziņoja trešdienas vakarā LTV raidījumā „Sastrēgumstunda”, kurā diskutēja par Rīgas pašvaldības ieceri diferencēt sabiedriskā transporta biļetes rīdziniekiem un nerīdziniekiem.

Tikmēr citu pašvaldību pārstāvji norāda, ka Pierīgas iedzīvotāji masveidā nedeklarēsies, ja pieņems šādas izmaiņas transporta biļešu cenas diferenciācijā. Savukārt Latvijas Universitātes docents un Latvijas Pašvaldību savienības eksperts Māris Pūķis uzsvēra, ka biļešu cena diferencēšana ir īstermiņa risinājums, ilgtermiņā tam būs negatīvas sekas, jo Rīga neņem vērā, ka ilgtermiņā no apkārtnes ierodas vērtīgākais resurss – cilvēks.

Ušakovs raidījumā uzsvēra, ka Rīgā strādā 480 tūkstoši cilvēku, bet no tiem 230 tūkstoši nav deklarēti galvaspilsētā. Lai izvairītos no Rīgas sabiedriskā transporta izmantotāju dalīšanas rīdziniekos un nerīdziniekos, Ušakovs rosināja pieņemt galvaspilsētas likumu.

„Pieņemiet galvaspilsētas likumu, nosakiet, ka Rīgai ir jānodrošina atlaides visiem Latvijas iedzīvotājiem, un norādiet finansēšanas avotu, vai par to ir jāmaksā rīdziniekiem, vai par citu pašvaldību iedzīvotājiem starpība tiks segta no valsts budžeta,” mudināja Rīgas mērs.

Transporta eksperts Tālis Linkaits raidījumā ideju par biļešu diferencēšanu vērtēja atzinīgi, norādot, ka speciālās atlaižu kartes darbojas Siguldā, kā arī lielajās Eiropas pilsētās, piemēram, Berlīnē un Londonā. „Tas ir vispārpieņemts mehānisms. Ideja kā tāda ir laba,” secināja eksperts.

Savukārt Pūķis ir pārliecināts, ka Rīga „pavisam nedabūs pie sevis” cilvēkus, kas strādā un dzīvo Rīgā, bet nav te deklarējušies. „Jo viņi uzzinās, ka Rīgā viņi nav gaidīti. Uzņēmēji būvēs uzņēmumu kaut vai metru aiz robežas. Viņi neizvēlēsies Rīgu kā darbavietu,” nākotnes ainu ieskicēja eksperts.

Pēc Pūķa teiktā, tā ir primitīva doma, ka pilsētas uzdevums ir strādāt saviem iedzīvotājiem. „Ir jāstrādā ne tikai uz saviem iedzīvotājiem, bet arī uz apmeklētājiem un uzņēmējiem. Izdarot ziņu, ka pārējie – apmeklētāji un uzņēmēji – nav gaidīti, tas var novest pie diezgan nepatīkamām sekām ilgākā laika posmā,” sacīja Pūķis.

Jau vēstīts, ka RD Satiksmes un transporta lietu komiteja atbalstījusi ideju par sabiedriskā transporta biļešu cenu diferencēšnu nerīdziniekiem. Galīgais lēmums jāpieņem Rīgas domes sēdē 7.oktobrī.

Plānots, ka no 1.janvāra rīdziniekiem sabiedriskais transports maksās 60 eiro centus, bet tiem, kas nav deklarējušies Rīgā, – 1,20 eiro. Pēc pieticīgākajām prognozēm Rīgā varētu deklarēties aptuveni 10 tūkstoši cilvēku.

 

Komentāri (49)

oktaavs 03.10.2013. 08.46

Likumu vajag. Tajā stingri jāieraksta, ka Rīga ir visas Latvijas galvaspilsēta un nekādas privilēgijas tās iedzīvotājiem nav nosakāmas. Vēl jo vairāk tāpēc, ka tieši vai netieši galvaspilsētas bagātības un attīstības veicināšanā piedalās visa valsts.

+25
-1
Atbildēt

1

    Rihards Sprincis > oktaavs 03.10.2013. 12.27

    Par galvaspilsētas vietu, lomu un funkcijām runājot: nu nez kā tas sanāk, ka Rīgā nav normālas koncertzāles, visa sportošanas infrastruktūra irst pa vīlēm u.t.t. It īpaši, ja salīdzina ar to, kas ir sacelts reģionos, kur pēc tam nav, kas apmeklē.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

ievuliitis 03.10.2013. 09.41

Es arī gribu Rīgas likumu, kur skaidri un gaiši stāv rakstīts, cik Rīgai jāmaksā lauku pašvaldībām par katru lauku skolā (var arī bērnudārzā) izskoloto jaunieti, kas pārbraucis uz Rīgu.

+23
0
Atbildēt

15

    inta_s > ievuliitis 03.10.2013. 11.11

    Ko Rīgas pašvaldībai vajadzētu darīt lai nebrauktu cilvēki no laukiem?
    Kādi Jūsu priekšlikumi?

    +1
    -7
    Atbildēt

    0

    manatuja > ievuliitis 03.10.2013. 17.19

    tad jau jaauzprasa naudina, tam valstiim uz kuraam tautieshi aizbraukushi….

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    manatuja > ievuliitis 03.10.2013. 20.57

    betijacelmale
    Es arī gribu Rīgas likumu, kur skaidri un gaiši stāv rakstīts, cik Rīgai jāmaksā lauku pašvaldībām par katru lauku skolā (var arī bērnudārzā) izskoloto jaunieti, kas pārbraucis uz Rīgu.

    Tad jau jaauzprasa naudina, tam valstiim uz kuraam tautieshi aizbraukushi…. un ar ko atshiras…. ?

    cik tev kloni ir ozolinh

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    inta_s > ievuliitis 03.10.2013. 12.40

    Jus daudz ko uzrakstijat bet neatbildejat uz jautajumu, kas rodas no jusu pirma apgalvojuma.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    manatuja > ievuliitis 03.10.2013. 21.41

    bet pareikini Betij cik maksa izaudzinat vienu cilveka roku pari Latvija un cik Lielbritaanijaa…..

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    inta_s > ievuliitis 03.10.2013. 12.46

    Jus neatbildejat uz jautajumu bet ka politiki atbildejat par kaut ko citu.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    manatuja > ievuliitis 03.10.2013. 21.08

    Kadi vel lati…. tie bija daleji neatkarigajai Latvijai tagad ir eirorublis

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Vineta > ievuliitis 03.10.2013. 17.43

    Jānis
    Par katru no jums, Latvijā ievazāto agresīvo un tumsonīgo maitas gabalu, Maskavai būtu jamaksā vismaz desmit miljonus latu.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 03.10.2013. 21.22

    “Tad jau jaauzprasa naudina, tam valstiim uz kuraam tautieshi aizbraukushi…. un ar ko atshiras…. ?”
    Pareizi rakstīji – CITAM VALSTĪM”. Mēs nenosakām citu valstu politiku un likumus. Redzi, bet Rīga ir mūsu valsts, un neviens likums neļauj Ušakovam atdalīt to no Latvijas.
    P.S.”cik tev kloni ir ozolinh ”
    Vari, lūdzu izteikties latviski, lai varētu saprast par ko ir runa? Ja grūti, es arī krievu valodu pārvaldu perfekti. Nekautrējies, “Jānis”:))

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    manatuja > ievuliitis 03.10.2013. 21.38

    Nepaspeju izlabot…. tas bij domats cilvekam, kas maina profilus bet tekstos tikai tumsoni, moskali, stalini utt

    Bet kaa, tad ar stastiem, ka sezam pie viena galda eiropaa….

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 03.10.2013. 22.32

    Lai Lielbritanija dus Dieva mierā. Paliksim pie mūsu āžiem, kas iedomājās sevi par dārzniekiem esot.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Vineta > ievuliitis 03.10.2013. 13.13

    betijacelmale
    Mans pirmais apgalvojums izriet no Ušakova prasības – lai nerīdzinieki apmaksā rīdzinieku izšķērdības.

    Ne rīdzinieku, bet RD valdošo čekistu, komuņagu, krievu oficieru-deģenerātu, sātanistu, staļinistu un rusistu izšķērdību.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 03.10.2013. 13.21

    Paldies par labojumu, GPFC. Rīgas šodienas Domes izšķērdības.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 03.10.2013. 12.46

    Mans pirmais apgalvojums izriet no Ušakova prasības – lai nerīdzinieki apmaksā rīdzinieku izšķērdības. Tādā gadījumā Rīgas pašvaldībai ir jāsamaksā citām pašvaldībām, to ko viņi ir iztērējuši, skolojot tos, kas tagad, sākuši pelnīt un maksāt nodokļus, dara to Rīgā.
    P.S. Vai Rīgas pašvaldība, ja Pierīgā dzīvojošs pilsonis pārdeklarējās Rīgā, maksās par viņa bērniem, kas skolosies Pierīgā, vai “ļaus” to darīt pašvaldībai, kurai atņēma šī cilvēka maksātos nodokļus?

    +10
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 03.10.2013. 12.04

    Rīgas pašvaldībai nav nekādu tiesību ļaut vai neļaut kadam braukt uz Rīgu. Un arī tā nedrīkst prasīt lai nerīdzinieki apmaksātu Rīgas Domes, nesaimniecību, izšķērdību un zagšanu. Ja neesat aizmirsuši, Rīga ir Latvijas galvaspilsēta. Rīgas pašvaldībai jābeidz dzīvot pāri saviem līdzekļiem – var iedot tik brīvbiļešu, cik var atļauties. Rīgas pašvaldībai nav jāpārmaksā par jauniem transportlīdzekļiem, tad nevajadzēs uz citu valsts iedzīvotāju rēķina jāsedz savi tēriņi. Es vēl ne vārda neesmu teikusi par to, ka jāpieskata rīdzinieku nauda no nozagšanas. Jāpārstāj rīdzinieku naudu guldīt absurdos projektos – kā Agua Rīga, kā «Park& Ride» daudzstāvu autostāvvieta Ulbrokā, kas stāv tukša. Varu te skaitīt vēl un vēl.
    Bet galvenais – ir japārstāj runāt, ka Rīga nav Latvija un naidot cilvēkus valstī. Kaut gan saprotu, ka tas ir tieši tas mērķis, ko “strādājot” Rīgas domē vēlas sasniegt Ušakovs. Pie viena tukšojot pilsētas budžetu.

    +15
    0
    Atbildēt

    0

gliters 03.10.2013. 09.51

Šis ir visprastākais rekets krievu stilā – piedraud pacelt sab. trans. cenas visiem nerīdziniekiem, lai izspiestu t.s. “galvaspilsētas likumu”, kas paredz dotēt RS (lasi “SC”).
Bet kā jau komentos teikts, galavspilsētas likumu tiešām vajag, tikai ne tādu, kādu vēlas Nils.

+22
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu