Dombrovskis: Politiķi izsmēluši valsts budžetu divus gadus uz priekšu • IR.lv

Dombrovskis: Politiķi izsmēluši valsts budžetu divus gadus uz priekšu

43
Valdības vadītājs Valdis Dombrovskis preses konferencē. Foto: Edijs Pālens, LETA

Šogad plānotās izmaiņas nodokļu un pabalstu jautājumos faktiski atsauksies uz 2015.gada budžetu

Pateicoties politiķu aktīvajai rosībai nākamā gada budžeta sakarā, fiskālā telpa ir izsmelta diviem gadiem uz priekšu. Tā otrdienas rītā Latvijas Radio sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība).

Ar saviem lēmumiem faktiski esam iztērējuši arī 2015.gada budžetu, kas nozīmē, ka jaunas iniciatīvas un priekšlikumi budžeta sadalē nebūs iespējami, skaidroja premjers, piebilstot, ka pirmsvēlēšanu gaisotnē politiķi bijuši īpaši rosīgi ar dažādiem ierosinājumiem, ziņo LETA.

Šogad plānotās izmaiņas nodokļu un pabalstu jautājumos faktiski atsauksies uz 2015.gada budžetu, kad jaunas iniciatīvas nebūs iespējamas, norādīja Dombrovskis, ar fiskālo telpu skaidrojot ieņēmumu un izdevumu proporciju prognozes un līdzekļu atlikumu jaunām iniciatīvām.

Premjers izteica cerību, ka koalīcijas partneri nekavēs budžeta apstiprināšanu, ņemot vērā panāktās vienošanās. Noskaņojumu koalīcijā Dombrovskis vērtēja kā konstruktīvu, cerot, ka budžeta pieņemšanas procesā jaunas problēmsituācijas neradīsies un pašreizējā koalīcija varēs turpināt darbu.

Pirmdien no trīs diskusiju jautājumiem koalīcija ir panākusi vienošanos par atbalsta pasākumiem demogrāfijā un ostu nodokli jeb ostu maksājumiem. Saistībā ar panākto vienošanos demogrāfijas jomā atbildīgajām ministrijām, arī Labklājības ministrijai, tiks uzdots iesniegt attiecīgus priekšlikumus 2014.gada valsts budžeta izskatīšanai otrajā lasījumā.

Panāktā vienošanās par ostu maksājumu paredz, ka valsts budžetā šis maksājums tiks iekasēts tādā pašā apmērā, kā jau tagad tiek iekasēts pašvaldību budžetos, teica Dombrovskis. Ekonomikas ministrija kopā ar Satiksmes ministriju ir aicināta vērtēt šā maksājuma administrēšanu, lai neļautu manipulēšanu ar to. Dombrovskis atsaucās uz Rīgas brīvostas piemēru, kuras maksājums ir daudzkārt mazāks nekā Ventspils ostai, kas pēc apgrozījuma ir salīdzināma ar galvaspilsētas ostu.

Vēl turpināsies sarunas par izmaiņām Imigrācijas likumā, kas skar jautājumu par termiņuzturēšanās atļauju piešķiršanu pret nekustamā īpašuma iegādi. Premjers cer, ka vienošanās tiks panākta līdz laikam, kad valsts budžets Saeimā konceptuāli tiks skatīts pirmajā lasījumā.

Nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK līderis Roberts Zīle piebilda, ka termiņuzturēšanās atļauju piešķiršanas jautājumā kompromiss vēl nav panākts.

Valdošās koalīcijas partneriem panāktā vienošanās demogrāfijas jautājumā paredz lielāku atbalstu apdrošinātām personām nekā neapdrošinātām, sacīja labklājības ministre Ilze Viņķele (Vienotība).

Jaunām politikas iniciatīvām nākamā gada budžetā paredzēti 170,919 miljoni latu. Šo summu veido gan papildus piešķirtie finanšu līdzekļi ministrijām un valsts neatkarīgajām institūcijām, gan arī valdības iepriekš pieņemtie lēmumi, piemēram, par minimālās algas palielināšanu līdz 225 latiem pašreizējo 200 latu vietā.

Nākamā gada budžetā visvairāk papildu līdzekļi – 28,5 miljoni latu – paredzēti Veselības ministrijai, lai paaugstinātu ārstniecības personu darba samaksu, nodrošinātu ambulatorajai ārstniecībai paredzēto zāļu iegādes izdevumu kompensāciju un centralizētu medikamentu iegādi, samazinātu ambulatoro veselības aprūpes pakalpojumu gaidīšanas rindas, paaugstinātu minimālo darba algu sistēmā strādājošajiem u.c.

Ekonomikas ministrijai nākamā gada budžetā paredzēts piešķirt 28 miljonus latu elektroenerģijas ražošanas atbalsta fonda izveidei, Reemigrācijas atbalsta pasākumu īstenošanai u.c.

Autoceļu sakārtošanas programmas 2014.-2020.gadam īstenošanai, dotācijai zaudējumu segšanai sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem un citiem Satiksmes ministrijas pasākumiem plānots piešķirt 26,4 miljonus latu.

Kultūras ministrijai plānots atvēlēt 12,3 miljonus latu kultūras telpas attīstībai, starptautiskajai sadarbībai, Latvijas Nacionālās bibliotēkas uzturēšanai, kapitālsabiedrību dotācijām, atlīdzības palielināšanai kultūras iestādēs strādājošajiem un citiem pasākumiem.

Savukārt Nacionālo bruņoto spēku Kājnieku brigādes mehanizācijai, NATO izcilības centram stratēģiskās komunikācijas jautājumos, gaisa telpas novērošanas sistēmas uzstādīšanai un citiem Aizsardzības ministrijas pasākumiem paredzēts atvēlēt 11 miljonus latu.

Valdības vienošanās par nodokļu izmaiņām paredz, ka nākamgad iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likme tiks saglabāta pašreizējā apmērā – 24% -, taču tiks samazināta sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas likme darba ņēmēju pusē no 11% uz 10,5% un darba devēju pusē no 24,09% uz 23,59%. Nākamgad tiks paaugstināts IIN atvieglojums par apgādājamajām personām no 80 uz 116 latiem un neapliekamais minimumu no 45 līdz 53 latiem. Savukārt IIN likme tiks samazināta 2015.gadā līdz 23% un 2016.gadā līdz 22%.

 

Komentāri (43)

lebronj2356 01.10.2013. 10.01

Ja ir neatliekamas vajadzības, kā piemēram veselība, demogrāfija, utt. tad budžets ir jāsmeļ pretējā gadījumā vienkārši nebūs kam to darīt ! Jo ir lietas, ko vajag izdarīt šodien un nevis rīt !

+10
-6
Atbildēt

1

    Ieva Priedenfelde > lebronj2356 01.10.2013. 20.02

    Vienotības politiķi jau ir izsmēluši mūsu mazmazbērnu budžetu – Banka baltija, Parex, Air baltic, Liepājas metalurgs, Kampara biodegviela, TEC-2, Hipotēku un zemes banka, utt utt

    0
    0
    Atbildēt

    0

dro 01.10.2013. 10.23

Tad jau laikam jāatgādina Dombrovska prioritātes aplikt ar nodokļiem mazos uzņēmējus un neaiztikt ostas?:)

+10
-7
Atbildēt

3

    Pēterītis > dro 01.10.2013. 15.25

    Gan ostas jāaiztiek, gan nodokļi visiem kristīgi jādala.
    Ostas tāpēc, ka profitē uz nacionālās bagātības – Latvijas ģeografiskās vietas uz robežas starp atšķirīgām biznesa kultūrām.
    Nodokļi kristīgi dalāmi tāpēc, lai neveidotos vēl viens parazitējošs sabiedrības slānis, kuru jau tagad par daudz. Tas, ka konkurencē izdzīvo tikai konkurēt spējīgākās struktūras, ir sabiedrības labklājības un nācijas konkurētspējas pamats.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Zoņtiks > dro 01.10.2013. 14.58

    Pag, par tiem nodokļiem mazajiem uzņēmējiem jau it kā izrunāts – tas nodoklis attiecas TIKAI uz gadījumiem, ja “nav neviens strādājošais”, par kaut vai minimālo algu un tajā pašā laikā ir apgrozījums vismaz 7000EUR, tā ka tas tomēr attiecas uz diezgan šauru loku, kur varētu būt saskatāmas nodokļu “optimizācijas” darbības

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    gliters > dro 01.10.2013. 10.43

    Gan Dombrovska, gan V kopīgā prioritāte ir ar zobiem un nagiem turēties “komforta zonā” un tas nav iespējams citādāk, kā dīrājot 7 ādas no tiem “mazajiem spēlētājiem”, kas vēl kā par brīnumu turas uz ūdens. “Haizivis” aiztikt nedrīkst, jo daļa no tām, acīmredzot, ir V sponsori, un arī ar tiem, kas tādi nav, konfliktēt negribas.

    +13
    -7
    Atbildēt

    0

Gaisma; Enģelis 01.10.2013. 16.21

Kaut kā sen nav dzirdēts par pārvaldes aparāta mazināšanu;)

+4
-2
Atbildēt

1

    piziks > Gaisma; Enģelis 02.10.2013. 11.02

    Tieši tādēļ jau no dažiemn aizdevējiem bija strauji jāatkratās ar pārfinansēšanos — pie reizes kārtējos banksterus pabarojot, — lai aizdevēju/EK/utml. pārstāvji medijos tautu mazāk musinātu uz birojnieku elektroāta samazināšanu. Atkratīšanos Valdis D. un Andris V. veica visai spoži.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu